Elsan, Annin ja Seelan joulukauppa ja -kahvila avaa ovensa perjantaina: Nuoret 4H-yrittäjät haluavat tarjota asiakkailleen aitoa joulutunnelmaa

Pientaloalueen sydämessä Haavistolla on vanha, pitkään tyhjillään ollut rintamamiestalo, joka joulun alla muuntautuu tunnelmalliseksi pop-up kahvila-myymäläksi. Reippaat 4H-yrittäjäsiskokset Elsa, Anni ja Seela Tabell ovat puhaltaneet taloon joulun hengen.

 

Seela Tabell kaataa toisen kierroksen lämmintä glögiä Elsalle ja Annille Nuppulan joulukahvilassa. (Kuva: Sanna Hillberg) 

Anni, 19, on vielä matkalla kotiin töistä päiväkodista ja Seela, 17, Tampereelta lukiosta, kun Annin kaksoissisko Elsa esittelee joulukaupaksi ja -kahvilaksi muuntautuvaa rakennusta. Kaikesta voi päätellä, että projektin takana on valtava määrä innostusta ja tarkkaa suunnittelua.

Ensimmäisenä Elsa esittelee talon tuvan, joka toimii kahvilana. Sinne on tuotu pöytiä ja istuimia, viereinen kammari valmistuu myymäläksi. Myös yläkertaan tulee kahvilatilaa.

Kun joulukauppa ja -kahvila aukeaa 1. joulukuuta, se täyttyy itsetehtyjen jouluisten herkkujen tuoksuista sekä paikallisten yrittäjien tuotteista. Kahvilassa on tarjolla pipareita, erilaisia kakkuja ja joulutorttuja sekä lämpimiä juomia ja lapsille pillimehua.

– Piparit tehdään itsetehdystä taikinasta. Meillä on oma hyvä resepti, Elsa kehaisee.

Kaupan puolella on myynnissä muun muassa joulukoristeita ja -kortteja, kransseja, koruja, kukkia, kynttilöitä ja villasukkia.

– Tuotteita on myös toiselta 4H-yrittäjältä ja paikallisilta käsityöläisiltä. Myymme leivonnaisia, muun muassa jouluisia kakkuja ja saaristolaisleipää, myös kotiin vietäväksi. Erikoisuutena pakasteena myytävä omatekoinen piparitaikina, josta kahvilan piparitkin on tehty.

Lapsille on rakennettu kauppaan pieni joulumaailma, jota he voivat katsella sekä tonttujen ja joulupukin vierailu.

Muutamat paikalliset yritykset ovat tukeneet Nuppulan toimintaa. Markkinointia nuoret yrittäjät ovat tehneet sosiaalisen median kautta. He ovat lisäksi painattaneet tuhat esitettä, jotka he jakavat lähialueen postilaatikoihin.

Nuppulan joulukaupassa myydään paikallisten yrittäjien tuotteita, muun muassa puisia koruja ja joulukoristeita. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kesätöitä 4H-yrittäjänä

Nuppulan joulumyymälä on avoinna torstaista sunnuntaihin 17. joulukuuta asti. Se on kuitenkin suljettuna 9.–10. joulukuuta, mutta hyvästä syystä. Silloin keskitytään juhlimaan Tampereen lyseon lukiosta valmistuneen Elsan ylioppilasjuhlia.

Lääketieteelliseen tähtäävä Anni valmistui Tampereen yhteiskoulun lukiosta keväällä ja on työskennellyt syksyn kiertävänä lastenhoitajana Ylöjärven päiväkodeissa. Keväällä Anni keskittyy lääketieteellisen pääsykokeisiin, ja viestintäopintoja Tampereen yliopistossa suunnitteleva Elsa vaihtaa roolia hänen kanssaan.

Työskentely lasten kanssa on sisaruskatraalle jo tuttua, sillä he ovat toimineet lastenhoitajina 4H-yrityksensä puitteissa. Nuppulan palveluihin kuuluu myös juhla-apupalvelu.

– Keväällä 2021 mietimme, että millaisia kesätöitä hakisimme. Silloin oli korona-aika ja sekin vähän vaikutti, siskokset kertovat. He kaikki tykkäsivät lastenhoidosta ja innostuivat käymään 4H-yrittäjäkurssin. Nyt heille on muodostunut vakiperheiden rinki, joissa he kukin käyvät hoitamassa lapsia vuoden ympäri.

Vanha rintamamiestalo muuntautuu joulun alla kaupaksi ja kahvilaksi. Sen edessä istuvat Nuppulan 4H-yrittäjäsiskokset Anni, Elsa ja Seela Tabell. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Ekana kesänä oli ruohonleikkuuta ja juhla-apua. Aloimme markkinoimaan ja viime kesä oli tosi täynnä, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukion bisneslinjalla opiskeleva Seela kertoo.

Nuoret yrittäjät kertovat, että työnteko on ollut helppoa sovittaa yhteen lukio-opintojen kanssa.

Myös pop up -kahvilan pitäminen on Tabellin siskoksille tuttua.

– Järjestimme aikoinaan pieninä alakoululaisina usean vuoden ajan Ravintolapäivän kahvilaa Cafe Tiukua. Tällöin asiakkaita kävi joka kerta yli 200 henkilöä kolmen tunnin aikana, Elsa kertoo.

– Silloin äiti hoiti vaikeammat hommat, mutta olimme mukana tukussa, leivoimme, myimme, siivosimme ja laskimme rahat, tytöt muistelevat.

Pitkään muhinut unelma

Oma joulukauppa on ollut Elsan unelma jo lapsuudesta asti.
– Olen tosi jouluihminen. Meillä on kotona sääntö, että ennen syyslomaa ei saa kuunnella joululauluja. Syyslomalla sitten ensimmäiset jouluglögit ja -tortut ja muut, hän nauraa.

Syksyn viimeisten kirjoitusten jälkeen Elsalle jäi hyvin aikaa suunnitella joulukauppaprojektia. Hän on jo pohtinut pop up -kahvilalle jatkoa eri sesonkeina. Projekti on opettanut paljon.

– Kun järkkää tällaista isoa juttua itse, niin kaikkea sellaista pitää ottaa huomioon, mitä ei ehkä ajatellut. Esimerkiksi joululaulujen soittamisesta pitää maksaa Teosto-maksu, Elsa kertoo ja lisää, että he haluavat toimia kaikin puolin vastuullisesti. Esimerkiksi käytössä olevat kertakäyttöastiat ovat kierrätettäviä.

Tabellin 4H-yrittäjäsiskokset ovat valkoineet myyntiin erilaisia joulukoristeita ja lahjatavaroita. (Kuva: Sanna Hillberg)

Siskokset harmittelevat, että vanha talo ei ole täysin esteetön.

Se on yllättänyt miten paljon aikaa joulukaupan ja -kahvilan perustaminen on vienyt.

– Viime viikot olen periaatteessa tehnyt täyden työpäivän. Siivoukseen ja järjestelemiseen on mennyt paljon aikaa, Elsa kertoo.

Joulukaupan perustaminen on vaatinut myös hieman pääomaa.

– Olemme omista säästöistämme ostaneet tänne valoja, myytäviä tuotteita, pahvimukeja ja maksupäätteen, Elsa luettelee.

Ihan pian kahvila-kauppa on valmis vastaanottamaan asiakkaat.
– Toivomme, että ihmiset lähtevät kodeistaan tänne fiilistelemään, nuoret yrittäjät sanovat.

Nuppulan joulukauppa ja -kahvila

Nuppulan joulukahvilassa tarjotaan muun muassa piparikinuskijuustokakkua. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kylvötie 11, 33480 Ylöjärvi
Avoinna torstaista sunnuntaihin 1.–17.12.
Aukioloajat to–pe kello 15–19 ja la–su 12–16 (suljettu 9.–10.12.)
Tonttu kyläilee 1.12., 15.12. ja 17.12.
Joulupukki paikalla 3.12.
Haitaristi Arvi musisoi 7.12.