Perussuomalaiset puntaroivat Erja Pelkosen tulevaisuutta – kirje on synnyttänyt luottamuspulaa

Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n hallitus ja Perussuomalaisten valtuustoryhmä selvittävät, nauttiiko Erja Pelkonen enää niiden luottamusta ja voiko Pelkonen jatkaa toimintaansa Perussuomalaisissa. Paikallisyhdistyksen hallitus järjestää selityksen antamistilaisuuden. Asia tulee myös aikanaan valtuustoyhmässä esille. Pelkonen on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginhallituksen edustaja ympäristölautakunnassa. Pelkonen on lisäksi Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamies, aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen sekä varakansanedustaja.

Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n hallitus on kutsunut kaupunginvaltuutettu Erja Pelkosen selityksen antamistilaisuuteen, joka pidetään jo lähipäivinä.

Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Tomi Saaristo vahvistaa, että selityksen antamistilaisuus järjestetään.

Kutsun mukaan Pelkosen kuulemisen takana on ”selvityksen antaminen menettelystä, joka on vahingoittanut yhdistystä, ja joka saattaa johtaa yhdistyksen sääntöjen 6 pykälän mukaiseen erottamiseen yhdistyksestä”.

Erja Pelkonen on Ylöjärven kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. (Arkistokuva: Sanna Hillberg)

Kutsussa kerrotaan, että useat Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n luottamushenkilöt ovat saaneet kirjeen, jossa kuvataan yksityiskohtaisesti todisteellisesti osoitettavaksi väittelyä menettelyä tai menettelyjä, jotka ovat paikkansa pitäessään katsottava yhdistystä vahingoittaviksi.

– Kirjeessä kuvatun menettelyn perusteella on katsottava jäsenen mahdollisesti syyllistyneen törkeän petoksen yritykseen, joka olisi julki tullessaan omiaan vahingoittamaan vakavasti yhdistystä ja sen mainetta, riippumatta yksin menettelyn mahdollisesta juridisesta lopputuloksesta, kutsussa sanotaan.

– Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n hallitus katsoo, ottaen huomioon esitettyjen asioiden vakavuus ja kirjeen saatteena oleva tieto, että kirje on lakimiehen avustuksella laadittu. Yhdistyksen maineen sekä puolueen uskottavuuden vuoksi asia on saatettava kuulemismenettelyyn, kutsussa todetaan.

– Mikäli kirjeessä kuvatut asiat osoittautuvat paikkansa pitäviksi, yhdistyksen hallitus joutuu harkitsemaan sääntöjensä mukaisten jäsenen erottamiseen johtavien toimien viemistä eteenpäin, kutsussa kerrotaan.

Selityksen antamistilaisuuden tarkoituksena on ”tämä koskee yhdistyksestä erottamista jäsenestä johtuvasta syystä”. Selitystilaisuus voi johtaa myös yhdistyksen jäsenyyden päättämisestä sopimiseen tai päättämisaikomuksesta luopumiseen.

Aapo Mäki-Ventelä lähetti kirjeen

Joukko Ylöjärven Perussuomalaisissa toimivia luottamushenkilöitä on saanut sähköpostikirjeen, jonka on kirjoittanut ja lähettänyt Aapo Mäki-Ventelä.

Mäki-Ventelä vahvistaa Ylöjärven Uutisille, että hän on laatinut lakimiehensä avustuksella kirjeen, jonka hän on lähettänyt perussuomalaisten toiminnassa keskeisillä paikoilla oleville henkilöille.

Mäki-Ventelän isä Markku Mäki-Ventelä kuoli äkillisesti 4. heinäkuuta 2022. Erja Pelkonen oli Markku Mäki-Ventelän avopuoliso.

Aapo Mäki-Ventelä kertoo, että hänen kirjeensä ei ole hetken mielijohde, vaan pitkän ajan kuluessa syntynyt vakaa päätös tuoda esille asioita, joilla on ollut negatiivinen vaikutus hänen ja veljensä jaksamiseen ja terveyteen isän yllättävän poismenon johdosta.

– En pysty mitenkään ymmärtämään, miten tällä tavalla toimiva henkilö voi toimia luottamusta vaativissa tehtävissä ja olla osaltaan päättämässä monen ihmisen asioista eri toimielimissä ja vieläpä käräjäoikeudessa lautamiehenä, Mäki-Ventelä miettii.

Mäki-Ventelä korostaa, että kaikki asiat ja tapahtumat on tarkasti dokumentoidut, joten niihin pystytään palaamaan autenttisen materiaalin kanssa.

Mäki-Ventelä harkitsee parhaillaan tutkintapyynnön jättämistä poliisille.

”Kirjeen sisältö järkytti minua”

Ylöjärven Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Inga-Mari Lehti kertoo saaneensa Aapo Mäki-Ventelän lähettämän sähköpostikirjeen.

Inga-Mari Lehti johtaa perussuomalaisten valtuustoryhmää. (Arkistokuva / Sanna Hillberg)

– Kirjeen sisältö on järkyttävää luettavaa. Siinä kuvatut tapahtumat koskettavat minua erityisesti äitinä, Lehti kertoo.

Lehti korostaa, ettei perussuomalaisten valtuustoryhmä eikä paikallisyhdistys saa ummistaa silmiään, vaan esille tuodut asiat on selvitettävä ja käytävä vastuullisesti lävitse.

– Tämänkin asian tiimoilla olen yllättänyt kielteisesti siitä, miten vaikeaa faktapohjaista asiaa on asiallisesti ja neutraalista hoitaa. Monessa paikassa mopo karkaa käsistä ja puheääntä korotetaan. Mukaan tulevat myös uhkailut.

Lehti teroittaa, että totuuden vaalimisen olisi oltava velvollisuus.

Perussuomalaisilla on Ylöjärven kaupunginvaltuustossa 13 paikkaa, eli Perussuomalaisilla on valtuuston suurin ryhmä. Siihen kuuluvat Inga-Mari Lehden lisäksi Erja Pelkonen sekä Mauri Heiska, Tomi Saaristo, Henrik Pajunen, Panu Koski, Hannu Ruuska, Toni Kolehmainen, Juha Alhamo, Juha Tuominen, Jari Niemi, Sami Savio ja Janne Pajunen.

”Emme tiedä, ketkä kaikki kirjeen ovat saaneet”

Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Tomi Saaristo ilmaisee syvät pahoittelunsa kirjeen lähettäjälle ja hänen läheisilleen.

– Olemme surullisessa asiassa, jonka kaltaista en toivoisi kenenkään joutuvan kohtaamaan. Jo läheisensä menettäminen synnyttää surun, jonka lieventämiseksi ihmisten olisi toimittava eikä päinvastoin, Saaristo sanoo.

Tomi Saariston on Perussuomalaisten Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja. (Arkistokuva)

Saariston mukaan kirjeen sanoma on pysähdyttävä, ja se koskettaa syvällisesti.

– Olen surullinen.

Saaristo korostaa, että paikallisyhdistys on reagoinut yhteydenottoon viipymättä.

– Emme kuitenkaan tiedä, ketkä kaikki seikkaperäisen sähköpostikirjeen ovat saaneet.

– Asia edellyttää pikaista ja perusteellista selvittämistä. Kysymys on isosti luottamuksesta tai sen menettämisestä.

Puheenjohtajan ominaisuudessaan Saaristo on halunnut käydä syventävän ja yksityiskohtia tarkentavan keskustelun kirjeen lähettäjän kanssa.

– Lukuisat sähköpostit, tekstiviestit, monet muut tallenteet sekä viralliset asiapaperit vetävät minut hiljaiseksi ja sanattomaksi.

Saaristo korostaa, että asia on arkaluontoinen.

– Asia on tullut jo julkisuuteen, ja siitä puhutaan julkisesti. Paikallisyhdistyksemme on hoidettava oma ruutunsa.

Saaristo ja Lehti toivovat, että Erja Pelkonen tekisi itse tarvittavat johtopäätökset.

Pelkonen loikkasi Kokoomuksesta

Erja Pelkonen vaihtoi Kokoomuksen valtuustoryhmän Perussuomalaisten valtuustoryhmään vuoden 2020 maaliskuussa. Loikkaaminen herätti silloin laajaa huomiota.

Keskustan pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Markku Mäki-Ventelä siirtyi Pelkosen kanssa samalla aikaa Perussuomalaisten valtuustoryhmään.

Viime kunnallisvaaleissa molemmat uudistivat valtakirjansa kaupunginvaltuustoon.

Perussuomalaisten riveissä Pelkonen on saanut paikan uutukaisesta aluevaltuustosta ja varakansanedustajan paikan hiljan pidetyissä eduskuntavaaleissa.

Pelkonen on ammatiltaan perheterapeutti, sairaanhoitaja ja nykyään yrittäjä.

Erja Pelkonen ei vastannut Ylöjärven Uutisten soittoihin eikä tekstiviesteihin eikä sähköposteihin. Sen sijaan Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtajan tuore sähköposti todistaa, että lehden yhteydenottopyynnöt kysymyksineen ovat menneet perille: ”Ylöjärven uutisten toimittaja oli lähettänyt Erja Pelkoselle viestin, jossa hän kysyy Erja Pelkosen saamaa kutsua selityksen antamistilaisuuteen.”