Luottamuksen rakentamisen aika – Kaupunginhallitus on suurennuslasin alla

Ville MäkinenPuhtaalta pöydältä ja avoimin kortein. Tämä saisi olla se lähtökohta, jolla Ylöjärven uusi kaupunginhallitus aloittaa työnsä. Toki pitää muistaa, että kaupunginhallituksen jäsenistä vaihtui lopulta vain kaksi. Joten pieniä vanhoja haavoja voi yhä olla auki.

Luottamuspulaa ja kaikenlaista muuta häiriötä on nähty Ylöjärven paikallispolitiikassa jo ihan riittävästi. Nyt olisi vihdoin aika suunnata kaikki energia pelkästään ylöjärveläisten ja Ylöjärven kaupungin hyväksi.

Lopulta kaikki ratkeaa siihen, miten kykenevä kaupunginhallitus on tehokkaaseen päätöksentekoon ja ongelmien ratkaisuun. Ylöjärven kunnianhimoinen kasvustrategia vaatii oikeita ja toisinaan myös nopeita ratkaisuja – tarvittaessa myös suunnanmuutoksia.

Yksi hyvä tapa lisätä luottamusta olisi kansalaisten osallistaminen entistä enemmän päätöksentekoon. Ylöjärveläisten kuuleminen ja ihmisten näkökulmien ottaminen vakavasti lisäävät päätösten oikeudenmukaisuuden tuntua.

Ehkä tärkeintä kuitenkin on avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko. Kun prosessit ja asiakirjat pysyvät mahdollisimman avoimina, houkutus tai tarve minkäänlaisille keskusteluiden vuotamiselle katoaa. Tähän kaikkeen liittyvät myös viestintätaidot. Päätöksistä, ja myös valmistelussa olevista asioista, kannattaa tiedottaa tehokkaasti ja nopeasti. Kun päätöksille löytyy vieläpä läpinäkyvät perustelut, ovat onnistumisen edellytykset olemassa.

Joka tapauksessa uuden kaupunginhallituksen toimintakyky ja luottamus ovat varmasti suurennuslasin alla. On tekojen aika.