Vaasantien varrelle Mäkkylään ilmestyi upea auringonkukkapelto, joka on tarkoitettu ainoastaan ihailtavaksi

Valtavia auringonkukkia on noin kahden hehtaarin peltolohkolla, jolla on ollut viljelytoimintaa jo 200 vuotta.
Mäkkylässä kukkii noin kahden hehtaarin auringonkukkapelto, joka on tarkoitettu vain ihailtavaksi. (Kuvat: Vilma Kaura)

Vaasantiellä autoilevia on nyt reilun viikon ajan ihastuttanut Mäkkylän kohdilla keltaisena kukkiva suuri auringonkukkapelto. Pelto on kooltaan pari hehtaaria ja sitä viljelee Maatalousyhtymä Mäkkylä.

Pelto kukkineen on herättänyt kysymyksiä sosiaalisessa mediassa, jossa on arvuuteltu, saako auringonkukkia kerätä. Vastaus on ei, sillä kukat on tarkoitettu vain silmien iloksi, sanoo Tiina Landgren-Mäkkylä.

– Ajatus auringonkukkapellon perustamisesta oli se, että aiomme myydä kukkia ja ohiajavilla olisi kaunis kukkapelto katseltavana, hän kertoo.

Hänen mukaansa pellolle saa kyllä mennä ihastelemaan ja ottamaan valokuvia seuraten pellolle jo muodostuneita polkuja. Kukat tulee kuitenkin jättää rauhaan. Pellolle on asetettu myös asiasta kertova kyltti, sillä kukkia on jo käyty poimimassa ilman lupaa.

– Eräs nainen oli kerännyt noin 40 kappaletta kukkia, joita hän oli kuulemma menossa myymään. Sehän on varastamista. Hän ei tarjoutunut maksamaan mitään kukista.

Landgren-Mäkkylä sanoo, että maanomistaja ilmoittaa myöhemmin kyltein, mikäli pellolta saa poimia kukkia.

Mäkkylän auringonkukkapellolle saa mennä kävelemään jo muodostuneita polkuja pitkin. Viljelijä toivoo, että paikalle tulevat ottavat huomioon muun liikenteen.

Siemeniä 20 kiloa

Mäkkylän auringonkukat ovat kooltaan isoja, jopa yli parimetrisiä, joten ne näkyvät kauas.

Landgren-Mäkkylän mukaan peltoon on kylvetty riistasiemen Dianaa, jonka kukkasekoituksessa on mukana auringonkukkaa, lupiiniseosta, rehuvirnaa ja hunajakukkaa. Siemenseokseen kuuluva lupiini on yksivuotinen koristekasvi, joka ei kuulu komealupiinin tavoin hävitettäviin vieraslajeihin.

– Aluetta on hoidettu normaaleilla työkoneilla pellonmuokkausmenetelmin. Siemeniä meni 20 kiloa. Tällä kyseisellä peltolohkolla on ollut viljelytoimintaa viimeisen kahdensadan vuoden ajan, Landgren-Mäkkylä kertoo.

Kyseinen pelto on myyty Ylöjärven kaupungille jo vuonna 2020, mutta Maatalousyhtymä Mäkkylä jatkaaa viljelyä niin kauan, kunnes aluetta aletaan rakentaa.

Myös Kuruntien varressa, vanhan viljamakasiinin kupeessa kukkii kaupungin ylläpitämä auringonkukkapelto.

Myös keskustassa kukkii

Myös Ylöjärven Leija-kirjaston läheisyydessä kukkii viime vuoden tapaan auringonkukkapelto.

Pelto perustettiin vuonna 2022 kuntalaisaloitteen perusteella. Kaupungin vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon kertoi viime vuonna Ylöjärven Uutisille, että pellolle tehtiin ”koevedos”, jossa sinne kylvettiin siemenseos, joka sisälsi muun muassa auringonkukkaa ja hunajakukkaa.

Kaikkien yllätykseksi hunajakukka valtasi kuitenkin viime vuonna koko pellon, ja elokuussa pellolle nousi vain satunnaisia auringonkukkia.

Nyt tänä kesänä auringonkukkapelto on saatu kukkimaan koko komeudessaan. Ylöjärven kaupungin mukaan kyseessä on maisemapelto, jonka kukat eivät ole tarkoitettu poimittavaksi.

Viime vuonna kaupungin auringonkukkapelto jäi onnettomaksi, mutta tänä vuonna se kukkii koko komeudessaan.