Metsäkylän neloset toimittavat koululehden, jolla on ”hyvin nelosluokainen” nimi – Oppilaat kertovat, millaista lehden tekeminen on ollut

Metsäkylän yhtenäiskoulun nelosluokkalaiset ovat saaneet valita syyslukukaudella valinnaisaineita. Yhtenä valinnaisena oli itse toimitettava koululehti, joka julkaistaan lukijoille joulukuussa. Haastattelimme nuoria tekijöitä lehden toimittamisesta.
Viiden nelosluokan oppilaista koostuva ryhmä on tehnyt valinnaisaineenaan koululehteä opettaja Leena Taivalsaaren johdolla.

Kun nelosluokkalaiset ryhtyvät demokraattisesti äänestämällä valitsemaan omalle koululehdelle nimeä, syntyy odotetusti lennokkaita ehdotuksia, tai ”hyvin nelosluokkalaisia ehdotuksia”, kuten Metsäkylän yhtenäiskoulun nelosten luokanopettaja Leena Taivalsaari kuvailee.

Nimiehdotusten joukossa oli muun muassa Moiro, Morjens, Metsäkylän koulu, Metsis, Lol, Omg, XD ja Legit, joista viimeisin vei äänestyksessä pisimmän korren.

Kertokaapa nuoriso boomereille (kalkkiksille), mitä tämä englannin kielestä johdettu legit oikein tarkoittaa.

Silja Germanoff nostaa kätensä pystyyn vastauksen merkiksi. Hänen mukaansa sanaa legit on vähän vaikea selittää, koska sen voi käytännössä tunkea lauseeseen kuin lauseeseen. Hetken pohdittuaan hän antaa esimerkin.

– Sitä voisi käyttää niin, että ”legit tää matikan tehtävä on vaikee”.

Hetken ynnäiltyään oppilaat ja opettaja Taivalsaari tulevat yhteisymmärrykseen siitä, että legit on eräänlainen täytesana, jolla korostetaan, että kyseinen lause on ihan oikeasti ja todellakin totta.

No mutta sehän passaa lehden nimeksi, koska journalistisessa julkaisussahan kaikki on lähtökohtaisesti totta.

Ilmainen Legit-koululehti pyritään julkaisemaan verkossa ennen joululomaa. Lehdessä on muun muassa haastatteluja, uutisia, arvioita ja horoskooppeja.

Haastatteluja ja horoskooppeja

Mitä nelosten ilmaisjulkaisu Legit sitten kätkee sisäänsä? Leena Taivalsaaren mukaan oppilaat ovat saaneet räätälöidä sisältöä omien mieltymystensä ja kiinnostuksen kohteittensa mukaan. Yhteensä erilaisia artikkeleita on lehdessä 54 kappaletta.

– On haastatteluja, uutisia, arvioita, horoskooppeja ja pulmatehtäviäkin. Osa oppilaista kuvitteli, että toimittajan homma on ihan helppoa, mutta ei se sitä ollutkaan, Taivalsaari huomauttaa.

Ja koska lehti ei elä ilman ilmoituksia, ovat oppilaat päässeet tekemää myös mainoksia.

Yksi lehden toimittajista, nelosluokkalainen Ilona Raisio on ollut innoissaan hieman erilaisesta valinnaisaineesta, jossa yhdistyvät kuvaamataito, äidinkieli ja kutakin oppilasta kiinnostavat asiat.

– Oon tykännyt tän tekemisestä tosi paljon, toimittaja Raisio sanoo lehden tekemisestä.

Kahden koiran omistaja Silja Germanoff on toimittanut lehteen muun muassa koirajutun, jossa annetaan vinkkejä tuleville koiranomistajille.

Koiravinkkejä ja elokuva-arvostelu

Koska Legit on Metsäkylän yhtenäiskoulun koululehti, esiintyy lehden haastatteluissa luonnollisesti tuttuja naamoja. Yksi näistä on koulun rehtori Satu Lähteenmäki. Lisäksi joukossa on viiden opettajan ja kuraattorin haastattelut.

Oppilaiden mukaan haastatteluissa on noussut esiin yllättäviä faktoja haastateltavista.

– En tiennyt, että meidän koulun kuraattori on ollut lastenkodissa johtajana, Jimi Satoniitty kertoo.

Haastatteluiden lisäksi oppilaat ovat päässeet kertomaan omista harrastuksistaan. Raholan Pyrkivässä koripalloileva Silja Germanoff on laatinut yhden koripalloaiheisen artikkelin, jonka lisäksi hän on tehnyt artikkelin Viikon parhaat koiravinkit, jota hän esittelee.

– Hankin tähän artikkeliin tietoa itseltäni ja omista koiristani. Meillä on kaksi sekarotuista koiraa, Minni ja Iines. Tästä artikkelista saa vinkkejä koiran ulkoiluttamiseen, kasvatukseen ja hoitoon. Valitsin artikkeliin kuvia lempikoiraroduistani, eli shetlanninlammaskoirasta, kultaisestanoutajasta ja saksanpaimenkoirasta.

On Legit-lehdessä mukana myös elokuva-arvostelu. Justus Turunen näyttää oman Chromebookinsa näytöltä arvostelua Barbie-elokuvasta, joka teki häneen sen verran suuren vaikutuksen, että siitä kannatti laatia arvostelu suuremmalle yleisölle.

– Oli sen verta hyvä, että se kannattaa katsoa. Mutta ihan kaikkea en tässä arvostelussa kuitenkaan paljasta.

Justus Turunen teki Legit-lehteen arvostelun Barbie-elokuvasta. Lisäksi hän teki yhteistyössä Silja Germanoffin kanssa vähittäiskauppa Normalin logoa mukailevan mainoksen. – Käytiin Elossa Normalissa ja näytettiin mainos työntekijöille. Ne sanoi, että tosi hieno.