Ylöjärvellä sunnuntaina esiintyvä Anne Mattila haastattelussa: ”Joulumusiikki vie oikean sanoman äärelle”

Musiikki on sielun kieli. Siksi monen joulu alkaa konsertista, jossa tutut jouluiset melodiat virittävät oikeaan joulutunnelmaan. Viljakkalan kirkon joulukonsertissa kuullaan Anne Mattilan lempijoululauluja.

Iskelmälaulaja Anne Mattilalla on pitkä rivi joululaulusuosikkeja. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: En etsi valtaa loistoa.

– Se on kaunis kappale, joka vie meidät oikean sanoman äärelle. Kaikessa koruttomuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se muistuttaa, mikä on joulussa tärkeintä, Mattila sanoo.

Viljakkalan kirkossa 10. joulukuuta esiintyvä Anne Mattila nauttii itsekin joulukonserteista täysin siemauksin. – Ne eivät todellakaan ole vain työtä. (Kuva: Niina Rautiainen)

– Jos elämäntilanne ei salli hankkia jouluksi yltäkylläisiä ruokia ja lahjoja, kappale on myös valtavan lohdullinen. Joulun ei ole tarkoitus aiheuttaa meissä paineita ja ahdistusta vaan pysäyttää meidät nauttimaan sen rauhasta.

Laulaja kokee, että Sakari Topeliuksen ja Jean Sibeliuksen luoma mestariteos lohduttaa myös yksinäistä joulunviettäjää. Hän tietää, että yksinäisyys on jouluna monelle suuri ahdistuksen aihe. Seitsenlapsisen perheen kasvattina hänen omat joulunsa ovat kaukana yksinäisistä.

– Olemme aina viettäneet joulut mummulassa koko sisarusparven voimin. Yksin olen ollut vain palattuani kotiin näistä perhejouluista. Eräänä sellaisena hetkenä sävelsin ja sanoitin laulun Jouluyön hiljaisuus, taiteilija kertoo.

Mattilan omista jouluista hiljaisuus on itse asiassa niin kaukana, että tänä vuonna on päätetty viettää jouluaattoa ydinperheiden kesken ja vierailla mummulassa vuorotellen. 19 lapsenlapsen joulujännitys alkaa jo olla liikaa saman katon alle.

Laulajalle joulukonsertti on hyvin erityinen esiintymistilanne. Esitettävät kappaleet ovat perinteisiä ja kaikkien tuntemia. Kaikki osaavat ne, ja niitä esittää moni muukin. Silti pitää saada sovituksesta vähän omantyylisensä.

Toisaalta ei haittaa, vaikka ei pystyisi joka vuosi luomaan omaa nahkaansa kokonaan uudeelleen. Koska joululaluja esitetään ja kuunnellaan vain lyhyt aika vuodesta, niihin ei kyllästy. Anne Mattilan yleisöllä edellisestä kuuntelukerrasta on jo kaksikin vuotta, sillä viime vuonna laulaja oli äitiyslomalla.

– Nytkin teen vain 10 joulukonserttia tavanomaisen 15–20 keikan sijaan. Vähän yli vuoden ikäisen lapsen äitinä ei huvita lähteä 30 päivän rundille.

Kun esiintymispaikka on kirkko, ohjelmistoon valikoituu pääasiassa hartaita joululauluja. Tunnelma on hyvin erilainen kuin konserttisalissa. Kirkossa pysähdytään sellaisen sanoman äärelle, joka koskettaa esiintyjääkin.

– Jos istun itse joulukonsertin yleisön joukossa, aika varmasti jonkun koskettavan kappaleen kohdalla nousee kyynel silmään. Kun esiinnyn, käytössä on työminä, joka pyrkii välittämään tunnetta muille eikä niin herkisty itse. Vuosien myötä tullut kokemus helpottaa sen väylän löytämistä, Anne Mattila sanoo.

– Itselleni vain hautajaiset ovat tilaisuuksia, joissa en suostu esiintymään. Tilanne on niin lopullinen, etten pystyisi olemaan itkemättä.

Kirkko on myös hyvin juhlava ja arvokas esiintymispaikka. Laulaja toivoo, että tunnelma olisi silti kotoisa. Hän juttelee yleisön kanssa ja haluaa olla aidosti läsnä.

Sen verran tärkeä joulun merkki konsertit Mattilalle ovat, että kun niitä ei viime vuonna ollenkaan ollut, joulusta jäi ikään kuin jotain puuttumaan. Oma lapsikaan ei silloin vielä ymmärtänyt joulusta mitään. Tänä vuonna taaperon joulunodotus ja riemu tuo äidin jouluun aivan omanlaisensa onnen.

Kirkkokonserttien lisäksi Anne Mattila laulaa tilauskonserteissa omassa taidekahvilassaan Karvialla. Jouluisten teemojen lomaan sopii itsenäisyyspäivän konsertti, jossa hän esittää sota-ajan lauluja Veteraanin iltahuudosta Evakkolauluun.

– Itsenäisyyspäivän konsertti oli kaikille avoin eli sinne voi vain ostaa lipun ja tulla. Muuten Annen taidekahvilassa on joulun alla lähinnä pitopöytä-tilaisuuksia, jotka ovat eri yhdistysten ja matkatoimistojen järjestämiä, kahvilayrittäjä kertoo.

Äitiyden, konserttien ja kahvilan pyörittämisen lisäksi Mattila maalaa tauluja. Hän myöntää, että monta työtä tekevä pienen lapsen äiti on jo maistanut joulustressiä.

– Ahdistukseksi en anna sen kasvaa. Jouluvalmisteluista voi myös nauttia, kun laittaa joulua itselle mieluisalla tavalla eikä yritä toteuttaa ulkoa tulevia vaatimuksia.