Syksy on monesti parasta istutusaikaa puutarhakasveille

Syksyllä sekä maan että ilman kosteus on otollinen, joten erilaisten kasvien kasvuun lähtö on varmempaa kuin keväällä.

Ensi viikon torstaina alkaa valtakunnallinen Syystaimijuhla, joka kestää 10. syyskuuta saakka. Juhlan aikana puutarhaharrastajia innostetaan järjestämään puutarhakauden päättäjäisiä ja talkoita omissa pihoissaan ja pitämään huolta syyspuutarhoistaan.

Syysistutukset antavat kevaalla etumatkaa kasvien kasvuun ja kukintaan. (Kuva: Timo Taulavuori)

Puutarhaliitto muistuttaa, että syksyllä istutetaan uusia kasveja ja kylvetään myös uutta nurmikkoa kevättä ajatellen. Vaikka syksyllä sekä maan että ilman kosteus on otollinen niin tarvittaessa uusia istutuksia kastellaan myös syksyllä, mutta tarve on vähäisempää kuin kesäaikana. Nurmikon siemenet itävät myös paremmin kosteassa maassa kuin kevään ja kesän paahteessa, jolloin vasta itäneet siemenet pääsevät helposti kuivahtamaan. Hyvä kasvu- ja istutuskausi jatkuu monin paikoin Suomea lokakuulle asti.

Teemana hyötypuutarhat

Tänä vuonna Syystaimijuhlan pääteemana ovat hyötypuutarhat ja niissä kasvavat marja- ja hedelmäkasvit. Kampanjaviikolle on ideoitu muun muassa istutustempauksia, kilpailuja, neuvontaa, taimitarjouksia ja someviestintää. Lisätietoa ja inspiraatiota syystaimijuhlaan, kasvivalintoihin ja syysherkkuihin löytyy osoitteesta www.suomalainentaimi.fi.

– Monet syksyllä istutetut kasvit ilahduttavat ensi keväällä, kun kasvit ovat ehtineet jo juurtua hyvin syksyn kosteassa ja lämpimässä maassa. Ne ovat heti maan sulattua valmiita kasvuun, kukintaan ja sadon tuotantoon, Puutarhaliitosta Timo Taulavuori sanoo.

Syksyn istutuksiin sopivat niin marjapensaat ja hedelmäpuut kuin monet koristekasvit perennoista köynnöksiin. Aivan kaikkein talvenarimpien kasvien osalta suositellaan kevätistutuksia, mutta kaikki muut puutarhakasvit sopivat syksyllä istutettaviksi. Syksy on myös hyvää leikkausaikaa kasveille.