Juha Käkelä teki yhteistyössä valtavan karhupatsaan Karhufestivaaleille – Käkelä mukana myös kisassa

Ylöjärveläisen moottorisahataiteilija Juha Käkelän yhdessä jalasjärveläisen Raimo Hautaluoman kanssa veistämä valtava karhupatsas paljastettiin keskiviikkona Ilomantsissa perinteisen Karhufestivaalin avajaisten yhteydessä.

Peräti viisimetrinen karhupatsas tehtiin kierrätyksen hengessä. Pää ja turkki muotoiltiin pintalaudoista ja materiaalina käytettiin ylijäämäpuutavaraa. Käkelällä ja Hautaluomalla oli apunaan paikallisen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen kaksi työntekijää sekä joukko hanslankareita ja koneiden kuljettajia.

Iloiset karhunveistäjät Juha Käkelä (vas.) ja Raimo Hautaluoma. (Kuva: Taisto Volotinen)

– Moottorisahalla on perinteisesti tullut veistettyä teoksia yhdestä puusta sekä puunpalasista. Tällä tekniikalla ja näin isoa kuin Ilomantsin karhua en ole koskaan aiemmin tehnyt, Käkelä sanoo Karhufestivaalin verkkosivuilla.

Karhupatsas on nimeltään ILO!KARHU.

– Ilokarhu oli patsaan työnimenä koko kevään ja kesän, joten siihen on jo totuttu. Lisäksi se sopii tänne Ilomantsiin ja toistaa samaa tyyliä kuin on ollut Ilomantsissa helmikuussa 2022 pidetyssä ILO!LUMI-lumenveistotapahtumassa ja kolme vuotta sitten olleessa ITE-taiteen näyttelyssä ILO!TALOssa”, Juha Käkelä perustelee nimeä.

Karhupatsas rakentui viikossa. (Kuva: Riitta Ryynänen)

Kymmenennen kerran Ilomantsissa järjestettävän Karhufestivaalin kohokohta on perinteinen karhunveistokilpailu, joka järjestetään tänä vuonna teemalla Voimakarhu. Se haastaa veistäjät kuvaamaan, miten monin tavoin voima voi ilmetä, ja miten luonto pystyy osoittamaan voimaansa ja miten paljon se tarjoaa myös ihmisille henkisen ja fyysisenkin voiman lähteitä. Kilpailuun osallistuu 27 veistäjää, joista yksi on Juha Käkelä.

Juha Käkelä on veistänyt moottorisahalla jo 25 vuotta. Hän on ollut mukana kisaamassa Karhufestivaaleilla alusta lähtien. Hän voitti kilpailun vuonna 2016 ja oli pronssilla vuonna 2021. Viime vuonna Käkelä oli tuomariston jäsenenä. Juha Käkelä sai viime vuonna Ylöjärven vuoden kulttuuripalkinnon.