Keskiviikkona luennoidaan yli 200-vuotiaaksi elävästä ja erittäin uhanalaisesta jokihelmisimpukasta, joka elää Ylöjärvellä

Ylöjärven Luonto järjestää Leija-kirjaston monitoimisalissa keskiviikkona 15.3. klo 17.30 luennon, joka käsittelee erittäin harvinaista raakkua eli jokihelmisimpukkaa.
Jokihelmisimpukka on Suomen luonnon pitkäikäisin eläinlaji, joka voi elää jopa 200-vuotiaaksi. (Kuva: Panu Oulasvirta)

Raakkuja Ylöjärvellä? – tapahtumassa vierailee Jyväskylän yliopiston professori Jouni Taskinen, joka luennoi erittäin pitkäikäisestä mutta myös erittäin uhanalaisesta raakusta eli jokihelmisimpukasta ja sen elvyttämisestä.

Taskinen vetää Metsähallituksen LIFE Revievs – jokihelmisimpukan elvyttämishanketta, jonka tavoitteena on elvyttää Suomen, Ruotsin ja Viron raakkukantoja kohti suotuisaa suojelun tasoa.

Hankkeessa kunnostetaan kaikkiaan noin 85 kilometriä raakkuvirtoja. Näistä raakkuvirroista Pirkanmaalla sijaitsevat Turkimusoja, Ylöjärvellä pitkän matkaa kulkeva Ruonanjoki ja Pinsiön-Matalusjoki.

Lue myös: Haluatko vaikuttaa erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan elinolojen parantamiseen? Ilmoittaudu ely-keskuksen hankkeeseen

Raakku hävinnyt ihmisen toiminnan tuloksena

Jokihelmisimpukka on Suomen luonnon pitkäikäisin eläinlaji, joka voi elää jopa 200-vuotiaaksi. Virtaavissa vesissä elävää nilviäistä tavattiin aiemmin lähes koko Suomessa, mutta nykyisin se luokitellaan erittäin uhanalaiseksi.

Metsähallituksen mukaan raakkukantojen heikkeneminen on monivaiheisen ihmistoiminnan tulos, sillä lajin jokielinympäristöjä on muokattu jo satojen vuosien ajan uittoperkauksin ja vesivoiman tarpeisiin.

Raakun elinkierrossa välttämättömät väli-isäntälajit ovat lohi ja taimen, joiden vaellus- ja lisääntymismahdollisuuksia jokien patoaminen on estänyt.

Lue myös:  Raakkumetsä-kampanjassa suojellaan metsää siellä, missä jokihelmisimpukoita vielä elää