Sosiaalialalla töitä tekevänä olen hämmästellyt opiskelijoiden tulorajan merkitystä ja tarpeellisuutta. Miksi se on olemassa? Opintotuki asettaa rajat sille, että opintoja on suoritettava tietty määrä kuukauden aikana.
Tuloraja aiheuttaa myös sen, että opiskelijat joutuvat herkemmin hakemaan valtion takaamaa opintolainaa. Laina ei edes ole valtion etu.
Ihmisten kasvavat maksuhäiriöt vaikuttavat siihen, että myös opintolainoja jää entistä enemmän maksamatta, ja tämä tuo taas valtiolle lisää laskua.
Sen sijaan jos opiskelijoiden tuloraja poistettaisiin, niin opiskelija voisi tehdä töitä niin paljon kuin pystyy, ja siitä tietenkin valtio saisi myös verovaroja. Tämä vaikuttaisi myös siihen, että opiskelijalle kertyisi työkokemusta ja siitä olisi hyötyä työnhaussa opintojen jälkeen. Kyllähän opintotuesta menisi tällöin verot, mutta valtion kassaan tämä kaikki menisi takaisin päin.
Järjestelmän uudistuksen aika on nyt, koska myös opiskelun tulee olla mahdollista tulevaisuudessa.
Onko meillä olemassa järjestelmä, jossa opiskelijoita pidetään väkisin köyhinä? Voisiko jopa opiskelija tulevaisuudessa hankkia oman asunnon?
Joni Kumlander
Eduskuntavaaliehdokas (sd)