Lapsiperheiden suosima Asuntilan Pöllöpuisto vedettiin maantasalle: ”Lapseni itki, kun kuuli, että puisto lähti” – Sama kohtalo voi olla edessä muillakin vanhoilla leikkikentillä

Asuntilassa sijaitseva Sammalkujan leikkipuisto, paikallisten keskuudessa tunnettu Pöllöpuisto, purettiin yllättäen muutamia viikkoja sitten. Lähialueen vanhemmat toivovat, että kaupunki toisi paikalle uusia laitteita, sillä Asuntilan koululla sijaitseva keskuspuisto ei palvele kaikkia.
Vielä hetki sitten Carita Kamunen (vas.) pääsi lähileikkipuistoon yhdessä perhepäivähoitonsa lasten kanssa. Pöllöpuisto oli myös Annika Takalon lasten kovassa käytössä.  Nyt leikkipuiston laitteisto on purettu, eikä uusia olla tuomassa.

Keskellä Asuntilaa Sammalkujan katveessa sijaitsi vielä kuukausi sitten vanha Pöllöpuisto, virallisesti Sammalkujan leikkipuisto, joka on ollut erityisesti lähialueen lapsiperheiden, päiväkotilaisten ja perhepäivähoidon lasten suosiossa hyvän sijaintinsa ja suojaisuutensa vuoksi.

Nyt puistoa ei enää ole. Autiossa Pöllöpuistossa piipahtaneet paikalliset perheenäiti Annika Takalo ja perhepäivähoitaja Carita Kamunen kertovat, että eräänä toukokuisena päivänä koko puisto hiekkalaatikkoineen ja keinuineen oli purettu.

– Puiston karuselli ja roskis olivat aikaisemmin rikki ja laitoin niistä viestiä kaupungille, että ne kannattaisi korjata. Sieltä tuli vastaus, että koko puisto puretaan, koska laitteet eivät ole enää tätä päivää, Kamunen sanoo.

Pöllöpuisto eli Sammalkujan leikkikenttä sijaitsee suojaisella metsäalueella Sammalkujan kupeessa. (Grafiikka: Jani Saarenpää)

Kaupungin mukaan leikkipuisto oli tiensä päässä

Pöllöpuiston lähiasukkaat elivätkin siinä uskossa, että puistoon tuodaan uusia laitteita purettujen tilalle, sillä puistolla on ollut oma vakio käyttäjäkuntansa. Esimerkiksi perhepäivähoitaja Kamuselle lähipuisto on ollut tärkeä työnkin puolesta.

Uusia leikkivälineitä Pöllöpuistoon ei kuitenkaan koskaan ilmaantunut. Tämä harmitti vanhempien lisäksi myös lapsia.

– Lapseni Elias itki, kun kuuli, että puisto lähti, Takalo sanoo.

Reilu viikko sitten Takalo päättikin ottaa puiston uusimisesta yhteyttä kaupunkiin, jonka vastaus tyrmistytti.

– Sieltä vastattiin, että leikkipuisto on tullut tiensä päähän ja että päätös puiston sulkemisesta on tehty jo silloin, kun Asuntilan koulun pihaan alettiin rakentaa uutta leikkialuetta ja monitoimikenttään, johon panostettiin paljon rahaa. Kerrottiin myös, että tämä uusi koulun keskuskenttä on sitä varten, että pienempiä käyttöikänsä päässä olevia leikkikenttiä voidaan sitten tarvittaessa sulkea, Takalo kertaa viestinvaihtoaan kaupungin kanssa.

Takalon ja Kamusen mukaan Asuntilan koululle rakennettu kallis liikuntapuisto ei kuitenkaan palvele kaikkia asuntilalaisia, ja päivisin puistoon ei edes pääse, sillä se on koululaisten käytössä.

– Etenkin pienille lapsille siellä ei ole oikein mitään.

Takalo toivoo, että Pöllöpuiston tarina ei olisi vielä lopussa.

– Toivoisin, että meillä olisi fiksuja päättäjiä ja tämä Pöllöpuiston lakkauttamispäätös otettaisiin uudelleen käsittelyyn.

Lue myös: Asuntilaan suunnitellaan rakennettavaksi 150 000 euron liikuntapuisto – Lisäksi kaupunki aikoo tehdä isot parannukset Siivikkalan kentälle

Lähialueen lapsille Pöllöpuisto oli mieleinen leikkipaikka. Leikkivälineiden lisäksi metsäinen ympäristö tarjoaa paljon tekemistä.

Pöllöpuisto koki jatkuvaa ilkivaltaa

Ylöjärven kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää on pahoillaan Pöllöpuiston kohtalosta ja sanoo suoraan, että uusia leikkipuistovälineitä ei ole tulossa. Hän huomauttaa, että Asuntilassa on edelleen koulun keskuspuiston lisäksi kolme muutakin leikkipuistoa Jalokujalla, Kuismakujalla ja Laaksotiellä.

Tanhuanpään mukaan Pöllöpuisto oli pakko purkaa, sillä suojainen puisto on kärsinyt kauan ilkivallasta, minkä lisäksi puiston laitteet olivat käyttöikänsä päässä.

– Tilanne oli sellainen, että siellä on jatkuvasti jotakin (ilkivaltaa). Puisto olisi voitu sulkea jo kolme vuotta sitten, mutta silloin katsoimme, että välineillä pärjätään vielä pari vuotta. Nyt viimeksi siellä oli rikottu jousieläin, siis oikein rikkomalla rikottu. Kaupunki ei vaan pysty ylläpitämään semmoista paikkaa, jossa jatkuvasti hajotetaan.

Tanhuanpää sanoo, että kaupunki on vastuussa ylläpitämiensä leikkipuistojen turvallisuudesta ja Pöllöpuistossa turvallisuuskriteerit eivät enää täyttyneet.

– Turvallisuus tulee kaiken etunenässä. Leikkipuiston on oltava jatkuvasti turvallinen.

Metsän suojissa oleva Pöllöpuisto on sijaintinsa vuoksi houkutellut ilkivallantekijöitä. Kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää sanoo, että Pöllöpuistossa rikkominen on ollut jatkuvaa.

Muitakin puistoja lakkautusuhan alla?

Annika Takalo on kuitenkin sitä mieltä, että keinot ilkivallan kitkemiseen täytyy löytyä muualta kuin purkamalla lapsiperheille tärkeä leikkipuisto.

– Ilkivalta ei poistu sillä, jos ilkivallan kohteet poistetaan. Se vain siirtyy muualle. Olisi parempi pohtia, kuinka puiston voisi toteuttaa niin, että siihen ei kohdisteta ilkivaltaa. Onko esimerkiksi tarpeellista laittaa puistoon pöytiä ja tuoleja tai tehdä niihin sellaista aluetta mihin voi kokoontua?

Takalo ja Kamunen aprikoivat, että mikäli Pöllöpuiston kohtalo on sinetöity, ei se enteile hyvää muidenkaan pienten lähipuistojen osalta.

–  Jos lähipuistot lakkautetaan, niin kuinka moni sitten enää puistoon lähtee? On aina korkea kynnys lähteä kauemmaksi leikkipuistoon vielä illalla työpäivien päätteeksi.

Kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää myöntää, että kaupungin on pohdittava, mitä vanhoille leikkikentille tehdään tulevaisuudessa. Tällä hetkellä panostus kohdistuu taajamissa isoihin ja monipuolisiin keskusleikkiupuistoihin, kuten Asuntilassa.

– Samaa pohdintaa säilytettävistä puistoista joudutaan tekemäään tulevaisuudessa ainakin Siivikkalassa ja Vuorentaustassa, Tanhuanpää sanoo.

Kamunen ja Takalo näkevät, että lähileikkipuistojen purkaminen on erittäin kurja asia ylöjärveläisten lapsiperheiden kannalta ja aiheuttaa myös mainehaittaa kaupungille.

– Moni Ylöjärvelle muuttanut lapsiperhe on valinnut asuinpaikkansa sen mukaan, että täällä on palvelut ovat lähellä. Lähellä oleva leikkipuisto on ollut meille iso juttu, ja siellä on tutustuttu muihin alueen lapsiin ja vanhempiin.