Myyntihyytymä on tuonut uusien asuntojen hintoihin isoja alennuksia – Rakennusyhtiöiden tulevaisuus peittyy sankkaan korkosumuun

Suurten rakennusyhtiöiden kerrostaloja nousee tälläkin hetkellä eri puolille Tamperetta. Ainakaan YIT:llä, Skanskalla ja Pohjola Rakennuksella tekeillä olevien kohteiden yllä ei leiju uhkaa ja asuntoja on saatu myytyä, mutta tulevaisuus on kaikilla sankan korkosumun peitossa. Uusia kohteita ei hevin avata edes ennakkomarkkinointiin saati aleta rakentaa.

– Kohonneet korkokustannukset ovat jo nykyisellään saaneet osalla aikaan haasteita ja esteitä, mutta huoli yleisestä taloudellisen tilanteen kehityksestä ja korkojen muutoksista panee odottamaan myös heidät, joilla olisi kykyä ostaa, sanoo YIT:n Pirkanmaan-aluejohtaja Sami Viitanen.

Viestit korkojen kehityksestä ovat tähän asti olleet kovin vaihtelevia.

– Vuorotellen povataan, että korot lähtevät laskuun, ja seuraavalla viikolla viimeistään pohditaan, että josko ne lähtevätkin nousuun. Sellaisessa ympäristössä on vaikea tehdä isoja taloudellisia ratkaisuja.

YIT:llä on Tampereella vain kuusi kappaletta valmiita, myymättömiä asuntoja. Kesäkuun lopussa niitä oli 19, joten kauppa on Viitasen mielestä käynyt olosuhteisiin nähden kohtuullisesti.

– Meillä on ollut valtakunnallinen kampanja, jossa Tampereella oli kolme kohdetta mukana. Niissä luvattiin ilmaiseksi kahden vuoden vastikkeet eli hoitovastike, rahoitusvastike ja mahdollinen tontinvuokravastike. Se on osaltaan ollut kiihdyttämässä asuntokauppaa, Viitanen sanoo.

Myötäjäisten suuruus suhteessa asunnon velattomaan hintaan on ollut keskimäärin kymmenen prosenttia.

YIT:n kerrostalo uudelle Tammelan stadionille on valmistumassa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Vaadittava varausaste vaihtelee

YIT:n kerrostalokohteet ovat valmistuneet aikataulussa, ja aluejohtaja Sami Viitasen mukaan myös materiaalihaasteet ovat helpottuneet.

– Kustannustaso on osin vakiintunut, eikä rakennusteollisuus tällä hetkellä yleensäkään indikoi hintojen nousua. Tilanne alalla on muuttunut niin, että osa tuotevalmistajista sulkee tehtaitaan ja sopeuttaa omaa tuotantoaan matalampaan kysyntätilanteeseen.

Vaikka valmiit myynnissä olevat asunnot voi pian laskea yhden käden sormilla, ei YIT:llä ole päätöstä seuraavan kerrostalon aloittamisesta Tampereella.

– Meillä on kaksi kohdetta ollut ennakkomarkkinoinnissa jo jonkun aikaa, mutta kumpaankaan ei ole tehty aloituspäätöstä. Niemenrannassa allekirjoitetaan varaussopimuksia, mutta Tohlopinrannassa ei ole vielä rakennuslupaa, ja kunnallistekniikkaakin vasta rakennetaan.

Rakentamisen aloittamiseen vaadittu asuntojen varausaste vaihtelee YIT:llä kohteittain.

– Meillä ei ole mitään ennakkopäätöstä. Tampereella ja Pirkanmaalla hyvin moni kunta on kuitenkin muuttovoittokunta, joten tilanteen niin salliessa meillä on edellytyksiä käynnistää uusia hankkeita. Koko alalla on nyt haastavaa, mutta uskon, että jos jossain niin Pirkanmaalla nähdään merkkejä paremmasta ihan ensimmäisenä.

Skanskalla on Tampereen Härmälänrannassa sekä rakenteilla oleva kerrostalo että valmista kaavoitettua maata. Kuva: Mikko Peltoniemi

Skanskalla kauppa käy hitaasti

Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma kertoo, että yhtiöllä on Tampereella 22 valmista myymätöntä asuntoa ja kaupanteko on hidasta.

– Koko ajan tässä jotain pientä liikkuu, mutta markkina on jähmeä ja kuluttajat ovat hyvinkin varovaisia. Tarveperusteista kauppaa tehdään, eli omaan käyttöön, kun on tapahtunut jotain elämänmuutosta.

Potentiaalisia ostajia mietityttävät sekä korkotilanne että yleinen inflaatio.

– Kaikki on kallistunut, ja kuluttajan luottamustaso on aika alhaalla. Kolikon toisella puolella on Tampereen seutu, joka on muuttovoittoinen ja vetovoimainen. Se on tosi positiivista, mutta yleinen talous laittaa mietityttämään.

Skanskalla oli elokuun loppuun saakka käytössä Muuttojousto-niminen työkalu, jolla helpotettiin uuden asunnon ostoa.

– Jos vanha asunto ei mennyt kaupaksi, sitouduimme maksamaan maksimissaan vuoden vastikkeet uudesta asunnosta, jotta asiakas sai myyntiaikaa vanhalle. Me edellytimme, että vanha asunto on laitettu julkiseen myyntiin ja siitä on tehty välityssopimus tiettyyn aikaan ennen kuin uudiskohde valmistuu.

Muuttojoustoa ei Kuosman mukaan käytetty kovin paljon.

– Ehkä pankit edellyttävät, että vanha asunto pitää olla myyty ennen kuin lähdetään uudiskaupoille.

Härmälänrannan Ellen nousee Pyhäjärven rantamaisemiin. Kuva: Mikko Peltoniemi

Markkinaa saatetaan testata

Skanska rakentaa parhaillaan uusia koteja muun muassa Härmälään Pyhäjärven rantamaisemiin. Härmälänranta Ellenin ennakkomarkkinointi käynnistettiin viime vuoden lopulla, ja sitä jatkettiin tämän vuoden puolelle.

– Kun kohde saavutti tietyn varausasteen, se käynnistettiin kevättalvella, mutta sen jälkeenhän meillä ei ole ollut yhtä ainutta kohdetta ennakkomarkkinoinnissa, myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma kertoo.

Kerrostalokohteen rakentaminen aloitetaan Skanskalla, kun asunnoista noin 30 prosenttia on varattu. Tulevia hankkeita varten yhtiöllä on Tampereella valmista kaavoitettua maata sekä Härmälänrannassa että keskustassa Kyttälän alueella.

– Meillä on kohteita, jotka on valmiiksi suunniteltu ja jotka pääsisimme nopeastikin käynnistämään. Voi olla, että tuomme jotain ennakkomarkkinointiin ja testaamme, toimiiko markkina.

Aamulehti uutisoi syyskuun alussa, että Skanska luopui kesällä 150 asunnon hankkeestaan. Marja Kuosman mukaan Hervannan pohjoisakselilla olleet talot olivat suunnitteluvaiheessa, eli ne eivät ehtineet ennakkomarkkinointivaiheeseen.

– Skanskan lohkolla oli kolme asuinkerrostaloa, joista yksi ara-rahoitteinen vuokratalo ja kaksi vapaarahoitteista. Skanskan varaus tontteihin oli päättymässä, kun samalla sijoittaja- ja rahoitusneuvottelut toimijoiden kanssa hidastuivat niin paljon, ettei yrityksellämme ollut mahdollista käynnistää hankkeita, Kuosma avaa nyt.

Muualla Skanska ei ole joutunut luopumaan hankkeista.

Pohjola Rakennuksen As Oy Tampereen Tulitikkutehdas nousee Santalahteen. Kuva: Mikko Peltoniemi

Puolet viime vuoden kauppamääristä

Pohjola Rakennuksen myyntitilanne on Tampereen-yksikön liiketoimintajohtajan Erkki Ikosen mukaan kohtalainen. Valmista myytävää on noin 20 asunnon verran, mutta kaupanteko alkoi hiljentyä jo viime vuoden syksyllä.

– Nyt on tehty ehkä puolet siitä kauppamäärästä, mikä viime vuonna tehtiin samoina kuukausina. Kuluttajilla päätöksenteko kestää huomattavasti kauemmin, ja asioita harkitaan ja lasketaan vielä varmemman päälle, kun ei tiedä mihin suuntaan talous tästä kääntyy, Ikonen sanoo.

Myös Pohjola Rakennuksella on ollut tietyistä kohteista kampanjoita, joissa on tultu ostajia vastaan.

– Meillä on ollut vuoden tai joissain kohteissa jopa kahden vuoden vastikekampanjaa.

Erkki Ikosen mukaan myös kohteiden ennakkomarkkinointiajat ovat pidentyneet, eli trendi on sama kuin käynnissä olevien hankkeiden kaupanteossa.

– Varausta ei välttämättä tehdä, vaikka kiinnostaa. Tutkitaan tilannetta ja halutaan myydä oma asunto ennen kuin tehdään edes ennakkovarausta.

Ikosen mukaan olisi positiivista, jos korkojen nousu ei ainakaan jatkuisi.

– Nykyinenkin korkokustannus on noussut huomattavasti siitä, mitä se on ollut kaksi vuotta tai vuosi sitten. Siinä menee tietty aika ennen kuin totutaan uuteen korkotasoon.

Pohjola Rakennuksen viherkattoinen As Oy Tampereen Tulitikkutehdas nousee Santalahden entiseen teollisuusmiljööseen. Kuva: Mikko Peltoniemi

”Niukin naukin siinä rajoilla”

Pohjola Rakennuksella asuntojen varausasteen pitää olla 50–60 prosenttia ennen kuin rakentaminen aloitetaan. Tampereella seuraavaa kohdetta ei vielä tiedetä.

– Seuraavat startit ovat ne muutamat kohteet, mitkä ovat nyt ennakkomarkkinoinnissa. Niiden kanssa ollaan niukin naukin siinä rajoilla, saadaanko starttia suunniteltuun aikatauluun vai ei. Nämä kohteet ovat Santalahdessa, Kissanmaalla ja Kalevassa.

Matalien korkojen aikana ja ennen Ukrainan sotaa vuonna 2021 käynnistyneissä kohteissa kustannusnousut ovat aiheuttaneet haasteita, mutta niihin on Pohjola Rakennuksessa varauduttu.

– Ennusteet ovat sinänsä pitäneet. Me olemme pysyneet meillä budjetoiduissa luvuissa, Erkki Ikonen sanoo.

YIT:n kerrostalo uudelle Tammelan stadionille on valmistumassa. Kuva: Mikko Peltoniemi