Tänään on veromätkyjen eräpäivä ja torstaina vuoden suurin veronpalautuspäivä – Verohallinto varoittaa huijausviesteistä

Elokuun veronpalautuspäivänä torstaina saa palautuksia 1,8 miljoonaa suomalaista. Yhteensä palautuksia maksetaan 843 miljoonaa euroa. Veromätkyjen eräpäivä on puolestaan tänään 1.8.

Verohallinto tiedottaa, että torstaina 3.8. maksetaan veronpalautuksia 1,8 miljoonan suomalaisen tileille. Asiakasmäärältään elokuun veronpalautuspäivä on vuoden suurin.

Veronpalautuksia maksetaan joka kuukausi heinäkuusta joulukuuhun riippuen siitä, koska asiakkaiden verotus valmistuu. Torstain jälkeen palautuksia maksetaan seuraavan kerran 4. syyskuuta. Oman palautuspäivän näkee sekä OmaVerosta että verotuspäätöksestä.

Malttia palautuksiin

Palautuksia saavilta toivotaan malttia sen suhteen, mihin aikaan päivästä palautukset näkyvät tilillä. Verohallinto kertoo, että kaikilla palautukset eivät näy tilillä heti torstaiaamuna, vaan ne ilmestyvät tileille päivän mittaan.

– Jos veronpalautus ei näy tilillä heti aamulla, tilin saldo kannattaa tarkistaa uudestaan iltapäivän puolella. Jos rahat eivät sittenkään näy tilillä, veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä. Oman tilanteen voi käydä tarkistamassa OmaVerosta, ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta kertoo.

Veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä esimerkiksi, jos asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitusta, tai jos Verohallinto on saanut verotukseen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen. Veronpalautuksia on myös voitu käyttää verojen maksamiseen tai palautus voi olla ulosmitattu.

Veronpalautukset eivät myöskään näy tilillä, mikäli Verohallinnolta puuttuu asiakkaan oikea tilinumero. Asiakkaille, joilla tilinumero on jäänyt ilmoittamatta, veronpalautukset maksetaan maksuosoituksena, jolla palautukset voi lunastaa myöhemmin.

Lue myös: Tarkista oletko ilmoittanut tilinumerosi OmaVeroon, jos mielit saada veronpalautuksen määräpäivänä

Varo pankkitunnusten kalastelua

Verohallinnon mukaan veronpalautusten maksupäivän alla on liikkeellä runsaasti erilaisia huijausyrityksiä, joilla pyritään kalastelemaan pankkitunnuksia.

Juha Villman muistuttaa, ettei Verohallinto ikinä ilmoita asiakkaille veronpalautuksista tekstiviesteillä tai sähköposteilla.

− Tieto veronpalautuksesta on merkitty verotuspäätökselle, joka on OmaVerossa. Niille, joilla ei vielä ole käytössä sähköistä viranomaisasiointia, päätös on tullut kotiin postissa. Ei siis kannata klikkailla tekstiviesteissä tai sähköpostissa tulevia linkkejä − ne eivät ole Verohallinnolta, Villman sanoo.

− OmaVeroon kannattaa mennä vero.fi-etusivun kautta tai kirjoittamalla selaimen osoiteriville palvelun osoite vero.fi/omavero. Googlen hakutulossivun kautta ei kannata lähteä klikkailemaan, sillä internetissä on myös OmaVeroa muistuttavia huijaussivustoja. Asiakkaan pitää olla tarkkana, mihin pankkitunnuksiaan syöttää.

Muista maksujen eräpäivät

Torstain veronpalautuspäivän lisäksi on syytä muistaa, että tänään tiistaina 1.8. on jäännösveron eli mätkyjen eräpäivä. Mätkyjä saaneita on noin 289 000, joilla on maksettavaa yhteensä 97 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveron eräpäivä on puolestaan maanantaina 7.8. noin 1,9 miljoonalla asiakkaalla. Heillä maksettavaa on yhteensä 397 miljoonaa euroa.

Jäännösveron ja kiinteistöveron maksutiedot löytyvät OmaVerosta ja verotuspäätöksestä.