Yhdenmukaistaminen: Sanahelinää omaishoitajan korvissa

Ville Mäkinen
Reilut viisi vuotta Ylöjärven Uutisia vetänyt Ville Mäkinen jatkaa PPY:n varapuheenjohtajana.

Omaishoitajien raskasta arkea isosti helpottaneet omaishoidon tuetut kotikäynnit lopetettiin Ylöjärvellä äskettäin. Syynä tähän on se, että Pirkanmaan hyvinvointialue yhtenäistää palvelujaan. Siis vaikka Ylöjärvellä tästäkin palvelusta on saatu pelkkää hyvää kokemusta, se pitää silti lopettaa, koska muualla Pirkanmaalla ei vastaavaa palvelua ole.

Tässä paikallislehden numerossa on luettavissa laaja artikkeli omaishoidon tilanteesta Ylöjärvellä. Kertomukset palvelun heikkenemisestä koskettavat.

Yksi omaishoitajista, Niilo Herranen, kutsui päättäjiä pariksi kolmeksi päiväksi kokeilemaan omaishoitajan arkea, siis Herrasen sanoin: hoitamaan, käyttämään neljä viisikin kertaa päivässä vessassa ja vaihtamaan vaipat. Kun lukee Pirkanmaan hyvinvointialueelta perusteita omaishoidon tuettujen kotikäyntien palveluiden lopettamiselle, tekee kovasti mieli olla Niilo Herrasen kanssa samaa mieltä.

Hyvinvointialueen vastauksissa kerrotaan yhdenmukaisista palveluista, lakisääteisistä vapaapäivistä, kiireellisyystarpeesta, henkilöstömitoituksesta, tarpeen mukaisesta tuesta, myöntämisperusteista, monialaisesta yhteistyöstä sekä lopuksi viitataan hyvinvointialueen verkkosivuihin.

Vastaukset ovat varmasti lain ja säännösten mukaiset, mutta valitettavasti ne kuulostavat byrokraattiselta sanahelinältä. Näitä pykäliä ja sääntöjä ei varmastikaan kovin montaa kertaa jaksa lueskella omaishoitajan valtavan taakan keskellä.

Yhdenvertaisuuden vaaliminen on yleensä hieno asia, mutta onko se todella tärkeää silloin, kun palvelutaso määritetään mahdollisesti vaatimattomimman olemassaolevan palvelutason mukaisesti.