Voionmaan ranta-asemakaava voimaan: Mahdollistaa matkailun kehittämisen alueelle

Pitkään valmisteltu Voionmaan ranta-asemakaava on tullut voimaan. Kaavan tavoitteena on saada alue matkailua palvelevaksi alueeksi.

Suunnittelualue sijaitsee Näsijärven Kaiharinlahden länsirannalla. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1,25 hehtaaria ja siihen kuuluu noin 100 metriä Näsijärven rantaviivaa.

Kaavan kohteena oleva 1,25 hehtaarin kokoinen tila on lohkottu entisen Voionmaan opiston kiinteistön alueesta ja siihen kuuluu muun muassa rantasauna. (Kuva: Muokattu Ylöjärven kaupungin materiaalista)

Suunnittelualue on lohkottu entisen Voionmaan opiston kiinteistön alueesta. Suunnittelualueella sijaitsee Voionmaan opiston vanha rantasauna, navetta ja kaksi varastorakennusta sekä 1970-luvulla rakennettu ja vuonna 2018 saneerattu vuokrauskäytössä oleva isompi rantasauna. Alueen kehittämisen matkailutarkoitukseen edellytyksenä on vanhojen olemassa olevien rakennusten hyödyntäminen.

Ranta-asemakaava-alueen rakennukset sijaitsevat erillään Voionmaan opiston rakennuksista. Alueiden välissä on rakentamaton, puustoinen alue, jonka johdosta kaavoitettava alue ei varsinaisesti liity Voionmaan opiston rakennuskokonaisuuteen ja pihapiiriin.

Ranta-asemakaavalla ei osoiteta uutta rakennusoikeutta. Alueen rantasaunat ovat olleet jo Voionmaan opiston aikana opiston omassa sekä vuokrauskäytössä. Tavoitteena on luontomatkailun kehittäminen.

Alueella toimivan Voionranta Oy:n tarkoituksena on olla mukana hankkeessa, jossa kehitetään luontomatkailua vastaamaan nykymatkailijan tarpeita. Hanke pohjautuu vastuulliseen toimintaan ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittamiseen. Navettarakennus on tarkoitus ottaa lähinnä majoituskäyttöön ja siihen liittyen luontomatkailun kehittämiseen. Alueen luontomatkailua on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä muiden yritysten kanssa. Tavoite on tarjota vierailijoille muun muassa hyvinvointi-, koulutus-, elämys- ja cateringpalveluita.