Apteekkiasiat kuntoon ennen joulua – Saatavuusongelmat saattavat vaikuttaa tuotevalikoimaan

Apteekki on paljon muutakin kuin paikka, jossa myydään lääkkeitä ja itsehoitotuotteita. Farmaseuttisen koulutuksen saaneet henkilöt ovat terveydenhuollon ammattilaisia, jotka toimivat osaamisensa ja kokemuksensa tuoman asiantuntemuksen avulla asiakkaan parhaaksi. Apteekki on myös lahjaostospaikkana fiksu. Sieltä voi hankkia monenlaista tarpeellista ja välittämisestä kertovaa lahjaa vaikkapa pukinkonttiin.

–Isovanhemmat voivat vaikkapa ostaa koko perheelle vastustuskykyä lisäämään D-vitamiinia. Talvi-iho kaipaa hoitoa ja erityisesti jalkavoiteet ovat suosittuja. Myös esimerkiksi verenpainemittarit, polvituet ja tietysti kosmetiikka sujahtavat mainiosti lahjapakettiin, vinkkaa Kurun Apteekin apteekkari Hanna Haukkala.

Kurun Apteekin apteekkari Hanna Haukkala muistuttaa hoitamaan apteekkiasiat ajoissa kuntoon ennen joulun viettoa.

Ennen joulua on syytä hoitaa apteekkiasiat ajoissa kuntoon, ettei joulun vietossa tule ikäviä yllätyksiä. Etenkin on syytä tarkistaa, että tarvittavat lääkereseptit ovat kunnossa.

– Joulun aikaan lääkäreitä voi olla hankala tavoittaa, jos resepti vaatii uusimista tai lääkevaihdosta pitää neuvotella, kertoo Haukkala.

Myös lääkkeiden valtakunnalliset saatavuusongelmat ovat olleet ennennäkemätön ongelma tällä hetkellä. Etenkin eturauhas- ja hormonikorvauslääkkeiden saatavuus on ollut haasteellista. Apteekkariliiton ylläpitämiltä nettisivuilta voi tarvittaessa selvittää lääkkeiden saatavuuden. Kirjoittamalla lääkkeen nimen hakupalveluun näkee apteekit, joista lääkettä on saatavissa. Fimean sivuilta voi niin ikään tarkistaa, milloin saatavuushäiriön arvioidaan päättyvän.

– Pitkien joulunpyhien aikaan apteekit voivat myös joutua odottamaan varastontäydennystä ja siksi on syytä asioida ajoissa, painottaa Haukkala.

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä apteekeissa käynnistyy yleensä vuoden suurin sesonki, kun lääkkeiden Kela-korvauksien omavastuuasiat ovat ajankohtaisia. Aluksi asiakas maksaa lääkkeistään vuosittaisen alkuomavastuun, joka on 50 euroa. Alkuomavastuun asiakas maksaa kokonaan itse, ja vasta sen jälkeen lääkkeistä voi alkaa saamaan korvausta. Alkuomavastuu sekä asiakkaan itse maksamat osuudet reseptilääkkeiden hinnasta kerryttävät lääkekattoa eli vuosiomavastuuta. Vuonna 2023 lääkekatto on 592,16 euroa, jonka jälkeen asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta Kela-korvauksen piiriin kuuluvasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

– Esitän toiveen, että älä jätä reseptilääkkeiden hankintaa vuoden viimeisille päiville. Kuten edellä on mainittu, haasteita voi olla lääkkeiden saatavuudessa ja lääkäreiden tavoittamisessa, muistuttaa Hanna Haukkala.

Pientä kotivaraa tavallisimmista itsehoitolääkkeistä on syytä pitää kotona reseptilääkkeiden lisäksi. Joulun sukuvierailuilla voivat taudit tarttua ja tarvetta voi tulla vaikkapa lasten kuumelääkkeelle. Myös tietysti aikuisille kannattaa olla kuume- ja kipulääkettä varalla. Ylensyöntiin ja vatsavaivoihin voi varautua ennalta närästyslääkkein, ruuansulatusentsyymein ja laktoosin pilkkojilla. Apteekista on saatavana erilaisten virusten varalle hengityssuojia, käsidesejä ja kotitestejä. Uusimmat combo-pikatestit havaitsevat yhdellä testillä influenssa A ja B, koronan ja RS-viruksen.

– Joulukukat, kuusi ja mausteet ovat yleisimpiä allergisoivia asioita joulun aikaan. Niihin kannattaa varautua allergialääkkein ja tietysti astmaatikon tulee varmistaa, että avaavaa lääkettä on riittävästi, neuvoo apteekkari Haukkala.

SARI RIUTTA