Vaalit on ohi, nyt hallitusta kasaamaan – Helppoa se ei tule olemaan

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kokoomus oli vaalien ykkönen, perussuomalaiset kakkonen ja myös kolmanneksi tullut pääministeripuolue SDP lisäsi paikkojaan eduskunnassa.

Häviäjiä ovat keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto. Nyt on Petteri Orpolla edessä hallitustunnustelut ja helppoa se ei tule olemaan. Vaalien kakkonen perussuomalaiset on myös totisen paikan edessä, sillä nyt nähdään onko puolueesta kompromissien tekemiseen vai pitävätkö he kynsin hampain kiinni omista tavoitteistaan ja lupauksistaan äänestäjilleen. Tällä vaalituloksella on kyettävä joustamaan omista periaatteistaan ja otettava vastuuta, muuten puolueen politiikasta menee uskottavuus. Jääminen oppositioon uhriutumaan ”meidät pelattiin pois” -selityksellä ei mene enää läpi.

Mykkänen vaati eräässä haastattelussa demareita ”nöyrtymään” vaalien jälkeen, mutta entä perussuomalaiset, jotka ovat nyt heti kokoomuksen takana, siinä Mykkäsen mainitsemalla nöyrtyjän paikalla? Joustamaan joutuvat kaikki, ja se koskee tietysti myös ykköspuolue kokoomusta. Paljonko sitä joustovaraa keneltäkin löytyy?

Mielenkiintoista seurata miten Suomen EU-myönteisin puolue ja maamme EU-eroa tavoitteleva puolue, ilmastonmuutoksen torjuntaan myönteisesti suhtautuva, siinä maallemme mahdollisuuksia näkevä puolue ja asiaan ”kiilusilmäisenä ilmastovouhotuksena” suhtautuva turpeenpolttopuolue puolue pystyisivät yhteistyöhön samassa hallituksessa.

Tähän kun vielä lisätään se, että toinen on työperäistä maahanmuuttoa kannattava ja toinen siihen vastenmielisesti suhtautuva. Ja se, että kokoomus on perinteinen kulttuuripuolue ja perussuomalaiset puolestaan kulttuuriin vähättelevästi suhtautuva ja sitä luksuksena (Purra) pitävä puolue. Joten aikamoisia linjaeroja löytyy.

Talousasioissa ollaan siinä isossa kuvassa samaa mieltä, mutta entä kun ryhdytään leikkaamaan? Keneltä ja mistä leikataan, sillä pelkästään kehitysapurahojen nollaaminen ei maamme ongelmia ratkaise. Keneltä ja mitä veroja lasketaan, koska kumpikaan ei ole muusta puhunut kuin verojen laskemisesta? Miten kokoomuksen leikkaussuunnitelmiin suhtautuu perussuomalaisten duunarikannattajat ja työttömät?

Jo ennakkoon tiedetään että SDP, RKP, vihreät ja vasemmistoliitto eivät lähde samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa, mutta mitä tekee keskusta? Puheenjohtaja Saarikko sanoi vaalituloksen selvittyä, ettei tällä vaalituloksella ole asiaa hallitukseen. Mutta kun katsoo hallituskokoonpanon eri vaihtoehtoja niin mitä todennäköisimmin Orpo ottaisi keskustan mukaan enemmän kuin mielellään, sillä kokoomus–perussuomalaiset–KD ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen. Ei, vaikka ottaisi Harkimon avuksi.

Houkutus kääntää takki, perua puheensa ja lähteä mukaan hanttipuolueeksi on keskustalle suuri. Eri asia miten se vaikuttaisi puolueen romahtaneeseen suosioon. Veikkaan että vaihtavat puheenjohtajaa, jolloin Saarikon puheet oppositioon jäämisestä voidaan ikään kuin huomaamatta sivuuttaa.

Jätetään tästä arvuuttelusta sini–puna-vaihtoehto pois, sillä kyllä kahden suurimman on tästä selvittävä kunnialla ja saatava maahamme toimintakykyinen hallitus. Muuten menee uskottavuus suuriin puheisiin. Ei sini-punakaan täysin poissuljettu vaihtoehto hallituspohjaksi ole huolimatta siitä, että Orpo ja Marin ovat periaatteissaan melko kaukana toisistaan. Se tulee tosin kysymykseen vain, jos kahden suurimman väliltä ei sitä joustovaraa löydy, mikä olisi mielestäni noloa vaalien suurimmille voittajille.

Eikä haasteet lopu vielä siihen että maahan saadaan muodostettua hallitus. Sen on myös oltava toimintakykyinen ja pysyttävä kasassa. Tämä normaalia haasteellisempi vaalikausi mentiin läpi viiden puolueen hallituksella, siitä hatun nosto mukana olleille ja hallituksen vetäjälle Sanna Marinille. Miten käy seuraavan?

Veijo Kortelainen
joutilas tarkkailija