Vanhan Räikän ravintoloitsijat miettivät tahoillaan alanvaihtoa, kunnes löivät hynttyyt yhteen: ”Anjan mukaan tuleminen oli luojan lykky”

Ravintoloitsijat Johanna Koivu ja Anja Honkanen pyörittävät nyt Vanhan Räikän lounaskahvilaa yhdessä. Tässä jutussa he kertovat, miten yhteistyöhön päädyttiin. Lisäksi Koivu vastaa kritiikkiin, jota hän on saanut päätöksestään jatkaa Vanhan Räikän yrittäjänä irtisanottuaan sopimuksen kaupungin kanssa toistamiseen.
Jatkossa Anja Honkasta (vas.) nähdään enemmän Vanhan Räikän salin puolella, kun Johanna Koivu taas keskittyy keittiöpuoleen ja leipomiseen.

Vanhan Räikän lounaskahvilaa ja pitopalvelua pyörittää jatkossakin ravintoloitsija Johanna Koivu, mutta nyt vastuun hänen kanssaan jakaa yrittäjä, Kurun Vänrikinkin pitkäaikaisena ravintoloitsijana tunnettu Anja Honkanen. Kaksikko valittiin Vanhan Räikän toimijaksi tuoreessa hyvinvointilautakunnan kokouksessa.

Koivun valinta on herättänyt kritiikkiä niin sosiaalisessa mediassa kuin hyvinvointilautakunnan päättäjissäkin, sillä hän on irtisanonut sopimuksensa kahdesti Vanhan Räikän omistajan Ylöjärven kaupungin kanssa, mutta hakenut silti uudelleen rakennuksen ravintoloitsijan paikkaa.

Lue myös: Vanhan Räikän uusi ravintoloitsija valittiin äänestämällä – Hyvinvointilautakunnan perussuomalaisjäsenet vaativat uutta kilpailutusta

Lopettamispäätös ei ole tullut helposti

Koivu sanoo, ettei lopettamispäätös ollut kummallakaan kerralla helppo, sillä yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut aina saumattomasti, ja työ on ollut kaikin puolin mieleistä – sitä on ollut vain yksinkertaisesti liikaa.

– Mutta jokainen voi tulla kokeilemaan, millaista on pyörittää ravintolaa. Olemme taistelleet koko pandemian ajan ja kärsineet jatkuvasta työntekijäpulasta. Salihenkilöitä kyllä löytyy, mutta hyvät kokit ovat harvassa.

Tämä on tarkoittanut sitä, että perheellisen yrittäjän työpäivät ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi.

– Olen tehnyt töitä 12 tuntia seitsemänä päivänä viikossa, sillä palvelumme tasoa emme ole halunneet laskea. Minulla on 5- ja 10-vuotiaat lapset, joiden äiti on aina töissä. Ja jos ei ole ollut, niin hän on laskuttanut koneen ääressä kaikki illat.

Lue myös: Johanna Koivu jatkaa sittenkin Vanhassa Räikässä, mutta ottaa mukaan yrityskumppanin? Ravintoloitsijan paikka kiinnosti viittä muutakin toimijaa

Vanha Räikän mittava remontti valmistui vuonna 2019. Samaan aikaan rakennukseen kilpailutettiin toimijaa kahvilaan, jota lähti vetämään hämeenkyröläisyrittäjä Johanna Koivu.

Ajatus yhteistyöstä syntyi hieman ennen kilpailutuksen sulkeutumista

Koivun pitkäaikainen tuttu, niin ikään ravintola-alalla pitkään vaikuttanut Anja Honkanen sai kuitenkin käännettyä Koivun pään Vanhan Räikän luopumisen suhteen. Kaksikko oli tuurannut toisiaan vuosien aikana, ja nyt mieleen juolahti ajatus yhdessä yrittämisestä.

Niinpä he päättivät hakea Vanhan Räikän yrittäjänpaikkaa yhdessä vain kolme päivää ennen kilpailutuksen sulkeutumista.

– Alan haasteena on se, että vaikka toiminta on pientä niin vastuuta on paljon ja työtä on yksinkertaisesti liikaa yhdelle ihmiselle. Olen myös itse kärsinyt työntekijäpulasta, tiedän mitä se on. Nyt helpottavaa on se, että me jaamme vastuun Vanhan Räikän pyörityksestä yhdessä, Anja Honkanen sanoo.

Koivu toteaa, että voimien yhdistäminen helpottaa arkea valtavasti.

– Anjan tuleminen oli luojan lykky. Tämä työ ja asiakkaiden kiitokset palkitsevat, ja lisäksi kaupunki on ollut hyvä vuokranantaja. Kaiken tämän takia ajatus luopua Vanhasta Räikästä oli tosi vaikea. Mietin sitä kuukauden joka ikinen päivä, hän toteaa.

Lue myös: Vanhan Räikän lounaskahvilan jatko vaakalaudalla – Yrittäjä-äiti Johanna Koivu on lopen uupunut alan työvoimapulaan: ”Haemme jatkuvasti, mutta minkäs teet”

Anja Honkanen toimi kurulaisen lounas- ja juhlapalvelu Vänrikin yrittäjänä 12 vuoden ajan. Hän on nykyisin myös ravintovalmentaja.

Honkanen hoitaa enemmän salipuolta, Koivu keittiötä

Jatkoa varten Honkanen Koivu perustavat yhteisen osakeyhtiön. Naisten mukaan roolien jako Vanhan Räikän kahvilaravintolan pyörityksessä on tullut luonnostaan.

Honkasta nähdään jatkossa enemmän salin puolella, minkä lisäksi hän hoitaa hallintoa ja laskutusta. Koivu puolestaan pääsee keskittymään omaan intohimoonsa, leipomiseen.

– Olen keittiöihminen, ja pääsen jatkossa tekemään enemmän pitopalvelupuolta.

Kaksikko aikoo kehittää myös Vanhan Räikän palveluita. Honkanen työskentelee nykyisin myös hyvinvointialan yrittäjänä opiskeltuaan korona-aikana ravintovalmentajaksi. Ammatti tulee vaikuttamaan myös Vanhan Räikän lounastarjontaan.

– Varmasti ravitsemuksellisuus ja terveys tulevat näkyvään vielä paremmin.

Lue myös: Lounas- ja juhlapalvelu Vänrikin toiminta sai jatkajan – Viivi Patama luotsaa perinteikästä ravintolaa joulukuusta alkaen