Aito Säästöpankki kasvoi vahvasti – talouden valmentamo ja stressitestit rauhoittavat asiakkaita

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että Aito Säästöpankki Oy:llä oli vahva kasvuvire viime vuonna. Hän korostaa, että pankin pyörittämä talouden valmentamo rauhoittaa asiakkaita heidän raha-asioissaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että Aito Säästöpankki Oy:llä oli vahva kasvuvire viime vuonna. Hän korostaa, että pankin pyörittämä talouden valmentamo rauhoittaa asiakkaita heidän raha-asioissaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Viime vuonna Etelä-Pohjanmaalle toimintaansa laajentanut Aito Säästöpankki Oy on takonut toimialaansa nähden kovia tunnuslukuja. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen korostaa, että kasvun takana ovat kaikki 130 säästöpankkiiria ja 75 500 aktiivista asiakasta. Hänen mukaansa pankin lanseeraama ja käyttöönottama talouden valmentamo lujittaa asiakkaiden luottamusta heidän rahapussinsa riittävyyteen. Stressitestatut lainat ja valmentamossa päivitetyt talouden raamit lujittavat asiakkaiden luottamusta omaan pärjäämiseen.

Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Etelä-Pohjanmaalla toimiva Aito Säästöpankki Oy on säästöpankkiryhmän toiseksi suurin pankki.

Aito Säästöpankki Oy:llä on nyt 75 500 aktiivista asiakasta. Se hankki 3 200 uutta asiakasta kolme maakuntaa kattavalta reviiriltään. Pirkko Ahosen mukaan asiakasmäärä kasvaa eniten Pirkanmaalla. Pankin odotukset ovat Etelä-Pohjanmaassa, sillä etenkin Seinäjoen talousalue vetää asujia ja yrityksiä.

Tase oli 1,38 miljardia euroa viime vuoden lopussa.

Luottojen kokonaismäärä asettui 1,47 miljardiin euroon.

Pankki takoi liikevoittoa 14,4 miljoonaa euroa. Ahosen mukaan liikevoiton kasvuun vaikuttivat Ylihärmän Säästöpankin liiketoiminnan siirtyminen Aito Säästöpankki Oy:lle ja myönteinen asiakasvirta. Pankin korkokate kasvoi 27.6 prosenttia ja palkkiotuotot 7,7 prosenttia. Palkkiotuotot petraantuivat muun muassa onnistuneen myyntityön ansiosta.

CET1 eli vakavaraisuussuhde asettui 21,11 prosenttiin. Ahonen korostaa pankin vakavaraisuussuhteen ja ydinvakavaraisuussuhteen tärkeyttä. Vahvat omat pääomat mahdollistavat palvelujen kehittämisen ja asiakasliiketoiminnan kasvattamisen.

Ahosen mukaan Aito Säästöpankki Oyj:n luottosalkun laatu on hyvä, eikä se sisällä riskikeskittymiä. Pankki kirjasi viime tilikaudelta luottotappioita 420 000 euroa.

Uhkakuvat eivät toteutuneet

Koronapandemian varjostamat vuodet ja Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan aika ovat nostaneet synkkiä pilviä niin yksityisten ihmisten, yrityksien kuin valtioidenkin talouteen.

Pirkko Ahonen sanoo niin kotitalouksien kuin yrityksienkin eläneen varsin suotuisissa talouden olosuhteissa, sillä isot uhkakuvat eivät ole onneksi toteutuneet vahvoista peloista huolimatta.

– Esimerkiksi energian riittävyys ei ole koitunut ongelmaksi. Teollisuustuotantoa ei ole jouduttu keskeyttämään eikä lopettamaan. Energian saatavuus on säilynyt vakaalla tasolla.

– Työllisyystilanne on hyvä. Työllisyyden näkymä on edelleen myönteinen.

Ahonen lisää, että voimakkaaseen laukkaan lähtenyt inflaatio maltillistuu tuota pikaa. Korkojen kipuaminen ylöspäin talttuu, ja ne alkavat laskea tämän vuoden loppupuolella.

– Talouden iso kuva on kannustava. Kun näinä aikoina mediassa puhutaan taantumasta, se tarkoittaa tietyillä talouden tunnusluvuilla mitattujen asioiden muuttumista. Taantuma-sanalla on voimakas kielteinen lataus. Arkitodellisuus ei täysin vastaa syntyvää mielikuvaa.

Ahonen muistuttaa, että pankki tekee vastuullisesti siltä vaadittavat stressitestit lainaa myönnettäessä.

– Huomionarvoista on, ettei vaikkapa neljä vuotta sitten lainaa myönnettäessä ole pystytty ennakoimaan viime vuoden loppupuolella tai tämän vuoden alkupuolella toteutuneita sähkölaskujen nousuja tai ruoanhinnan rajuja kohoamisia saati muiden elinkustannusten ylöspäin kipuamisia. Ratkaisevan tärkeä pointti on siinä, että me tapaamme ja keskustelemme asiakkaidemme kanssa heidän taloudestaan säännöllisesti. Näissä tapaamisissa käymme seikkaperäisesti lävitse kunkin asiakkaan talouden tosiasioita.

Ahonen kertoo, että pankin kehittämä uudenlainen talouden valmentamotoiminta syntyi ja juurtui juuri oikeassa ajassa.

– Luottojen stressitestit ovat saaneet luontevan jatkumon.

Ahonen teroittaa, että asiakkaat ovat oivaltaneet talouden valmentamon toimintaidean, joten he tulevat mielellään juttelemaan omasta taloudestaan ja sen hoitamisesta.

– Oman talouden tuokioiden määrä kasvoi viime vuonna kuuden prosentin verran. Kasvu on merkittävän suuri. Meillä on noin 70 neuvottelijaa. He kohtaavat viikoittain keskimäärin 15 asiakasta. Nämä luvut kertovat asian ytimen eli sen, että pankki ottaa asiakkaiden pärjäämisen tosissaan, ja asiakkaat tekevät itse kaikkensa taloutensa vakauden hyväksi.

Vahva toimija asuntolainamarkkinoilla

Asuntoluottokannan kasvu konkretisoi pankin kehityksen tavalliselle Matti Meikäläiselle. Asuntolaina on edelleen pankin ruokahammas.

Pirkko Ahonen kertoo, että Aito Säästöpankki Oy:n asuntoluottokanta kasvoi viime vuonna yleistä markkinakehitystä nopeammin eli 15 prosentin vuosivauhtia.

– Ilman Ylihärmän Säästöpankin liiketoiminnan luovutustakin vuosikasvu olisi ollut koko markkinaan nähden lähes kolminkertainen eli 3,75 prosenttia.

Ahosen mukaan parhaillaan menossa oleva helmikuu on piristänyt niin uusien asuntolainojen kysyntää kuin toteutuvia asuntokauppoja. Hän odottaa, että asuntolainojen nostaminen ja asuntokauppojen tekeminen kiivastuvat kevättä kohti mentäessä.

Aito Säästöpankki kasvatti lisäksi yritys- sekä maa- ja metsätalousasiakkaiden luottokantaa peräti 36 prosenttia edellisestä vuodesta. Ilman Ylihärmän Säästöpankin liiketoiminnan luovutusta kasvua kertyi 17 prosenttia.

Ahosen mukaan pankin katseet maa- ja metsätalouspuolella ovat nimenomaan yrittäjämäisesti toimivissa tiloissa.

– Monet maatilat ovat monialayrittäjiä.

Näkymä kirkastuu tulevaisuuteen

Pirkko Ahonen arvioi, että tämä vuosi sujuu varsin suotuisissa merkeissä.

– Olemme jo saaneet uutisia, joissa kerrotaan palkankorotuksista. Lisäksi ekonomistit ennustavat, että olemme jo nähneet korkojen nousun huipun. Odotuksien mukaan korot lähtevät alaspäin. Taantuma on lievä ja lyhytkestoinen. Inflaatio maltillistuu.

Ahonen pitää sormensa tiukasti poissa politiikasta.

– Eduskuntavaalien jälkeen saamme varmasti selkeyttä julkiseen talouteen. Tiedot julkisen talouden tasapainottamisesta synnyttävät vakautta.

MATTI PULKKINEN