Lähdesuoja on pyhä asia!

Ville MäkinenYlöjärven paikallispolitiikkaa on kuohuttanut viime viikkoina kaupunginhallituksen sisällä kytevä epäluottamus, jonka vuoksi kaupunginvaltuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan selvittämään asiaa. Taustalla on kaupunginhallituksen asioista aiemmin tehdyt tietovuodot.

Tähän asiaan liittyen kaupunginhallitukselle kerrottiin kirjeitse yksi Ylöjärven Uutisten käyttämä tietolähde. Käytännössä siis tietolähteen lähdesuoja rikottiin. Olemme saaneet asiasta runsaasti palautetta. Palaute on tullut aiheesta ja olemme ottaneet sen nöyrinä vastaan.

Kirje lähetettiin kaupunginhallitukselle ja lähdesuoja rikottiin allekirjoittaneen eli Ylöjärven Uutisten päätoimittajan tietämättä. Lähdesuojan rikkomisesta ei ollut tietoinen myöskään Ylöjärven Uutisten kustantaja Pirmediat Oy.

Minä päätoimittajana sekä Ylöjärven Uutisten toimitus irtisanoudumme tehdystä lähdesuojan rikkomisesta. Jos aikomus olisi ollut tiedossani, olisin kieltänyt lähteen paljastamisen.

Lähdesuojan tarkoituksena on sananvapauden toteutuminen. Ylöjärven Uutiset ja sen toimittajat pitävät kiinni lähdesuojasta, jos lähteelle on se luvattu. Ennen lähdesuojan lupaamista toimittajien on tarkasti selvitettävä, millaisista ja miten luotettavista tiedoista on kyse.

Lähdesuoja on vapaalle medialle pyhä asia. Tuomioistuin voi määrätä todistajana kuultavan toimittajan paljastamaan lähteensä käsitellessään rikosta, josta ankarin rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta.

Paikallislehtenä emme voi olla osapuoli missään poliittisessa kädenväännössä. Ylöjärven Uutiset on ja pysyy ulkopuolisena tarkkailijana, joka toki uutisoi ongelmista ja kiistoista, jos sellaisia ilmenee. Pysymme vallan vahtikoirana ja teemme edelleen tutkivaa journalismia, mutta pelisääntöjä noudattaen.

Ylöjärven kuntapolitiikasta uutisoivat jatkossa ainoastaan Ylöjärven Uutisten päätoimittaja sekä paikallislehden toimituksessa työskentelevät vakitoimittajat.