YIlves nollasi FTK:n ja jatkoi voittoputkea

Ylöjärven Ilves matkusti Tornioon Naisten Futsal-Liigan jumbojoukkueen FTK:n vieraaksi. Ylöjärveläiset hallitsivat peliä ja voittivat selvästi numeroin 0–3 (0–2).

YIlveksen sijoitus sarjataulukossa koheni neljänneksi RaiFun hävittyä hieman yllättäin Vaasassa FC Sportille 1-2. Viikonvaihteen muiden otteluiden tulokset: FC Halikko-FC Sport 5-2, GFT-PU-62 1-2 voittomaaleilla, KaDy-HIFK FS 4-8.

Jenni Häkli (8) yrittää murtaa syötöllään torniolaisten puolustusta. (Kuva: Sini Sutinen)

YIlves oli ottelussa selkeä suosikki, eivätkä kenttätapahtumat alkuasetelmia muuksi muuttaneet. Kotijoukkueen ensimmäinen laukaus kohti Saara Viitasen vartioimaa YIlvesmaalia nähtiin vasta jakson viimeisellä peliminuutilla.

YIlves oli varannut matkaottelussa peliaikaa vähiten peliminuutteja keränneille pelaajille. Maalivahdin tehtävä oli jaettu tasan Saara Viitasen Ja Helena Unkurin kesken. Kotijoukkueen päävalmentaja Oleg Eprintsev oli scoutannut tarkasti vierasjoukkueen peruskuviot ja laatinut pitävän puolustustaktiikan.

Jo ensijakson alkuminuutit näyttivät koko pelin kuvan. Vieraat pyörittivät peliä ja kotijoukkue oli aseteltu peittämään maalilaukaukset. YIlveksen pitkät syöttöketjut hakivat reikää tiiviistä FTK:n puolustusmuodosta, mutta aukkoja ei tahtonut löytyä.

Rosa Sirén (7) seuraa, kun Riia Seppälä (26) yrittää löytää laukaisutilaa. (Kuva: Sini Sutinen)

Päävalmentaja Vesa Parviaisen pelikirjasta valikoituneita tilannekuvioita on harjoiteltu paljon. Tuottaakseen toivotun tuloksen täytyy kuviossa kuitenkin monen asian onnistua virheettömästi pelaajilta. Kun näin tapahtuu, on puolustuspelaaminen murrettu ja pallo maalissa.

Ajassa 4.43 syntynyt YIlveksen avausmaali oli kuviopelin ideaalisuoritus, jollaista ihaillaan pitkään. Parissa sekunnissa Senni Virenin keskialueen rajapotku Rosa-Maria Sirenin jalkaan kulmassa päätyi Riia Seppälän ykkösellä verkon perukoille. Kovin harvoin kuitenkin saadaan nauttia puolustuksen täydellisestä yllättämisestä. Maaleja syntyy yleensä enemmän muista tilanteista.

Vaikka peli lähes tauotta pyörikin kotijoukkueen kenttäpuoliskolla, ei maalintekoon löytynyt aukkoja pelitemmon vähitellen hiipuessa. Aikalisällä viitisen minuuttia ennen jakson loppua ilmeinen ohje Parviaiselta joukkueelleen oli lisätä tempoa ja haastaa vastustajaa.

Ajassa 17.14 pallon kanssa pujottelevaa Tilda Pyykköstä rikottiin ja YIlvekselle tuomittiin vapaapotku lähes kuuden metrin pisteeltä. Senni Viren asettui pallon taakse. Poikkiputken alle suuntautunut pommi ei ollut maalia vartioineen Juuli-Ilona Variksen tai apuna maalia peittävän puolustusryhmityksen torjuttavissa.

Tälle kaudelle YIlveksen riveihin siirtynyt Emmi Orrberg (10) väläytteli osaamistaan. (Kuva: Sini Sutinen)

Kotijoukkue jaksoi yrittää pelin suunnan kääntämistä. Vielä ennen taukoa saikin Viitanen YIllveksen maalilla jakson ensimmäisen vaarallisen laukauksen torjuttavakseen. Lisämaaleja ei kuitenkaan ensi jaksolla enää syntynyt. Tauolle siis mentiin suosikkijoukkueen odotetusti johtaessa ottelua.

Toinen jakso oli edelleen YIlveksen hallintaa. Maalin makuun päästiin ajassa 22.27. YIlveksen Esra Erden tyylitteli Seppälän nopeana keskialueelta antaman rajapotkun maaliin. Erdenin takavasara iski maalialueen sisällä pallon tolpan juureen yllättäen huippupeliä pelaavan Variksen. Maali oli Erdenille kauden ensimmäinen.

Pelitempo hiipui jakson edetessä ja kotijoukkue sai jo enemmän maalitilanteita torjuntatehtäviin siirtyneen Helena Unkurin vartioimalle maalille. Unkuri piti kuitenkin torjunnoillaan maalinsa koskemattomana. Etenkin loppuminuuttien tilanteissa olisi paremmalla tuurilla kotijoukkueen maalitili auennut. Pelissä ei kuitenkaan lisämaaleja syntynyt.

Täysi pistepotti siis matkasi Ylöjärvelle ja YIlveksen voittoputki piteni kolmeen. Kotijoukkueen satsaus puolustukseen ja ilmeinen hyökkäysvoiman puute oli kuin tilaus ajaa sisään kuntoutuneita rosterin pelaajia.
Heidi Linjamaa väläytteli heti viime kevään tapaista fyysisyyttä. Vahvojen jalkapallovuosien jälkeen Emmi Orrberg totuttautui lupaavasti futsalin pelitempoon uutena aluevaltauksenaan.

FTK puolusti tiiviisti, joten maalimäärät jäivät vähäiseksi. (Kuva: Sini Sutinen)

Ottelu näytti, kuinka vaikeaa liigassa on maalinteko, jos puolustetaan tiiviisti. Avausmaalissa kiteytyy onnistumisen kaava, jossa nopeutta ja tarkkuutta lisäämällä puolustusmuoto voidaan saada myöhästymään ratkaisevasti. Tämä tuskin on pelaajille uutinen.

Vastustajan sijoittuminen ja liike tuottavat vaikean haasteen aina erilaisena ja fokuksen pitäminen ennalta sovitussa pelikuviossa alkaa sisäistyä vasta pelivuosien karttuessa. Onnistumisen tunne kyllä varmasti palkitsee. Ainakin penkkiurheilijan mieltä lämmittää, kun joukkueen kova työ näkyy onnistumisina.

Päävalmentaja Vesa Parviainen oli iloinen täydestä pistepotista.

– Mukavaa, että voittoa tuomassa oli kaksi kautensa kentällä tänään avannutta pelaajaamme. Peli pyöri kuten aiemmissa peleissäkin joukkuetaktiikan ohjaamana. Sitä saattoi rauhallisin mielin seurata joka pelaajan kohdalla. Nollapeli tuntuu myös mukavalta, maalivahtiosasto on kunnossa.

YIlves pelaa ensi lauantaina jo kello 13 seuraavan ottelunsa vieraskentällä paikallisottelun merkeissä.
Vastassa on liigan kakkospaikkaa havitteleva Ilves FS. Kotijoukkue on siis suosikki voittajaksi, mutta nousukuntoinen haastajakin hengittää jo kärkikolmikon tuntumassa. Kipuaako YIlves jopa ohi tamperelaisista, sekin on voitolla mahdollista.

ANTTI REPONEN

Katso maalikooste ottelusta!