Ylöjärveläinen Onni Helin hakee menestystä Taekwon-don MM-kilpailuissa

Taekwon-don maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikosta alkaen. Kisat tuovat Tampereelle kaikkiaan yli 1 900 kilpailijaa, valmentajaa, tuomaria ja toimihenkilöä kaikkialta maailmasta.

Sunnuntaihin kestävät MM-kisat ovat ensimmäiset lajin maailmanmestaruuskilpailut Suomessa. Kilpailujen pääsihteeri Heli Karjalainen uskoo, että Tampereen kisoista tulee lajin historian parhaat MM-kilpailut. Kaukaisimmat kilpailijat saapuvat Argentiinasta ja Uudesta-Seelannista.

– Projektitiimissä on yli sadan vuoden kokemus arvokisoista eri rooleissa. Järjestimme tällä tiimillä vuoden 2016 EM-kilpailut ja ne järjestelyt menivät niin hyvin, että nämäkin varmasti onnistuvat. Organisaatio on testattu, ja viime kerrasta tiedämme missä on parannettavaa, joten meillä on hyvät edellytykset siihen, että Tampereen kilpailut onnistuvat, Karjalainen sanoo.

Ylöjärveläinen Onni Helin kamppailee MM-kisoissa. (Kuva: Suomen ITF Taekwon-Do)

Ylöjärveläinen, Tampereen Taekwon-Do Seuraa edustava Onni Helin on ensi kertaa mukana maajoukkueessa. Helin on viime vuoden aikana menestynyt hienosti yli 75-kiloisten ottelusarjassa. Hän voitti Koperissa Sloveniassa pidetyssä maailmancupin kilpailussa kultaa poikien 4-1 gup -sarjassa. Samassa sarjassa hän on voittanut kahtena vuotena peräkkäin avoimen sarjan SM-kultaa. Ensikertalaisena ja tuoreen 1 danin mustan vyön haltijana Helin on ottelussa nouseva kyky ja hänellä on tulevaisuudessa edellytyksiä aina lajin kirkkaimmalle huipulle saakka.

Kovat mitaliodotukset Suomeen

Tampereen kisoista odotetaan kovatasoisia MM-mittelöitä, sillä tavallisesti lajin maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kahden vuoden välein. Tampereen kisat oli määrä järjestää alkujaan vuonna 2021, mutta koronan sotkettua suunnitelmat edellisistä kisoista tulee syyskuussa kuluneeksi neljä vuotta.

Se tarkoittaa voiton nälkäisiä urheilijoita, joilla on ollut erittäin pitkä valmistautumisaika. Tampereen kisoissa voikin odottaa poikkeuksellisen kovia otteluita, ja kovaa tasoa voi odottaa myös suomalaisurheilijoilta.

Suomi lähettää kotikisoihin 42 urheilijasta koostuvan maajoukkueen, jossa on jäseniä Lapista Uudellemaalle. Kovimmat mitalitoivot tulevat kuitenkin Tampereelta.

– Kalle Kivioja, Ariella Figueroa ja Mira Sjövall ovat urheilijoita, joihin kohdistuu kovimmat kultaodotukset
– Mira voi voittaa vaikka tuplakullan, sanoo Suomen maajoukkueen päävalmentaja Joonas Helassalo.

Suomen mitalitavoitteeksi hän asettaa viisi mitalia, joka on minimi, jota odottaa.

– Jos vertaa EM-kisojen 14 mitaliin, jos kaikki menee nappiin, voidaan hyvin saada jopa sama määrä. Meillä on joukkueessa mukana jo menestyneitä konkariurheilijoita, joilta voi odottaa menestystä myös näissä kisoissa, ja on nousevaa porukkaa ja jonkin verran myös ensikertalaisia.

– Kisojen taso on kasvanut neljässä vuodessa, ja se että MM-kisoissa on niin pitkä tauko ja kisat ovat olleet koko ajan tähtäimessä, on saanut urheilijat treenaamaan kovasti. Konkarit treenaavat todella ammattimaisesti. Vaikka Suomi on pieni maa jolla on pieni harrastajamäärä, seuratasolla tehdään todella hyvää työtä, Helassalo lisää.

Taekwon-do on korealainen kamppailulaji, jonka nimi tarkoittaa suomennettuna jalan ja käden tie. Lajin pitää sisällään runsaasti hallittuja jalka- ja käsitekniikoita sekä ottelua, murskausta ja itsepuolustusta. Kilpailulajeja ovat liikesarjat, ottelu, voimamurskaus, erikoistekniikka sekä näytösottelu. Tampereella kisataan kaikissa kilpailulajeissa.