Moottorisahataiteilija veistää kotipihaansa pysyvän kokoelman

Juha Käkelän 25-vuotistaiteilijajuhlanäyttely on kunnianosoitus älykkäille korpeille. (Kuva: Rami Marjamäki)
Juha Käkelän 25-vuotistaiteilijajuhlanäyttely on kunnianosoitus älykkäille korpeille. (Kuva: Rami Marjamäki)

Suutarin lapsella ei ole kenkiä. 25-vuotisjuhlanäyttelyänsä Vanhan Räikän suojiin viime viikolla pystyttäessään moottorisahataiteilija Juha Käkelä päätti, että hän veistää ja kokoaa kotipihansa kaunistukseksi pysyvän kokoelman, jonka teokset eivät ole kaupan. Takamaan lahja suomalaiselle ITE-taiteelle havahtui ripustustansa tehdessään myös aikamatkaan, neljännesvuosisadan veistäjän uraan, jonka taivaltamisen hän tarvitsi saadakseen oman näyttelynsä kotikaupunkiin. Kahdeksan korppia -näyttely korostaa Käkelän syvää luontosuhdetta.

Liki 200-vuotiaan hirsitalon kamarin biedermaier-sohvalla istuu onnellinen ja rento mies. Tukka on kammattu ja viikset muotoiltu vahalla. Kaulaa kaunistaa uroskarhun kynnestä valmistettu koru. Juha Käkelä silmäilee liki kolmeakymmentä teostaan, jotka hänen mielestään löysivät mutkattomasti sijansa Vanhan Räikän ikkunalaudoilla, pöydillä ja seinillä.

Viime helmikuussa Ylöjärven kaupungin vuoden 2022 kulttuuripalkinnon saanut Käkelä arvostaa suuresti kotipaikkakunnan huomionosoitusta. Se luo uskoa, että ITE-taiteilijakin voi olla profeetta omalla maallaan. Kansainvälisesti menestynyt veistäjä toivoo, että hän voisi tehdä Ylöjärvelle jonkin isomman julkisen taideteoksen. Käkelällä on aihioita ja ideoita. Muun muassa pohjoissavolainen Vesannon länsilappilainen Pellon kunta ovat teettäneet ylöjärveläismestarilla kyläraittiensa elävöittämiseksi veistoksia.

– Ylöjärven kaupunki on tilannut minulta esimerkiksi toteemin ja penkin.

Käkelä laskee, että on vierähtänyt 25 vuotta, ennen kuun hän sai virallisen ensimmäisen oman näyttelynsä kotikonnulleen. Viime torstai-iltana avattu näyttely on saanut hyvin ihmiset liikkeelle. 25-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävälle moninkertaiselle moottorisahataiteen Suomen mestarille satelee koko ajan kannustavia ja kiittäviä palautteita.

– Minulle tällä etapilla on tärkeintä, että saan tehdä juuri sitä, mitä haluan. Moottorisahataiteen tekeminen on leipätyötäni, jolla elätän itseni. Luopumiseni säännöllisestä ansiosta tuulilasitehtaassa on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi.

”Kunnioitan älykkäitä korppeja”

Juha Käkelän 25-vuotisjuhlanäyttely on ITE-taiteilijan kunnianosoitus korpeille. Takamaalla asuva ja taiteileva veistäjä muistaa, että hän jo pikkupoikana tunsi suunnatonta kiinnostusta silloin vielä Ylöjärven korkeudella harvinaisia kaarneita kohtaan. Nyt mustat linnut pölähtävät tuon tuosta tervehtimään ateljeessaan ahkeroivaa veistäjää.

– Valppaudestaan tunnetut korpit tietävät tarkasti, mitä niiden reviireillä tapahtuu. Ne saavut näyttävissä parvissa luomistemppelini pihaan ja osoittavat sosiaalisia taitojaan. Komeat korpit ovat aina valppaita. Kun ne esittelevät uljaita siipiään, näky on fantastinen.

Käkelälle oli päivänselvää, että hänen näyttelynsä keskiössä ovat vallaskorpit. Niitä hän on veistänyt suurella innolla vuosikausien ajat.

Moottorisahataiteilija kertoo lumoutuvansa joka kerta uudelleen, kun korpit kertovat erilaisilla äänillä paikalle saapumisestaan. Äänien kirjo on laaja, rääkäisyistä moniääniseen visertelyyn.

Luonto on Käkelälle kaikki kaikessa. Hän tuntee luissa ja ytimissään puiden ja metsien vimmaisen voiman. Moottorisahataiteilija kokee erilaisia puulajeja ja -materiaaleja käsitellessään kesyttävänsä niitä. Jokaiseen pölkkyyn, runkoon ja juurakkoon kätkeytyy aihio, jonka veistäjä loihtii näkyväksi.

Ahkerana Lapin ja Koillismaan kävijänä Käkelä on ihastunut varisten heimoon kuuluvaan kuukkeliin. Pitkäpyrstöiset ja harmahtavan ruskeat kuukkelit ovat hyvin pelottomia ja kesyjä. Käkelä on saanut niistä uskollisia ystäviä.

Karhumaailmastaan Käkelä on valinnut tämänkertaiseen näyttelyynsä pandan. Moottorisahataiteilija tietää suomalaisten ainutlaatuisen rakkauden metsänkuninkaita kohtaan. Hänen käsissään onkin syntynyt suuri määrä mesikämmeniä.

Käkelä johdattaa minut uutukaisten kissaluomuksiensa äärelle. Hän kertoo, kuinka mahdottomasta on tullut mahdollinen. Vaikka asiakkaat tilasivat jo kauan sitten kisuja, Käkelä ei tarttunut toimeen. Hänestä tuntui pitkään siltä, ettei hän pysty kuvaamaan mirrien ylevyyttä. Nyt katit ovat taiteilijalla hallussa.

Moottorisahataiteilija on valinnut näyttelyynsä useita reliefiä, joissa hän kuvaa korppeja ja norsuja.

Myös kuukkelit kiehtovat Juha Käkelää, joka veistää pitkäpyrstöisiä ja pelottomia kuukkeleita mielellään. Ne ovat tulleet hänelle tutuiksi Kuusamossa ja Pellossa. (Kuva: Rami Marjamäki)
Myös kuukkelit kiehtovat Juha Käkelää, joka veistää pitkäpyrstöisiä ja pelottomia kuukkeleita mielellään. Ne ovat tulleet hänelle tutuiksi Kuusamossa ja Pellossa. (Kuva: Rami Marjamäki)

Omista veistoksista kokoelma kotipihaan

Juuri 56 vuotta täyttänyt Juha Käkelä oli havahtunut arkirealismiin, että hän kotitalonsa pihamaalla on vaan autoja. Siellä ei ole ITE-taiteilijan oman käden jälkeä juuri nimeksikään.

Käkelä kokee nyt, että hänen on luotava taideteoskokoelma myös oman pihapiirin kaunistukseksi. Teokset palvelisivat myös näyteikkunoina veistäjän laaja-alaiseen tuotantoon.

– Niin se on, että luomukseni ovat aina löytäneet kotinsa muualta.

Käkelä iloitsee, että hänen tulevaisuudessaan moottorisaha saa laulaa todella iloisesti.

– Jokainen tilaus ja veistokeikka on minulle yhtä merkityksellinen.

Kemin lumilinna odottaa ylöjärveläisveistäjää, joka viikon päivät loihtii jäästä veistoksia maailmankuulun nähtävyyden kaunistukseksi.

Myös Ruka odottaa Käkelää ja hänen luomisvimmaansa.

Käkelällä on vetämässä tarjous Lapualle Etelä-Pohjanmaalle. Jos Käkelä vetää kisassa pisimmän korren, hän pääsee urakoimaan runsasta sataa teosta.

Tänä vuonna Käkelä on ajanut autollaan runsaat 40 000 kilometriä moottorisahataideasioissa pitkin Suomea. Mies on viettänyt parisataa yötä hotelleissa.

– Työni liikuttaa minua. Minulle merkitsee paljon, kun saan kasvattaa maahamme uusia, nousevia ITE-taiteilijoita, moottorisahataiteen osaajia. Laskeskelin, että kymmenen viime vuoden aikana kursseillani on opiskellut tuhat asiasta ja alasta kiinnostunutta. Moni on saanut kipinän, joka on johtanut vakituiseen tekemiseen ja ammattilaisuuteen.

– Kun taiteilijan työ on muuten kovin yksinäistä puurtamista, opetustyö tarjoaa vastapainoksi tärkeää sosiaalista kanssakäymistä.

Käkelä iloitsee, että hänen unelmansa kokopäiväisenä taiteilijana on täyttynyt moninkertaisesti.

MATTI PULKKINEN

Kissat antoivat odottaa aikaansa, ennen kuin Juha Käkelän moottorisaha alkoi laulaa niin, että puista paljastui mirrejä. (Kuva: Rami Marjamäki)
Kissat antoivat odottaa aikaansa, ennen kuin Juha Käkelän moottorisaha alkoi laulaa niin, että puista paljastui mirrejä. (Kuva: Rami Marjamäki)