Someturvaa tarvitaan – Käytössä jo esimerkiksi Tampereella ja Lempäälässä

Vuonna 1980 hankittiin Ylöjärven lukioon ensimmäinen tietokone. Valtava oli silloin nuoren opettajan innostukseni, kun pääsin hääräämään tuon laitteen kanssa. Neljänkymmenen vuoden aikana on kehitetty aina vain tehokkaampia ja näppärämpiä laitteita, mutta sen rinnalla on myös kehitetty todella helppoja työkaluja järkyttää ja kiusata kanssaihmisiä. Kiusaaminen on saanut uudet ulottuvuudet.

Päätoimittaja Ville Mäkinen kirjoitti 9.8. lehdessä tärkeästä toiveesta ”Tekoja koulurauhan puolesta”. Lapset ja nuoret ovat käynnistämässä uutta kouluvuotta. Hyvin monen lapsen ja nuoren koulurauhaa rikkoo pahasti kiusaaminen ja erityisesti älypuhelinten yleistymisen ja sisältöjen kehittymisen mahdollistama jatkuva nettikiusaaminen. Huoli verkon turvallisuudesta ja vahingollisuudesta lapsille ja nuorille, meille kaikille, on erittäin aiheellinen.

Ylöjärven valtuusto käsitteli talousarvio 2023 -kokouksessaan 14.11.2022 vihreiden aloitetta hankkia oppilaiden ja koulujen henkilöstön tueksi Someturva-palvelu. Saatu selvitys ja vastaus aloitteeseen antoi mielestäni päättäjille, viranhaltijoille sekä kaikille kuulijoille täysin virheellisen kuvan yrityksestä, yrittäjien tavoitteista ja yrityksen tarjoamasta Someturva-palvelusta.

”Someturva on ensimmäinen 24/7 palvelu, joka suojaa sinua päivittäisiltä sosiaalisen median vaaroilta ja auttaa, kun kohtaat ongelmatilanteita”, kerrotaan yrityksen esitteessä.

Tampere otti Someturvan käyttöönsä yläkouluissa 2021 ja laajensi sen syksyllä 2022 koskemaan myös luokkia 4–6. Lempäälä päätti viime keväänä hankkia järjestelmän kokeiluun esi- ja peruskouluihin sekä lukioon. Henkilöstöä koulutettiin huhtikuussa ja palvelu otettiin käyttöön toukokuussa. Kokeilu kattaa kuluvan ja ensi vuoden.

Someturva tarjoaa kaikille käyttäjilleen matalan kynnyksen paikan saada tukea ja apua vaikeassa tilanteessa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Lähtökohtana palvelun käyttäjä tekee verkkolomakkeelle ilmoituksen ongelmastaan.

Sivistysjohtaja Nina Lehtinen tarkasteli Lempäälän valtuuston kokouksessa Someturvan käytänteitä ja hyötyjä varsin perusteellisesti:
”Someturvan asiantuntijat käyvät ilmoituksen läpi ja lähettävät käyttäjälle vastauksen, joka pitää sisällään oikeudelliset neuvot, toimintaohjeet ja psykososiaalisen ensiavun. Someturvan käyttö kerryttää kunnalle tilastotietoa käyttäjien kohtaamasta kiusaamisesta ja häirinnästä. Someturvan tuottama data perustuu todellisiin asiantuntijoiden käsittelemiin tapauksiin. Säännölliset visuaaliset raportit sisältävät tietoa käyttäjien iästä ja rikosnimikkeistä. Kunnalle syntyy ymmärrys ja tieto häirinnästä ilman erillisiä kyselyitä ja tutkimuksia. Luotettavan tiedon avulla kunta voi resursoida ja kohdistaa toimenpiteitä tehokkaasti varhaiseen puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn.”

Myös Ylöjärven kouluväki ja perheet tarvitsevat apua somen syövereissä.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)