Kansainvälistä näkyvyyttä niittänyt taikuri puhui ylöjärveläiskoululla kiusaamisesta

Kauraslammen koulun 1–6 -luokan oppilaat saivat tiistaina vieraakseen Janne Mustosen, jolla oli tärkeää asiaa koulukiusaamisesta ja välipalana viihdyttäviä taikatemppuja.
Taikuri-jonglööri Janne Mustonen puhui tiistaina Kauraslammen koulun oppilaille tärkeästä aiheesta, koulukiusaamisesta. Oppilaat osallistuivat taikatemppuun. Tässä heillä on käsissään silkkipölyä, joka hetken päästä vapautetaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

Mustonen on niittänyt mainetta moottorisahajonglöörinä ja taikurina. Hänellä on kaksi Guinnessin maailmanennätystä ja hän on esiintynyt Britain’s Got Talent -ohjelmassa. Hän kertoo menestyneensä moninkertaisesti yli omien odotustensa ja on tänä päivänä onnellinen perheenisä. Siitä huolimatta, että hän oli koko peruskoulun ajan koulukiusattu.

Aamuyhdeksältä Asuntilan ja Veittijärven 1–2 -luokkalaiset istuivat liikuntasalin lattialla kuuntelemassa Mustosen esitystä. Ilmassa oli ajoittain pientä levottomuutta, mutta puheensa puolivälissä Mustonen veti ässän hihastaan, joka tässä tapauksessa oli silkkihuivi. Oppilaat innostuivat taikatempusta silmin nähden ja esityksen jälkeen kuuntelivat puheen loppuun.

Kauraslammen vanhempainyhdistyksen jäsen Nora Gadd oli mukana seuraamassa tilaisuutta ja sanoi, että koulukiusaaminen on tärkeä aihe, joka mietityttää vanhempia. Hän toivoo, että tiedottamisen ja puhumisen avulla ongelmaan pystyttäisiin puuttumaan.

Palkittu taikuri kertoi oppilaille oman tarinansa. Häntä kiusattiin koko ala-asteen ajan ja kiusaaminen jatkui yläasteella. Seiskaluokkalaisena ”mopona” välitunnit olivat selviytymistaistelua. Oleminen jatkuvasti valppaana, peloissaan ja huolissaan oli Mustoselle kuluttavaa.

– Käytännössä koko yläasteen ajan vain odotin milloin tämä (kiusaaminen) loppuu.

Sinnitellen ja hammasta purren hän selvitti yläasteen. Tämän jälkeen hänen elämässään alkoi hyvän tuurin myötä valoisa jakso, vaikka muistot koulukiusaamisesta palasivat vielä aikuisenakin.

Kerro kiusaamisesta aikuiselle

Mustonen kysyi oppilailta mitä pitää tehdä, jos koulussa kiusataan. Käsiä nousi saman tien ylös.
– Menen sanomaan jollekin luotettavalle aikuiselle, oli vastaus.

Mustonen antoi saman vinkin niille, jotka näkevät kiusaamistilanteen koulussa: kiusaamisesta kannattaa kertoa aina aikauiselle. Kiusaajille viesti oli yksinkertainen: Lopeta heti!
– Ei pelkästään kiusatun tai kiusattujen takia, vaan ennen kaikkea itsesi takia. On tehty tutkimuksia, että ihmiset, jotka kiusaavat koulussa eivät pärjää kovin hyvin elämässä.

Janne Mustosta kiusattiin koko peruskoulun ajan. Hän toivoo ettei kukaan toinen joutuisi käymään samaa läpi. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kouvolassa asuva Mustonen kiertää kouluissa kertomassa koulukiusaamisen vaikutuksista. Taustalla ovat omat kokemukset sekä halu tehdä maailmasta parempi paikka.
– Olen sanonut tekeväni näitä (esiintymisiä) 20 kappaletta vuodessa veloituksetta koko työurani ajan tai niin kauan, kunnes koulukiusaaminen loppuu Suomessa, Mustonen sanoo.

Hän on kiertänyt kouluja kolmisen vuotta. Aluksi etänä koronan vuoksi. Palaute kouluilta on ollut positiivista. Jopa yläkoululaiset ovat istuneet hiljaa paikoillaan ja kuunnelleet hänen sanomaansa.
– Koen, että peruskoulu on tosi tärkeä ajanjakso lapsille ja nuorille. Siinä luodaan edellytyksiä tulevaan elämään. Jos se alkaa menemään väärille jengoille siellä, koko loppuelämä voi olla piloilla.

Kiusaaminen saanut uusia muotoja

Mustonen toivoo, että voisi vaikuttaa siihen, ettei kukaan joutuisi käymään läpi samaa kuin hän peruskouluaikanaan.
– On niitä ihmisiä, joilla ei välttämättä käy niin hyvä tuuri kuin minulla, ja he kärsivät kiusaamisesta läpi koko elämänsä.

Pahinta Mustoselle kiusaamisessa oli ulkopuolelle jättäminen ja siitä seurannut ulkopuolisuuden tunne. 15-vuotiaana hän sai ensimmäiset ystävänsä ja se auttoi kestämään vaikeita vuosia. Jos hän voisi neuvoa nuorta itseään, hän kehottaisi tätä hakemaan ammattiapua.

– Neuvoni ihmisille, jotka huomaavat, että heillä on möykky rinnassa, joka johtuu koulukiusaamisesta, on että se kannattaa silotella ja käydä ammattilaisen juttusilla.

Vanhempia hän kehottaa aktiivisesti jututtamaan lapsiaan ja seuraamaan näiden elämää herkillä tuntosarvilla.
– Eikä vaan tyytyä siihen vastaukseen kysymykseen ”Miten menee?” ”Ihan hyvin.” Lapset eivät välttämättä kerro, jos jotain on pielessä.

Uusi teknologia on tuonut mukanaan uusia tapoja myös kiusaamiseen.
– Itse vanhempana miettii, että on paljon uusia erilaisia huolia kuin minun vanhemmillani oli minua kasvattaessa. Moderni teknologia ja some ovat tuoneet vanhemmuuteen omat haasteensa.

Mustonen kannustaa vanhempia olemaan aktiivisia ja kiinnostuneita lapsensa maailmasta sekä opettamaan käytöstapoja myös somessa samalla tavalla kuin opetellaan tervehtimään ja kiittämään.

Lue myös: Poliisi luennoi Kauraslammen koulujen oppilaille – Vanhempainyhdistys haluaa suitsia lisääntynyttä ilkivaltaa ja näpistelyä