Mediakasvatus on yhä tärkeämpää, kun väärän tiedon määrä lisääntyy

Ville MäkinenYlöjärven Uutisten toimittaja vieraili Metsäkylän koululla nelosluokkalaisten parissa. Vierailusta voi lukea tästä lehdestä. Paikallislehden väki on aina ilahtunut, kun saa mennä koululaisten pariin kertomaan lehden tekemisestä.

Metsäkylässä nelosluokkalaiset ovat valinneet valinnaisena aineena tehtäväkseen koululehden. Hieno valinta! Lukijat pääsevät ihastelemaan tätä tuotosta joulukuussa. Saatiinpa vierailulla myös kuulla, että osalle oppilaista toimittajan työ osoittautui luultua haastavammaksi. Helppoa toimittajan työ ei olekaan, mutta siihen kannattaa todellakin tutustua.

Tänä päivänä mediakasvatus on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Kun sisältötarjonta on mielipuolisen runsasta päivittäin eri kanavissa niin myös väärän tiedon määrä kasvaa.

Uutismedian liiton teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 87 prosenttia suomalaisista pitää monipuolista mediaa tarpeellisena demokraattiselle yhteiskunnalle. Yhtä moni (85 prosenttia) näkee suomalaisilla sanomalehdillä olevan merkittävä vaikutus yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja lähes yhtä moni (78 prosenttia) pelkää yhteiskuntamme heikkenevän, jos kotimainen uutistarjonta yksipuolistuu.

Tarvitaan siis luotettavaa ja laadukasta mediaa, joka hoitaa osaltaan myös mediakasvatusta. On tärkeää, että myös paikallislehti tukee osaltaan lasten ja nuorten kriittistä ja aktiivista mediasuhdetta. Lehden yksi tehtävistä on journalismikasvatus. Lehden pitää avata journalismin pelisääntöjä ja tuoda esiin luotettavan sisällön merkitystä.

Tänä päivänä mediakasvatus kuuluu yhä useammin osaksi toimittajan työtä. Siksi paikallislehden toimittajia kannattaa pyytää kylään kouluihin.