Pirkan Hölkän ikikuntoilija Jaakko Rouhiainen starttaa hölkkäreitille jo 50. kerran

Pirkan Hölkkä juostaan ensi viikonloppuna 53. kerran. Lähtöviivalle asettuu jo peräti 50. kerran ylöjärveläisjuoksija Jaakko Rouhiainen.
Jaakko Rouhiaisella on oma numerolappu Pirkan Hölkässä. Miehen numero on 46. (Kuva: Sanna Hillberg)

Vain kaksi Pirkan Hölkkää on jäänyt Jaakko Rouhiaiselta, 74, väliin. Ensimmäisellä kertaa kertausharjoitukset kutsuivat ja toisella kertaa Rouhiainen viiletti Kulta-Kukko -viestiä Sahalahdella.

– Kysyin everstiltä lupaa Pirkan Hölkkään. ”Ei, on sotatilanne. Ei mitään mahdollisuutta!”, Rouhiainen kertoo everstin torpanneen osallistumisen 1970-luvulla.

Kertaalleen Rouhiainen on saapunut 33 kilometrin mittaisen hölkän yleisen sarjan voittajana maaliin Tampereen Nirvaan. Tämä tapahtui vuonna 1977, jolloin räntäsade pääsi yllättämään juoksijat. 40-vuotiaiden ja 50-vuotiaiden sarjan hän on voittanut molemmat kahdesti. Himmeämpiä mitaleita on tullut useamman kerran. Yksi kovista kilpakumppaneista oli Erkki Ylikoski.

– Silloin kun voitin, niin Ylikoski sanoi Hervannassa, mistä oli maaliin vielä viisi kilometriä: ”Anna mennä, en jaksa.” Kun pääsin maaliin, alkoi tulla räntää. Sitä oli hetkessä kymmenen senttiä. Kisan jälkeen mentiin Ylikosken kanssa meille ja otettiin vähän viiniä, Rouhiainen muistelee.

Nopeimmillaan Rouhiainen taittoi vaativan, maasto-osuuksiakin sisältävän matkan aikaan 2.00,14. Reitti on Rouhiaiselle tuttuakin tutumpi, sillä se on säilynyt samana koko Pirkan Hölkän ajan vuodesta 1970. Lähtöalueella Valkeakosken Saharan kentällä lähtöviivan paikka on korkeintaan hieman vaihtunut.

Rouhiainen muistelee, että parhaimmillaan osallistujia on ollut kahdesta kolmeen tuhanteen. Vuosien aikana osallistujamäärät ovat laskeneet.
– Se on hieno tapahtuma ja kaikki on hyvin järjestetty, hän kehuu järjestäjiä.

Rouhiaisella on kaikki juoksutulokset siististi omassa kansiossaan. Tässä lehtijuttu voittoisasta Pirkan Hölkästä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Liikunta verissä

Juhlajuoksussa Rouhiaisen tärkein tavoite on maaliin pääsy.
– Jos sijoitus on viiden kuuden porukassa, se on ihan hyvin, 60-vuotiaiden sarjassa tapahtumaan osallistuva Rouhiainen sanoo.

Pirkan Hölkkään Rouhiainen on valmistautunut tutulla kaavalla, jossa lenkkeilyssä on mukavaa vaihtelua. Pisimmillään lenkit ovat 20 kilometrin mittaisia. Vauhtileikittely ja kiihtyvävauhtinen viiden kilometrin lenkki kuuluvat viikko-ohjelmaan.
– Hapenottoa pitää pitää yllä. Jos sitä ei tee, niin putoaa äkkiä porukasta, juoksija tietää.

Lenkkeily ja liikunta ovat tärkeä osa 74-vuotiaan Jaakko Rouhiaisen elämää. (Kuva: Sanna Hillberg)

Alun perin hiihto oli Rouhiaisen päälaji. Huonot lumitalvet vuosina 1971 ja 1972 saivat miehen vaihtamaan sukset lenkkitossuihin.
– Kaverit innostivat. Menin Lamminpään Korpeen.

Rouhiainen on edustanut myös Ylöjärven Ryhtiä ja tämän jälkeen Teivo Stayersiä, jonka yksi perustajajäsen hän on.

Liikunta miehellä on edelleen vahvasti verissä. Mukava lenkkiporukka innostaa juoksemaan. Iloisuus on asia, jota hän haluaa urheilussa nähdä.
– Ei hampaat irvessä. Meilläkin porukkalenkillä 15–20 kilometriä menee huomaamatta, kun juttu kulkee koko ajan.

Rouhiainen toivoo, että suomalainen kestävyysjuoksu saataisiin jälleen nousuun, ja että siihen satsattaisiin kuten palloilulajeihin. Hyviä nuoria on toki tulossa esimerkiksi Lempäälästä, mutta hänestä olisi mukava nähdä myös paikallista ylöjärveläisväriä kilpakentillä.
– Kaikki lajit ovat ihan ok, nuoret ovat silloin poissa kaduilta, hän sanoo.

Mistä on kyse?

Perinteinen Pirkan Hölkkä (33km) järjestetään lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, 1.10. Hölkkään voi osallistua juosten, hölkäten tai kävellen. Hölkkä on polkujuoksu-tapahtuma. Reitin varrella on tasaisin välein huoltopisteitä, joissa tarjotaan vettä, mehua, kuntojuomaa, mehukeittoa, suolakurkkua ja kannustusta ja hymyä.

Hölkkä starttaa yhteislähdöllä Valkeakoskelta Saharan kentältä. Merkittu reitti kulkee Valkeakosken Roukon lenkkipolun ja Pyörönmaan metsien kautta Rutajärvelle ja Taivalpirtin kautta Tampereen Nirvaan, Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen pihaan asti. Takk:sta on paluukuljetus linja-autoilla takaisin Valkeakoskelle.

50 kertaa Hölkän suorittaneita on tähän mennessä 11. Tänä vuonna merkkipaalun saavuttaa neljä henkilöä. Vain yksi henkilö on suorittanut kaikki 53 Pirkan Hölkkää.

Lisätietoa tapahtumasta: www.pirkankierros.fi/pirkan-holkka/tapahtumainfo/

Lähde: Valkeakosken Retkeilijät ry