Hallinto-oikeus hylkäsi St1:n valituksen Ylöjärven Shellin ympäristöluvan epäämisestä

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Energiayhtiö St1:n valituksen Ylöjärven ympäristölautakunnan vuoden 2022 syyskuussa antamasta päätöksestä. Päätös koski Ylöjärven Shellin ympäristölupaa, jota ympäristölautakunta ei äänestyksen jälkeen myöntänyt.

St1 Oy vaati ensisijaisesti, että hallinto-oikeus kumoaa Ylöjärven ympäristölautakunnan päätöksen, ja että ympäristölupa myönnetään. Toissijaisesti St1 vaati, että hallinto-oikeus kumoaa ympäristölautakunnan päätöksen ja palauttaa asian ympäristölautakunnan käsiteltäväksi. St1 vaati myös, että hallinto-oikeus velvoittaa Ylöjärven kaupungin korvaamaan asianosais- ja oikeudenkäyntikulut. Lisäksi energiayhtiö vaati, että oikeudenkäyntiasiakirjat olisi määrätty salaisiksi.

Hallinto-oikeus hylkäsi kaikki St1:n vaatimukset.

Ylöjärven Shellin ympäristölupahakemus joutui vastatuuleen Ylöjärven ympäristölautakunnan kokouksessa reilu vuosi sitten. Ympäristölautakunta hylkäsi ympäristölupahakemuksen äänestyksen jälkeen äänin 7–4. 

Vaasan hallinto-oikeuden mukaan asiassa on valituksen johdosta ratkaistavana, onko asiassa esitetty sellaista selvitystä, jonka perusteella pohjaveden pilaantumisriskin on aihetta katsoa jäävän niin pieneksi, että ympäristöluvan myöntämisen edellytykset huoltoaseman jakeluasematoiminnalle ovat ympäristönsuojelulain mukaan olemassa.

Polttonesteiden jakeluaseman aiempi toiminta on perustunut sijoituspaikkalupaan. Toiminnalla ei ole aikaisempaa ympäristölupaa. Hallinto-oikeus katsoo, että ympäristönsuojelulain kannalta kysymys on siis kokonaan uudesta luvasta ja ympäristölupaharkinnassa hanketta arvioidaan uuden polttonesteiden jakeluaseman sijoittamisena kyseiselle alueelle.

– Kun otetaan huomioon ympäristönsuojelulain 49 §:n 3 kohta, ympäristönsuojelulain 17 §:n 1 momentissa tarkoitettu pohjaveden pilaamiskiellon vastainen seuraus on aina ympäristöluvan myöntämisen ehdoton este, hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.

Hallinto-oikeuden mukaan jakeluasemalle suunnittellut suojaustoimenpiteet eivät ole riittävän tehokkaita estämään jakeluasematoiminnan haitallisia vaikutuksia tärkeälle pohjavesiesiintymälle.

– Toiminnasta aiheutuvat riskit pohjaveden pilaantumiselle eivät ole niin vähäiset, etteikö toiminnasta voisi ennalta arvioiden ja nyt saatavilla olevan selvityksen perusteella aiheutua ympäristönsuojelulain 17 §:ssä tarkoitettua pohjaveden pilaamiskiellon vastaista seurausta, päätöksessä sanotaan.