Riistäytyikö alkoholin kohtuukäyttö käsistä jouluna? Mieli ry:n kriisipuhelin auttaa pyhinäkin: ”Puheluita tulee yleensä jonoksi asti”

Jos alkoholin käyttö riistäytyy joulunpyhinä käsistä, apua on tarjolla nopeastikin. Tärkeintä on rehellisesti tunnustaa tilanteensa ja haluta siihen muutosta.
(Kuvituskuva: Freepik)

Joulu näkyy vuodesta toiseen piikkinä alkoholista aiheutuvien ongelmien tilastoissa. Ihmiset kokoontuvat yhteen syömään ja juomaan hyvin, ja valitettavan useilla ryyppy jää päälle.

Pahimmassa tapauksessa niin käy kaukana kotoa, kenties jopa ulkomailla. Silloin on parasta etsiä kansainvälisen AA- eli Nimettömät Alkoholistit -yhteisön yhteystiedot ja ruveta hakemaan apua.

– Maassamme on noin 600 ryhmää, joista mihin tahansa voi kuka tahansa alkoholiongelmaiseksi itsensä tunteva mennä. AA toimii 180 maassa samoilla periaatteilla, joten apua löytyy kaikkialta, Suomen AA-toimistosta kerrotaan.

Suomen valtakunnallinen AA-auttava puhelin vastaa numerosta 09 750 200 ja Pirkanmaan auttava puhelin numerosta 040 831 2903.

– Annamme tietoa ryhmistämme, jotka kokoontuvat myös pyhäpäivinä. Emme kuitenkaan ole terapiapuhelin, vaan sitä varten on Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin, joka on auki kellon ympäri, Pirkanmaan AA:sta opastetaan.

AA:n yhteystiedot ja toimintaperiaatteet löytyvät netissä osoitteesta aa.fi ja maakunnalliset tiedot aapirkanmaa.fi -sivustolta. Hakukoneeseen paikkakunnan nimen syöttämällä saa viiden lähimmän AA-ryhmän tiedot.

– Soita selvin päin ja tiedosta, että alkoholismi on itsensä kieltävä tunne-elämän sairaus. Ryhmä löytyy, sillä Tampereella niitä kokoontuu 30, ja sivuillamme on paikkakuntakohtaiset yhteystiedot kokoontumisaikoineen, Pirkanmaan AA neuvoo.

Kohtuukäyttäjätkin voivat lipsahtaa

Täysin sitoutumaton AA tunnustautuu yhden asian liikkeeksi, jonka jäsenten päämääränä on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan pysyvä raittius.

– Nostamme hattua, jos joku pystyy kohtuukäyttöön, mutta emme usko itse pystyvämme siihen, Suomen AA:n työntekijä myöntää.

– Pyhien aikaan myös moni kohtuukäyttäjä astuu tietyn rajan yli, ja ongelmajuominen jatkuu lomien jälkeen.

Jos saman pöydän ääreen kokoontuu sekä kohtuukäyttöön kykeneviä että kykenemättömiä, kenen ehdoilla mennään juomavalinnoissa?

– Jokaisessa sivistyneessä juhlassa on tarjolla myös alkoholittomia juomia, ainakin vettä. Suvaitsevaisuus on tarpeen molemmin puolin; kohtuukäyttäjää ei saa moralisoida, mutta kenellekään ei saa tuputtaa alkoholia tyyliin ”kyllähän sinä aina yhden konjakin voit ottaa”.

Vesi ei todellakaan ole ainut vaihtoehto, sillä alkoholittomien oluiden, viinien ja siidereiden valikoima on laajentunut parin viime vuosikymmenen aikana huimasti. Ainakin kaikista marketeista niitä löytyy laidasta laitaan.

Mutta olisiko viinapiru niin petollinen, jollei se sotkisi tätäkin!

– Alkoholittomat oluet, kotikalja ja vastaavat juomat voivat toimia joillekin triggereinä eli laukaista voimakkaita mielleyhtymiä asioista, joita on tehnyt juovuksissa, ja silloin lipsahtamisen vaara kasvaa.

Kriisipuhelin on auki joulunakin

Alkoholi muuttaa persoonallisuutta. Vaikka joulunvietto olisi aloitettu kuinka sopuisasti, riita voi leimahtaa hiprakassa olevien välille pienestäkin.

Kun harkintakyky pettää, väkivallan uhka on todellinen. Silloin oikea puhelinnumero on yleinen hätänumero 112.

Siihen pitää soittaa viivyttelemättä myös, jos alkoholia nauttineella on hengitysvaikeuksia, kramppeja tai voimakkaita kipuja. Alkoholin ja lääkkeiden tai muiden huumaavien aineiden sekakäyttö voi olla hengenvaarallista.

Krapulassa mieleen hiipii helposti itsetuhoisia ajatuksia, jolloin tarvitaan mielenterveyden ammattiapua. Usein jo AA-kerhossa saatava vertaistuki helpottaa, mutta aina sitä ei voi odottaa.

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n ympärivuorokautinen kriisinumero on 09 25250111, ja mielenterveys.fi-sivustolta löytyvät myös linkit chatiin. Pirkanmaan Mielenterveys ry:n kriisikeskus Osviitan vastaanotto sijaitsee Tampereen keskustassa, ja käyntiin varataan aika numerosta 0400 734739.

–  Kriisipuhelin on auki joulunakin, ja puheluita tulee yleensä jonoksi asti. Päivystäjät kertovat, että jouluna niissä on ihan oma tunnelmansa, toiminnanjohtaja Kati Rikala Pirkanmaan Osviitasta luonnehtii.

– Kuuntelemme ilman ajanvaraustakin meille selvin päin poikenneen asian ja keskustelemme, miten jatketaan. Monen asiakkaan selviämisen ”kierre” on alkanut tätä kautta, Rikala kertoo.

Työnantajalle kannattaa olla rehellinen

Jos juhlasta arkeen siirtyminen ei tahdo onnistua, vaikka töissäkin olisi käytävä, kannattaa olla rehellinen myös työnantajalle.

Päihtyneenä työntekoa yrittävä voi olla turvallisuusriski sekä itselleen että muille, ja työnantajalla on oikeus poistaa hänet työpaikalta. Valistunut pomo ohjaa päihdeongelmansa työterveyshuoltoon ja sitä kautta apua saamaan.

Hoitoonohjaus on jo sinällään varoitus, muttei oikeuta irtisanomiseen, jos sen muut perusteet eivät täyty.