Historialliseen saavutukseen päättynyt YIlveksen naisten futsalkausi jää elämään mielikuvissa – On kiitosten aika!

Ylöjärven Ilveksen naisten futsaljoukkueen pitkä ja menestyksekäs kausi sai hienon päätöksen vappuviikonlopun sunnuntaina, kun joukkue voitti historian ensimmäisen mitalinsa. Edellisellä kaudella joukkue kärsi karvaan tappion jääden neljännelle sijalle, mutta tänä vuonna kausi päättyi huomattavasti iloisempiin tunnelmiin.

Pronssiottelu kotisalissa urheilutalolla upean yleisön edessä kestomenestyjää espoolaista Golden Futsal Teamia vastaan tarjosi jokaiselle katsojalle viihdettä koko rahan edestä, sillä ottelun loppulukemat 9–7 ovat historialliset koko Naisten Futsal-Liigaa ajatellen. Koko Urheilutalolla oleva futsalväki sai pidättää hengitystään reilun kahden tunnin mittaiseksi venyneessä ottelussa ja kamppailussa nähtiinkin koko tunteiden laaja skaala. Peli oli erittäin intensiivistä, tunnerikasta ja tilanteita nähtiin molemmissa päissä pelin venyessä aina jatkoajalle saakka.

YIlves näytti jälleen kerran kuinka vahvaa tekoa joukkueen selkäranka on, sillä pariinkin otteeseen vieraat johtivat ottelua ja kenties jonkun mielestä olivat jo marssimassa mitaleille, mutta kotijoukkue oli päättänyt toisin. Pelisummerin soidessa Yllveksen historian ensimmäinen mitali Naisten Futsal-Liigassa oli selviö. Juhlat ja ilo olivat ylimmillään. Tämän lisäksi YIlves on jälleen kerran Pirkanmaan paras joukkue Naisten Futsal-Liigassa sekä vuoden ylöjärveläinen joukkue.

(Kuva: Jani Virolainen)

Joukkueen runkosarja sujui upeasti. 22 runkosarjan ottelusta YIlves hävisi vain neljä. Edellisellä kaudella löytynyt tietynlainen rutiini voittamiseen näkyi vaikeissakin otteluissa, ja joukkueessa vallitsi hyvä henki ja luottamus tekemiseen. Toisaalta muutamissa hävityissä otteluissa joukkue sai erinomaista oppia ja kokemusta tulevaisuutta varten, sillä Naisten Futsal-Liigassa sarjataulukon sijoituksella ei ole yksittäisissä peleissä niin kovin suurta merkitystä, etteikö jumbojoukkue voisi yllättää sarjan kärkijoukkueita.

Runkosarjan päättyessä maaliskuussa YIlves pääsi aloittamaan playoffit hyvistä asetelmista. Joukkue saavutti kotiedun runkosarjan toisella sijalla, joka oli myös paras sijoitus joukkueelle kautta aikain.

Puolivälierät FC Halikkoa vastaan YIlves hoiti otteluvoitoin 2–0. Välieräsarja helsinkiläistä HIFK:iä vastaan ei jättänyt ketään kylmäksi, sillä joukkueet voittivat otteluita tasatahtiin ja sarja ratkesi vasta viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa. YIlves taisteli upeasti erittäin kapealla kokoonpanolla ja oli lähellä saavuttaa historiansa ensimmäisen finaalipaikan, mutta sen aika ei ollut vielä.

YIlveksen ylle saapui tummia pilviä alkutalvesta, kun todella ikävät, joskin lajiin valitettavasti kuuluvat loukkaantumiset alkoivat kiusaamaan. Liian moni pelaaja joutui jättämään kauden kesken aivan liian varhain. Lisäksi lukuisat pienemmät vammat ja sairastelukierre eivät päästäneet joukkuetta helpolla. YIlves ei ollut koskaan aiemmin kohdannut tämän kaltaista tilannetta. On harvinaista, että kauden tärkeimmissä peleissä on todella vain muutamalla sormella laskettavissa ne pelaajat, jotka kävelevät pukukoppiin ennen peliä ilman särkylääkkeen tai teippauksen tarvetta.

Joukkue sai käännettyä vaikeudet voimavaraksi ja se jos joku kertoo tämän futsalperheen ainutlaatuisuudesta. Valmennuksesta lähtien joukkue päätti, että on turha murehtia asioita, joille ei voi mitään. Pitää edetä omilla vahvuuksilla eli sillä, että joukkue luottaa omaan pelitapaan, pelaajat luottavat toisiinsa ja siihen, että tämä perhe pystyy yhdessä mihin tahansa.

(Kuva: Jani Virolainen)

Jo viime vuoden kesäkuussa alkanut kausi sai upean päätöksen. Joukkueen historian ensimmäinen mitali maistuu ihan jokaiselle YIlves-sydäntä kantavalle ja sen eteen on tehty laajalla rintamalla töitä jo monia vuosia. Jokaisen joukkueeseen kuuluvan jäsenen kasvoilta oli helposti luettavissa valtava ilon, helpotuksen ja ylpeyden tunne heti pronssiottelun päätyttyä. Tunteet pääsivät valloilleen yhdellä jos toisella, ja tuon saavutuksen merkitys on todella monelle valtavan suuri.

– Tekeminen oli vahvaa koko kauden läpi ja pitkäjänteinen useamman vuoden aikana tehty työ oman pelitavan eteen kantoi pitkälle. Kauden mittaan ja erityisesti loppukauteen tuli loukkaantumisia useammalle. Playoffeissa tiheän pelirupeaman aikana tuo rosterimme kaventuminen väistämättä alkoi näkyä, mutta hienosti kuitenkin taistelimme finaalipaikasta loppuun saakka. Pronssimitali ja erityisesti voitto kotiyleisön edessä oli kuitenkin hieno päätös kaudelle, kapteeni Sini Sutinen kommentoi.

Päävalmentaja Vesa Parviaisen mukaan kausi kaikkine kokemuksinene ei unohdu koskaan.

– Pelasimme historiamme parhaan runkosarjan ja osoitimme nousseemme yhdeksi liigan kärkijoukkueista. Keväällä joukkuetta koeteltiin sitten enemmän kuin tarpeeksi loukkaantumisten ja sairasteluiden toimesta. Kerta toisensa jälkeen saimme kuitenkin todistaa ennennäkemätöntä venymistä ja henkistä vahvuutta, Parvainen sanoo ja jatkaa:

– Päävalmentajan tehtäväksi pudotuspeleissä jäi lähinnä äimistellä ja ihailla joukkueen selkärankaa, joka ei osoittanut katkeamisen merkkejä missään hetkessä. Lopulta pronssipelin tapahtumat kaikkine käänteineen kiteyttivät kuvaavasti koko kevään meidän osalta. Vilpittömällä ylpeydellä ja ilolla suon pelaajille seurahistorian ensimmäiset liigamitalit.

(Kuva: Jani Virolainen)

On kiitosten aika. Todella moni ihminen on mitalin ja upean saavutuksen takana. Jokaisen rooli ja sitoutuminen ovat olleet äärettömän tärkeitä tässä suuressa kokonaisuudessa. Pelaajat ovat sitoutuneet vaativaan lajiin ja pitkään kauteen jälleen kerran ihailtavalla tavalla ja ovat priorisoineet joukkueen ja lajin ykköseksi elämässään lähes vuoden ajan.

Kauden 2022–2023 joukkue on täynnä 20–40-vuotiaita erilaisia persoonia, jotka ovat jokainen tahollaan olleet valmiita antamaan kaikkensa yhteisten tavotteiden eteen venyen lukuisia kertoja äärirajoille pitkän kauden aikana. Joukkueessa vallitseva yhteen hiileen puhaltamisen mentaliteetti on todella vahvaa ja ainutlaatuista, monella tapaa myös harvinaista.

Uudet pelaajat on otettu avosylin vastaan, ja jokainen tekee omalla tahollaan kaikkensa, että jokaisella joukkueen jäsenellä olisi hyvä olla tässä futsalperheessä, olipa henkilön rooli mikä tahansa. Jokaiselle on tärkeää tuntea olevansa tärkeä palanen joukkueen kokonaisuudessa. On tärkeää, että jokaisesta välitetään ja jokainen myös levittää sitä tunnetta ympärilleen. Yhteisten arvojen jakaminen ja tavoitteista kiinni pitäminen sekä kova työnteko ovat olleet merkittäviä tekijöitä upean kauden ja menestyksen takana.

Valmennus on käyttänyt satoja ja taas satoja tunteja muun muassa videoanalyysiensä parissa ja suunnitellessa mahdollisimman laadukkaita reenejä joukkueelle luoden tähän futsalperheeseen upeat arvot ja raamit.

Huoltaja Verna on pitänyt huolen, että pelaajat saavat mahdollisimman laadukasta huoltoa aina ravitsemuksesta lähtien sometyöskentelyä unohtamatta. Sometiimi on huolehtinut siitä, että joukkue näkyy ja kuuluu joukkueen omilla sometileillä koko kauden ajan.

Selostajamme Leevi hyppäsi joukkueen remmiin ihailtavan rohkeasti ja suurella sydämellä saaden Palloliitosta lähtien lajiniilot ihastumaan tunnerikkaasta selostustyylistään. Tästä kaverista kuullaan vielä, siinä on mies ja ääni kohdillaan.

Puuhapetet eli jo vuosikymmenien ajan YIlves-sydäntä kantaneet herrat ovat jälleen uurastaneet pitkän kauden joukkueen parissa muun muassa pitäen hyvää huolta joukkueen otteluraporteista, kotisivuista, ottelutapahtumien onnistumisista, otteluiden striimauksesta ja pöytäkirjan pitämisestä.

Ulla on ollut luottolipunmyyjä sekä kahvion pitäjä. Hänen panoksensa on ollut tärkeä. Jari on hoitanut rahastonhoitajan pestinsä tuttuun luotettavaan tyyliinsä. Rosa on toiminut kotiotteluissa livekameran takana ja hoitanut hommansa hienosti.

Joukkueenjohtajat Saara ja Karoliina ovat mahdollistaneet yhteistyötahojen hankkimisen, pelaaja- ja taustasopimusten tekemiset, bussien, majoituksen ja ruokien varaamiset sekä monen muun pienemmän ja isomman homman toteutumisen.

Joukkueella oli tällä kaudella myös ensimmäistä kertaa kaksi hierojaopiskelijaa Tampereen urheiluhierojakoulusta. Kiitämme heitä yhteistyöstä ja pelipäivinä pelaajiemme lihashuollosta huolehtimisesta.

Lukuisat vapaaehtoiset valokuvaajat ovat olleet koko pitkän kauden sankoin joukoin kotiotteluissamme ikuistamassa upeita hetkiä kameroilleen. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja olemme saaneet valtavan määrän loistavia kuvia heidän ansiostaan tältä kaudelta. Hienot muistot elää kuvissa.

Tällä futsalperheellä on ollut jo monien kausien ajan upeat tukijoukot ja fanit, joista innokkaimmat kiertävät joukkueen mukana myös vieraspeleissä. Kotipeleissä olemme saaneet kokea parhaimmillaan huikean ja valtavan merkityksellisen kotiyleisön tuen, joka on antanut joukkueelle vielä sen viimeisen voimavaran vaikeillakin hetkillä.

Kuluneella kaudella joukkue kiinnosti myös mediatahoja eri tavalla kuin aiemmin. Paikallislehti sekä Yrittäjä-lehti julkaisivat kauden aikana yhteensä useita artikkeleita joukkueen hienosta kaudesta ja kirsikkana kakun päällä joukkue pokkasi vuoden urheilujoukkue palkinnon alkuvuodesta. Tämä kaikki kertoo pitkäjänteisestä työstä, mitä joukkueessa on tehty ja kuinka tämä upea pitkä matka on alkanut tuottamaan tulosta.

Nyt on joukkueen aika jäädä ansaitulle lomalle pitkän ja hienon kauden jäljiltä. On aika ladata akkuja ja nauttia elämän muistakin upeista asioista kuin futsalista, jotta kesällä on taas uutta energiaa palata sorvin ääreen. Iso kiitos myös paikallislehden päätoimittajalle Villelle loistavasti sujuneesta yhteistyöstä lehtiartikkelien kanssa.

KAROLIINA LOUTESALMI
YIlveksen naisten futsaljoukkueen joukkueenjohtaja