YIlves lähtee jahtaamaan unelmaa pudotuspeleissä – ”Meillä ihan jokainen uskoo tähän joukkueeseen”

YIöjärven Ilves ylsi Naisten Futsal-Liigan runkosarjassa upeasti toiseksi. Nyt edessä on kevään huipennus, jossa YIlves tavoittelee suurta menestystä.

Ylöjärveläis joukkue keräsi runkosarjassa 52 pistettä ja päästi vain 36 maalia 22 ottelussa, mikä oli vähiten kaikista joukkueista. Pudotuspeleihin eteni runkosarjan kahdeksan parasta joukkuetta. Välieriin selviää kahdella voitolla. MusaFutsal kohtaa RaiFun, YIlves FC Halikon, HIFK Ilves FS:n ja KaDy GFT:n.

YIlveksen naiset lähtevät siis pudotuspeleihin historiansa parhaalta runkosarjan sijalta. Syyskuussa alkaneessa runkosarjassa ylöjärveläisjoukkue jatkoi jo edellisellä kaudella alkanutta hyvää virettään säilyttäen tietynlaisen rutiinin voittamiseen myös vaikeiden pelien osuessa kohdalle ja ajoittaisista ailahduksista huolimatta.

YIlveksen ryhmässä vallitsee edelleen hieno joukkuehenki ja yhteen hiileen puhaltaminen, mikä näkyy niin jokapäiväisessä tekemisessä treenikentällä kuin tulostaulullakin. Tappiot käsitellään yhdessä ja niistä otetaan opiksi, eikä joukkueen selkäranka katkea helposti.

Maajoukkueenkin vakiokalustoon kuuluva Senni Viren tuo maalintekovoimaa ja fyysistä ulottuvuutta YIlveksen peliin. (Kuva: Heini Lehtipuu)

Jokainen joukkueen jäsen on valmis tekemään yhteisen unelman eteen hartiavoimin töitä ja YIlveksen futsalperheen yksi isoista arvoista onkin nauttia jokaisesta hetkestä ainutlaatuisen yhteisön ja lajin parissa. Nyt joukkue pääsee mittaamaan tasonsa kevään tosipeleissä. Näitä pelejä varten joukkue on tehnyt töitä monen monen vuoden ajan lähes ympärivuotisesti.

YIlves aloittaa kevään tosipelit tämän viikon lauantaina, kun joukkue matkustaa Saloon ensimmäiseen puolivälieräotteluun. Ratkaisupelit pelataan ja välieriin jatkava joukkue ratkeaa Ylöjärven urheilutalolla joko lauantaina 8. huhtikuuta tai viimeistään sunnuntaina 9. huhtikuuta kello 15. YIlveksen joukkue toivoo, että se saa futsalystävien ja erityisesti paikallisen väen tuekseen kevään upeisiin peleihin.

Yhteishenki antaa voimaa

Joukkueen kantavana taustahenkilönä jo monien kymmenien vuosien ajan toiminut ja nykyisin videomanagerin titteliä kantava Antti Reponen avaa joukkueen taustoja kauempaa historiasta aina tähän hetkeen saakka:

– Ylöjärven Ilveksen naisten futsaljoukkueen taival kärkisijoille Naisten Futsal-Liigassa on pitkä. Osa nykyisistä pelaajista aloitti Ylöjärven Ilveksessä jo vuosituhannen alussa ja he ovat edelleen kantavia voimia joukkueessa. Heitä ovat esimerkiksi Sini Sutinen, Saara Viitanen ja Jenni Häkli, jotka ovat kulkeneet pitkän kaavan kautta ja noihin vuosiin mahtuu paljon, Reponen sanoo ja jatkaa:

– Joukkueessa on lisäksi useita yli 100 liigaottelua pelanneita pelaajia ja perusrunko on saatu pidettyä monen vuoden ajan lähes muuttumattomana. Kirsikkana kakun päälle joukkueeseen on tullut hienoja vahvistuksia.

Hienoa kautta pelaava ja monivuotinen yilvesläinen Ella Lehtonen sekä maajoukkueessakin vakiokasvoksi murtautunut Senni Viren kertoivat niin ikään mietteitään menneestä runkosarjasta ja tulevista kevään peleistä:

Ella Lehtonen on pelannut tasaisen hyvin koko kauden ajan ja kuuluu joukkueen kantaviin voimiin. (Kuva: Heini Lehtipuu)

– Itse olen päässyt pitkästä aikaa käyttämään omia vahvuuksiani useaan kertaan runkosarjan aikana eli päässyt pallollisena haastamaan vastustajia röyhkeästi. Tästä olen saanut lisää itseluottamusta omaan tekemiseen, joka on tuonut onnistumisia mukanaan, Ella Lehtonen kertoo.

– Joukkueena onnistuimme runkosarjassa pitämään päät kylmänä ja tulemaan takaa ohitse hankalissakin otteluissa. Aina löytyy kuitenkin lisää kehitettävää ja päällimmäisenä tulee mieleen nopea reagointi vastahyökkäyksiin sekä se, kuinka tärkeää on joukkueena yhteen pelaaminen, Lehtonen lisää.

– Onnistuimme jatkamaan samaa nousujohteista tekemistä, mihin viime kaudella jäimme. Kehitettävää on pelin sisällä tapahtuvissa pienissä virheissä ja pleijareissa ne pyritään minimoimaan, Senni Viren puolestaan sanoo.

Myös joukkueen päävalmentajana jo useita vuosia toiminut Vesa Parviainen komppaa pelaajiensa tunnelmia päättyneen runkosarjan jälkeen.

– Hyvän runkosarjamenestyksen taustalla ei ole mitään salaisuutta. Kyseessä on luonnollinen seuraus systemaattisesta, pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta työstä. Sitoutuneet taustat sekä pelaajat ovat mahdollistaneet tilanteen, jossa on voitu harjoitella ja rakentaa kokonaisuutta oikopolkuja etsimättä. Alusta asti on ollut tavoitteena päästä kaikessa toiminnassa tälle tasolle, jossa

pidempikestoinen menestys olisi mahdollista. Pohjalla on useamman vuoden laadukas arkinen tekeminen, Parvainen tuumaa.

Sekä Lehtonen että Viren kertovat runkosarjasta jääneen mieleen yksittäisenä otteluna erityisesti marraskuinen vieraspeli Porissa hallitsevaa kaksinkertaista Suomen mestaria MusaFutsalia vastaan.

– Oli hienoa päästä haastamaan kaksinkertaista Suomen mestaria ja ottamaan heiltä pisteitä ja ennenkaikkea näyttämään mihin pystymme parhaimmillamme. Pelissä oli pleijaritunnelma, katsomo oli täynnä ja annoimme itsestämme kaiken kentälle.

Kun pelaajilta kysyy, mikä on joukkueen salaisuus hienon runkosarjan ja hyvän pöhinän takana, kaksikko luettelee seuraavia asioita:

– Pitkäjänteinen tekeminen ja se, että meillä ihan jokainen uskoo tähän joukkueeseen. Lisäksi vankka luottamus toisiimme ja oman pelitavan riittämiseen, olipa tilanne mikä tahansa.

Ylöjärven Ilveksen joukkue on valmis kevään tosipeleihin. (Kuva: Heini Lehtipuu)

Pelaajat ja koko joukkue on tehnyt pitkät kuukaudet ja vuodet töitä kevään pudotuspelien eteen ja edessä on otteluita, mitkä sytyttäväty joukkueurheilussa eniten niin kentällä kuin katsomossa. Ylöjärven Ilveksen tavoitteet keväälle oovat selkeät:

– Kevään playoffeissa lähdetään hakemaan parasta sijoitusta, pelaamaan omaa peliä ja antamaan ihan kaikkemme tavotteidemme eteen. Tärkeää on kuitenkin muistaa pelata aina yksi peli kerrallaan hetkessä eläen ja nauttien, Lehtonen ja Viren sanovat.

– Meidän joukkue on ehdottoman periksiantamaton, huumorintajuinen ja toisiaan kannustava sekä muuntautuva ja viihdyttävä. Näiden uskomme olevan hyviä eväitä playoff-matkallamme, pelaajat lisäävät.

YIlveksen koko joukkue haluaa lähettää terveiset kaikille paikallislehden lukijoille ja urheilun ystäville:

– Kotiyleisö antaa meille lisää virtaa otteluihin. Viime kevään pleijarit ovat jääneet mieleeni todella hyvin, kun katsomo eli upeasti hengessä mukana ja toivat sitä kautta lisää potkua meidän tekemiseen. Toivottavasti saamme tänäkin keväänä kokea sen saman tunnelman, Ella Lehtonen sanoo.

– Juuri nyt tarvitsemme kaiken mahdollisen tuen ja kannustuksen kauden tärkeimpiin otteluihin saavuttaaksemme tavoitteemme. Urheilutalolla nähdään, Senni Viren komppaa.

KAROLIINA LOUTESALMI