Ylöjärvellä lähes 10 000 ennakkoääntä – Vilkkaasti sujuneen ennakkoäänestyksen päätti harmillinen virhe

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys sujui Ylöjärvellä vilkkaasti ja sen loppukiri yllätti. Osa äänestäjistä käännytettiin virheellisesti pois Leijan äänestyspaikalta tiistai-iltana.
Ylöjärvellä annettiin yhteensä 9 780 ennakkoääntä. (Arkistokuva)

Ennakkoääniä annettiin Ylöjärvellä yhteensä 9 780. Vilkkain ennakkoäänestyspaikka oli Elon Kauppakeskus, jossa äänesti 3 497 henkilö. Leija tuli hyvänä kakkosena 3 061 äänellä.

Ylöjärven keskusvaalilautakunnan sihteeri Kirsi Riihiojan mukaan Leija oli pitkään Ylöjärven vilkkain ennakkoäänestyspaikka.
– Nyt Elo on mennyt ohi, hän toteaa.

Riihioja luonnehtii ennakkoäänestystä Ylöjärvellä vilkkaaksi.

– Vaikka emme olleet Pirkanmaalla vilkkaimmasta päästä, niin äänestysprosentti nousi edellisistä eduskuntavaaleista, missä se oli 36,1 prosenttia 39 prosenttiin.

Ennakkoäänestysprosentti Pirkanmaan vaalipiirissä oli 44,4 ja koko Suomessa 40,0.

Tiistain loppukiri yllätti

Riihioja mukaan äänestyskäyttäytymistä oli vaikea ennustaa. Esimerkiksi Leijassa otettiin vastaan ruuhkaisimpina tunteina 70–75 ääntä.

– Alku oli (Leijassa) aika vilkasta: viittäkymmentä äänestäjää tunnissa tasaisesti, viikonloppuna oli vain kolmeakymmentäkin äänestäjää tunnissa. Maanantaina aamupäivä ei ollut hirveän vilkasta, sitten se vähän kiihtyi ja viimeinen tunti on enää ollut 54 äänestäjää.

Ennakkoäänestäjiä ohjattiin virheellisesti pois äänestyspaikalta tiistai-iltana. (Kuva: Jani Saarenpää)

Riihioja kertoo, että tiistain äänestysinto yllätti. Leijassa oli viimeisen tunnin aikana oli 94 äänestäjää ja näiden lisäksi 27 äänestäjää pääsi antamaan äänensä kello 20 jälkeen.

– Valitettavasti Leijassa oli kello 20 sanottu osalle, jotka käytävällä jonottivat, että ei voida ottaa heitä vaalihuoneistoon.

Vaalivirkailijat olivat käsittäneet virheellisesti, että vain varsinaisessa vaalihuoneessa olevat ihmiset voidaan päästää äänestämään.

– Kaikki eivät päässeet äänestämään ja tässä on meillä käynyt valitettava virhe, totesi Riihioja ja sanoi keskustelleensa aamulla asiasta vaalijohtaja Arto Jääskeläisen kanssa.

Elon ennakkoäänestyksessä myös vilkas tiistai-ilta

Vertailun vuoksi Riihioja katsoo Elon lukuja: maanantain viimeisenä äänestystuntina ääniä annettiin 33 ja tiistaina 79. Elossa kaikki jonoon kello 20 mennessä tulleet pääsivät äänestämään ja kello 20 jälkeen Elossa vastaanotettiin 46 ääntä.

– Elossa vartija katsoi ketkä ovat kello 20.00 jonossa. Kun kello vaihtui 20.01, niin yksi henkilö olisi vielä tullut äänestämään, mutta hänet käännytimme pois.

Rundi-auto kiersi kolmen päivän aikana keräämässä ennakkoääniä eri puolilla kaupunkia. Rundissa äänesti kaikkiaan 88 henkilöä. Eniten Rundi keräsi ääniä Itä-Aureessa, yhteensä 15 kappaletta.

Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 2. 4. voi äänestää äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusilmoitukseen.

Lue myös: Lähes 40 prosenttia ylöjärveläisistä äänesti ennakkoon