Osalla maatiloista tukia on vielä hakematta – Peltotukien hakemusta voi korjata ja täydentää vielä

Peltotukihakemuksia ehtii yhä täydentää. Kuva: Seppo Kummala

Maatalouden peltotukien haku on tästä vuodesta alkaen aiempaa joustavampaa, sillä viljelijä voi tehdä tukihakemukseensa muutoksia tarpeen mukaan koko kasvukauden ajan.

Tukien hakuaika päättyi 15. kesäkuuta, mutta viljelijä voi vielä korjata hakemustaan verkkoasiointipalvelu Vipussa, jos hän huomaa ilmoittaneensa virheellisiä tietoja tai ei pysty viljelemään ehtojen mukaisesti. Hakemusta voi täydentää myös silloin, jos jonkin tuen haku on
unohtunut.

– Brysselin rahaa olisi tarjolla maakunnan tarpeisiin, mutta hakemusrasteja kuitenkin hakemuksilta puuttuu, kertoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueelta.

EU:n uuden ohjelmakauden myötä tuli käyttöön uusia tukimuotoja ehtoineen tai ainakin nimet muuttuivat, kuten esimerkiksi uudelleenjakotulotuki tai ekojärjestelmätuki.

Vaikka peltotukien hakemusta voi muuttaa tarvittaessa 2. lokakuuta asti, mahdolliset korjaukset hakemukseen kannattaa tehdä heti. Jos maatilalle on tulossa peltovalvonnan tarkastuskäynti, hakemusta ei voi enää korjata. Hakemuksen muutosmahdollisuus päättyy ELY-keskuksen tarkastajan yhteydenottoon.

Tästä vuodesta alkaen viljelyä seurataan tarkastuskäyntien lisäksi satelliittikuvien avulla. Satelliittiseurannan ansiota on se, että peltotukien hakemuksia voi muuttaa koko kasvukauden ajan.

– Kannustamme viljelijöitä tekemään peltotukien hakemukset huolellisesti jo varsinaisena tukihakuaikana. Jos hakemuksen korjaaminen on tarpeen, nyt on aika tehdä muutokset ja tarkistaa, onko jokin tuki tai toimenpide jäänyt hakematta. Esimerkiksi uudelleenjakotulotuki
on hakematta valtakunnan tasolla noin 450 maatilalla, jotka voisivat saada tukea, sanoo yksikönjohtaja Hannele Sankari Ruokavirastosta.

 

Lempäälän kunnassa maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella hoidetaan alueen maaseutuelinkeinoviranomaistehtävät. Alueeseen kuuluvat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi.
– Hakemuksilta on nähtävissä, että jokaisen kunnan alueelta hakemuksilta rukseja puuttuu. Onko tarkoituksella vai ei, niin sen tietänee vain viljelijä itse, Timo Perälampi sanoo.

Tukea voivat hakea ainoastaan viljelijät itse tai heidän valtuuttamansa edustajat. Viljelijän kannattaa olla hyvissä ajoin kunnan maaseutuasiamieheen yhteydessä, jos hänellä on huoli hakemuksestansa.

– Kunnassa olemme viljelijöitä varten ja annamme hallinnollista neuvontaa, sanoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi.