Ylöjärveläisasiantuntijat kertovat, mitkä ovat tämän joulun trendit? – ”Jokaiselle varmasti löytyy jotakin”

Rustiikkinen, dramaattinen, hennon pastellinen, huurteenvalkoinen, vahvan vihreä ja piparminttuinen punavalkoinen – monenlaiset joulun tyylit ovat nyt trendikkäitä. Kerrankin on helppo olla ajan hermolla.

Suosittu sisustuskanava esittelee You Tubessa tänä vuonna peräti 12 erilaista joulun väriteemaa. Joulun koristetrendeistä kaiken tietävät Suomen Kukkatarvike Oy:n markkinointivastaava Niina Minkkinen-Westerlund ja Sweet Things Elovainion Kukan yrittäjä Anu Kärjä vahvistavat, että nyt on mistä valita.

Rustiikkiseen ruukkuun ja pieniin lasipulloihin sopivat kaikenväriset joulukukat ja -asetelmat. (Kuvat: Susanna Viljanen)

– Tarjolla on niin monenlaista, että jokaiselle varmasti löytyy jotakin. Meillä Elovainion kukassa korostuvat maanläheiset värit ja murretut sävyt, terrakotta, ruoste ja kupari. Tyylimme on vahvasti rustiikkinen ympäri vuoden, ja sitä asiakkaat täältä tulevat hakemaan, Kärjä tietää.

– Keskieurooppalaisissa medioissa nousevat nyt eniten esiin tumma ja dramaattinen tyyli, vaalea ja juhlava ilme sekä skandinaavinen, puna-harmaa-vihreä yhdistelmä, johon on lisätty maanläheisiä ruskean sävyjä, Minkkinen-Westerlund kertoo.

Joulutrendejä laiskasti seuraavalle voi tulla yllätyksenä se, että joulu voi olla myös persikan, korallin tai shampanjan sävyinen. Monessa vaaleilla sävyillä sisustetussa kodissa koreilee tänä vuonna persikanvärinen Autumn Leaves -joulutähti tai hempeän vaaleanpunainen amaryllis. Kukat pysyvät, värisävyt vaihtuvat.

Suomen Kukkatarvike Oy:n markkinointivastaava Niina Minkkinen-Westerlund (vas.) ja Sweet Things Elovainion Kukan yrittäjä Anu Kärjä suosivat neutraalin värisiä ruukkuja, joihin voi joulun jälkeen tehdä myös keväiset narsissi- ja orvokkiasetelmat.

– Joulutähti, hyasintti ja amaryllis pitävät pintansa vuodesta toiseen. Myös atsalea, tulilatvat ja erilaiset kämmekät sopivat hyvin jouluun.

Myydyimmät värit ovat aina punainen ja valkoinen, mutta joka joulu niistä jalostetaan vähän uusia värisävyjä. Erikoisemmat värit ovat usein nuorten suosikkeja. Vanhemmat asiakkaat saattavat ihailla, että onpa ihana tuo valkoinen amaryllis, mutta otetaan nyt kuitenkin perinteinen punainen, kukkakauppias Kärjä kertoo.

Sipulikukkien ja joulutähden rinnalla on muutaman vuoden ajan nähty jouluruusuja ja huonekuusia. Molemmat ovat hyvin vanhoja huonekasveja, mutta ne olivat välillä pitkään unohduksissa. Syykin on hyvin selvillä: viileässä viihtyvinä ne eivät tahdo kestää lämpimissä asunnoissamme kovin pitkään.

– Viileä lasikuisti, jossa lämpötila kuitenkin pysyy plussan puolella, olisi niille ihanteellinen paikka. Ennen vanhaan taloissa saattoi olla isojakin huonekuusia, kun kaikkia huoneita ei lämmitetty niin ahkerasti, Kärjä kertoo.

Jos aloittaa joulunvieton jo ensimmäisenä adventtina, kannattaa ainakin lämpimään kerrostaloasuntoon varautua suosiolla hankkimaan joulun alla uudet kukat.

Kevään messuilla musta ja kulta oli suosittu yhdistelmä. Se sopii hyvin moderniin kotiin.

Punainen joulutähti on joka kaupassa saman näköinen, mutta ruukuilla, koreilla, koristeilla ja eri kasveja yhdistelemällä luodaan omaa tyyliä, jolla erottaudutaan. Tämä tiedetään myös Suomen Kukkatarvike Oy:ssä, joka maahantuo ammattilaisille koreja, ruukkuja, kynttilöitä ja muita kukkien oheen kuuluvia koristeita sekä tarvikkeita.

– Joulusesongin ruukkujen suosituimmat värit ovat punainen, kulta, valkoinen, harmaa ja erilaiset ruskean sävyt. Juhlava musta lisää vuosi vuodelta suosiotaan niin koreissa kuin ruukuissakin, Niina Minkkinen-Westerlund sanoo.

Anu Kärjä kertoo etsivänsä tukkujen valikoimista sellaista, mitä marketeissa ei ole tarjolla. Kukat ja koristeet ovat värikkäitä ja jouluisia mutta ruukut neutraaleja. Näin asiakas voi keväällä istuttaa orvokit ja narsissit samaan ruukkuun.

Ainoa trendi, mikä kansainvälisiltä sivuilta tänä vuonna näyttäisi puuttuvan, on metallinhohtoinen sininen. Monessa isänmaallisessa suomalaiskodissa sinisävyinen joulu pitää silti pintansa jo ihan siksikin, että harva vaihtaa kerralla kaikkia joulukoristeita uuteen värisävyyn.

Käytännössä monen kodin joulun perinteinen väriteema onkin lähinnä kaikenkirjava, kun joka vuosi ostetaan vähän jotain uutta edellisten vuosien rakkaiden suosikkien rinnalle. Sekin on ihan ok, jos et odottele sisustuslehden kuvaajaa visiitille.

– Joulun kukat ja värit ovat hyvinkin henkilökohtaisia asioita. Oma maku, kodin sisutus ja vuosien mittaan syntyneet perinteet ratkaisevat. Jollekin joulun tuo aina samaan astiaan istutettu sininen hyasintti, ja se on sitten joka vuosi saatava, Minkkinen-Westerlund toteaa.

– Oma ensimmäinen joulukuuseni oli olkikoristeinen. Siitä on tultu sinisen ja kullan, valkoisen ja hopean, anilliini-pinkin ja musta-harmaan kautta jadenvihreisiin ja hopeanharmaisiin koristeisiin.

Maku siis muuttuu ja kehittyy. Jos omaa tyylisilmää alkaa vuosien varrella kertynyt kirjavuus jo aristaa, kannattaa jättää osa koristeista laatikkoon odottelemaan ensi joulua. Anu Kärjä neuvoo hankkimaan ainakin joulun kukat mielellään yhteen ja samaan teemaan sekä kodin sisustukseen sopiviksi.

– Kukilla voi myös rauhoittaa tunnelmaa, jos vaikka hankkii joka huoneeseen samantyylisen kukka-asetelman, Kärjä vinkkaa.