Koulutuksesta vetovoimatekijä – Kaupungin elinvoimarooliin voisi tuoda uusia ajatuksia

Ville MäkinenYlöjärven kaupungin ensi vuoden talousarvio ja seuraavien vuosien taloussuunnitelma nojaa todella vahvasti kasvuun. Tämä näkyy erityisesti investoinneissa. Ylöjärvi satsaa kouluihin ja asuinalueisiin. Samalla asukasluvun toivotaan kasvavan.

Vaikka taloustilanne on nyt koko yhteiskunnassa varsin haastava, Ylöjärven suunta lienee täysin oikea. Nyt ei voi jäädä surkuttelemaan lompakon ohuutta vaan on luotava uskoa tulevaisuuteen. Talouskasvun aikakin vielä tulee ja jos silloin ollaan jo itse päästy hyvälle kasvu-uralle, tilanne on nopeasti jopa aurinkoisempi kuin osattiin kuvitella.

Tampereen naapurikaupungin onkin syytä satsata siihen, että lapsiperheet ja toisaalta yritykset näkevät Ylöjärven houkuttelevana vaihtoehtona. Tampereella kasvun rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan ja yhä enemmän kasvua valuu naapureille.

Ylöjärven Uutisten ensi viikon numerossa Kuntaliiton elinvoimajohtaja Jarkko Huovinen kertoo kunnan tulevaisuuden elinvoimaroolista ja menestysmahdollisuuksista, kun sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueille.

Huovisen näkemyksistä voidaan jo nyt nostaa esiin maankäyttö ja ammatillisen koulutuksen ohjaus. Järkevää maankäyttöä tarvitaan yritysten sijoittumisessa ja asuinalueiden rakentamisessa. Toisaalta jatkossa koulutus on yksi iso vetovoimatekijä kaupungille. Kun yritykset alkavat tulevaisuudessa tarvita yhä enemmän kansainvälistä työvoimaa, on yrityksen lähialueella tapahtuvalla koulutuksella iso rooli myös vetovoimatekijänä.

Ylöjärvenkin kannattaa yhä enemmän miettiä, miten se voisi tarjota erilaisia kansainvälisiä koulutusmahdollisuuksia esimerkiksi ammatillisen koulutuksen puolella.