Futsalhuuma alkaa – YIlveksen tavoitteena finaalipaikka Futsal-Liigassa

Naisten Futsal-liigan 13. kausi starttaa ensi lauantaina. Ylöjärven Ilves joutuu heti sarjan ensimmäisellä kierroksella tulikasteeseen, kun se kohtaa hallitsevan Suomen mestari HIFK FS:n Ylöjärven Urheilutalolla kello 15 alkavassa ottelussa.

YIlves päätti viime kautensa historialliseen pronssimitaliin. Alusta asti liigassa pelanneen joukkueen pari edellistä kautta ovat olleet nousujohteisia. Kaudella 2021–2022 joukkue saavutti ensimmäistä kertaa pudotuspelipaikan ja taisteli tiensä heti neljännelle sijalle. Kauteen 2022–2023 joukkueella oli selkeä tavoite: sijoituksen parantaminen ja ensimmäisen mitalin ansaitseminen.
Pronssimitali oli taisteluvoitto

Ylöjärven Ilveksen vahvuus on jo pitkään ollut erinomainen joukkuehenki. (Kuva: Jan Virolainen)

Vielä runkosarjan jälkeen YIlves piti kakkossijaa sarjassa ja ennakkoon joukkueen povattiin etenevän finaalipeleihin saakka. Ylöjärveläisiä vaivannut loukkaantumis- ja sairastelukierre toi joukkueen loppukauteen oman jännityselementtinsä. Ratkaisupeleistä oli poissa useampia pelaajia ja osa taisteli pelit lävitse puolikuntoisena.

Välierissä vastustajaksi tuli HIFK FS. Välieräottelut olivat uskomattoman jännittävät ja finaalipaikka ratkesi helsinkiläisille vasta viidennen välieräottelun jälkeen otteluvoitoin 3–2.

Pronssipelissä ensimmäisen puoliajan jälkeen vastassa ollut GFT piti johtoasemaa lukemin 1–2, mutta YIlveksen vahva yhtenäinen henki ja taistelutahto siivittivät kotijoukkueen lopulta jatko-ottelun päätteeksi voittoon lukemin 9–7. Vappuaaton jännitysnäytelmän päätteeksi YIlves sai vihdoin ripustaa kaulaansa historialliset ensimmäiset mitalit.

– Oli hieno fiilis, kun saatiin taisteltua pronssi kaulaan loppukauden hankaluuksien jälkeen. Samalla mitali oli konkreettinen saavutus ja palkinto usean vuoden kovasta työstä, joukkueen kapteenistoon kuuluva Sini Sutinen kommentoi pronssimitalin jälkeisiä tunnelmia.

Kokoonpanossa ei suuria muutoksia

Tulevaan kauteen joukkueen runko on pysynyt osapuilleen ennallaan. Joukkuetta jo usean vuoden luotsanneet päävalmentaja Vesa Parviainen ja maalivahtivalmentaja Juha-Pekka Peltomäki jatkavat pitkäjänteistä työtään joukkueen eteen fysiikkavalmentaja Minna Simosen tuella. Edellisellä kaudella esiintyneiden pelaajien jatkeeksi joukkue on saanut kaksi nuorta vahvistusta.

Viime kaudella FC Nokiaa Naisten Futsal-Ykkösessä edustanut nuori lupaus Tilda Pyykkönen saapuu vahvistamaan joukkuetta erinomaisilla hyökkäyspään taidoillaan. Tilda valittiin juuri UEFA Futsal B -valmentajakoulutuksen malliryhmään ja nämä leirille nimetyt pelaajat ovat syksyllä hiljalleen käynnistyvän alle 19-vuotiaiden tyttöjen futsalmaajoukkueen pelaajia.
Parviainen kommentoi hyvin tyytyväisenä Tildan liittymistä joukkueeseen:

– Olen seurannut Tildaa jo pidemmän aikaa ja nyt oli aika kysäistä häntä mukaan joukkueeseen. Hänellä on luontaisesti valmiina vaadittavat pallolliset taidot liigatasolle. Lajinomaisten taitojen sekä puolustus- ja taktisten asioiden haltuun ottamisessa menee luonnollisesti aikansa. Sen jälkeen Tildalla on kaikki edellytykset kehittyä ihan liigan huippupelaajaksi, Parviainen sanoo.

Lisäksi joukkueeseen liittyy vahvan jalkapallotaustan omaava alun perin ylöjärveläislähtöinen Emmi Orrberg. Viime vuodet hän on keskittynyt jalkapallon pelaamiseen, mutta nyt futsal alkoi kiinnostaa. Joukkue onkin erittäin iloinen saadessaan porukkaan oman seuran kasvatin.

– Emmillä on vahvan jalkapallotaustan kautta hyvä pohja fyysisesti ja taidollisesti. Heti ensimmäisissä tapahtumissa hän osoitti myös oikeanlaista ennakkoluulotonta luonnetta ja ansaitsi näin paikan joukkueessa. Emmillä vaikuttaa olevan halua oppia futsalista ja joka treenikerta kilpailullisessa ympäristössä vie häntä harppauksin eteenpäin. Varmasti kuulemme tulevina vuosina hänestä lisää, Parviainen kommentoi.

Usean vuoden työ takana

Koska joukkueen runko on pysynyt jo usean vuoden lähestulkoon samana, on joukkue hioutunut hyvin yhteen. Joukkueen pelaajat viihtyvät keskenään myös vapaa-ajalla ja tämä hyvä henki näkyy myös pelikentillä. Joukkueen työmoraali on korkea ja toimintaa halutaan kehittää yhä ammattimaisempaan suuntaan.

Valmennuksen kanssa kommunikaatio toimii ja sitoutuneisuus hommaan on molemminpuolista.

Ylöjärven Ilves lähtee alkavaan kauteen melko muuttumattomalla kokoonpanolla. Joukkue on valmis taistelemaan naisten Futsal-Liigan kärkisijoista. (Kuva: YIlves)

– Ollaan tehty työtä pitkäjänteisesti nauttien pelaamisesta. Hyvä joukkuehenki on kantanut huonompien hetkien ylitse eikä usko omaan tekemiseen ole horjunut, vaikka välillä on ollut tuloksellisesti heikompia jaksoja, Sini Sutinen kuvailee joukkueen viime vuosien mentaliteettia.

Naisten Futsal-liigassa pelaaminen vaatii ammattimaista sitoutumista ympäri vuoden, vaikka kyseessä on vielä amatöörisarja. Tulevaan kauteen joukkue on aloittanut valmistautumisensa jo kesällä fysiikkatreenien parissa. Näin on rakennettu pohjakuntoa kautta varten. Pallolliset harjoitukset alkoivat elokuussa ja treeneissä on riittänyt väkeä, vaikka pari loukkaantumisista toipuvaa pelaajaa ringistä vielä uupuukin. Harjoitusotteluissa on hiottu vielä pelikuvioita kuntoon ennen tositoimiin pääsemistä.

– Pre-season on sujunut aika lailla suunnitelmien mukaan ja etenemme aikataulussa. Pelaajat ovat motivoituneita ja tehneet kovasti töitä. Ilmapiiri on ainakin valmentajan silmään ja korvaan näyttäytynyt entisenlaiselta, Parviainen kommentoi.

– Pelillisesti haluamme edelleen hienosäätää tekemistämme parempaan suuntaan ja etenkin maalinteon tehokkuudessa on paljonkin parantamisen varaa. Tulosurheilussa kaikki pyrkivät tietysti aina myös parhaaseen mahdolliseen sijoitukseen. Viime kauden pronssimitalin jälkeen olisi aika hassua tavoitella jotain muuta kuin finaalipaikkaa alkavalla kaudella, Parviainen jatkaa.

YIlveksellä on ohjelmassa yhteensä 22 ottelua, joista puolet pelataan kotihallissa. Joukkue on kiitollinen menneillä kausilla vakiintuneista kannattajajoukoistaan ja ymmärtävät heidän merkityksen otteluiden kääntämisessä voitokkaiksi.

– Kotipelien huikeasta tunnelmasta kiitos kannatusjoukoille. Tervetuloa kotipeleihin urheilutalolle, futsal on parasta paikan päällä, Sini Sutinen lähettää terveiset ylöjärveläisille.

SAARA VIITANEN