Koulujen nimillä hulluttelu jatkuu Ylöjärvellä – Nyt vaihtui Ylöjärven yhtenäiskoulun nimi

Toimin opettajana Soppeenharjun koululla. Sen nimistä koulua ei tosin ole ollut Ylöjärvellä yli viiteen vuoteen. Pirkanmaan pelastuslaitos kuitenkin tuntee koulumme edelleen Soppeenharjun kouluna, ovathan koulumme vieressä niin ikään Soppeenharjun kenttä ja Soppeenharjun päiväkoti.

Vuonna 2017 hallinnollisesti yhdistettyjen Vuorentaustan alakoulun ja Soppeenharjun yläkoulun nimeksi päätettiin antaa Vuorentaustan koulu. Päätös tehtiin vastoin alkuperäistä suunnitelmaa, jonka mukaan kumpaakaan vanhoista nimistä ei oteta uuden koulun nimeksi.

Kahden koulutalon nimeäminen yhdellä ja samalla nimellä on vielä pöhkömpää kuin koulujen tarpeeton uudelleen nimeäminen. Lukuisia kertoja koulullemme tilattu bussi on ajanut alakoululle, joka tunnetaan Vuorentaustan kouluna vuosikymmenien ajalta. Nimillä leikittely voi sopia koulumaailmaan, mutta valitettavasti se jää muun yhteiskunnan kannalta näpertelyksi, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tampereella koulujen hallinnolliset muutokset on toteutettu hieman eri lailla. Esimerkiksi Hyhkyn koulu, joka on nykyisin osa Kaarilan koulua, sai uudistuksessa säilyttää nimen Hyhkyn koulutalo.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 16.5. vaihtaa Ylöjärven yhtenäiskoulun nimeksi Soppeenmäen koulu. Kaupunginosaan perustuva uusi nimi on mielestäni huono siitä syystä, että sen voi sekoittaa Soppeenharjun kouluun, joka on edelleen löydettävissä Google Mapsista. Ja vaikka tiedoissa lukeekin “suljettu pysyvästi”, soppeelaisuus elää vahvana monien opettajien ja oppilaiden mielessä.

Panu Latvala
opettaja