Ylöjärvellä järjestetty sovelletun Taekwon-Don ohjaajakoulutus oli menestys

Ensimmäinen Euroopassa järjestetty International Adapted Course (IAC) eli kansainvälinen sovelletun Taekwon-Don ohjaajakoulutus Ylöjärvellä oli menestys.

Kansainvälisen lajiliiton (ITF) koulutuksen järjestivät yhteistyössä Taekwon-Do Center Ylöjärvi ry ja Suomen ITF Taekwon-Do ry. Kouluttajana toimi ITF:n sovelletun Taekwon-Don komitean puheenjohtaja, mestari Leonardo Oros Duek.

Leo Oros Duek opettaa. (Kuva: Markku Rantanen)

Koulutukseen osallistui lähes 30 harrastajaa eri puolilta Suomea, Helsingistä Rovaniemelle. Koulutuspaikkana toimi Taekwon-Do Centerin sali Ylöjärvellä. Koulutus käynnistyi lauantaina käytännön harjoitteilla, jotka soveltuvat samalla motoristen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Päivän muissa harjoituksissa käytiin läpi tyypillisimpiä erityistarpeita ja niihin soveltuvia opetusmenetelmiä.

Yhtenä osa-alueena käsiteltiin menetelmiä, joilla vahvistetaan sekä oppilaan ja ohjaajan välistä että oppilaiden keskinäistä luottamusta. Hyvän vuorovaikutuksen merkitystä ohjaajan ja oppilaan välillä sekä ohjaajan ja oppilaan perheen välillä painotettiin.

Harjoite motoriikasta ja ryhmätyöstä. (Kuva: Markku Rantanen)

Ensimmäisen koulutuspäivän jälkeen siirryttiin nauttimaan illallista perinteisessä suomalaisessa miljöössä Siivikkalan saunalla. Ruokailun jälkeen antoisia keskusteluja jatkettiin savusaunassa ja ulkoporealtaassa.

Sunnuntaina koulutus jatkui käytännönläheisten harjoitusten merkeissä. Harjoitukset olivat tehokkaita mutta myös hauskoja. Tämä koulutus oli tärkeä askel ohjaajien koulutuksessa ja rohkaisemissa muokkaamaan opetusmenetelmiään niin, että jokainen voi harrastaa Taekwon-Doa ja hyötyä siitä.

Harjoite suun ja hengityksen käytöstä. (Kuva: Markku Rantanen)

– Muistakaa kenraali Choi Hong Hin sanat – Taekwon-Do kuuluu kaikille, mestari Duek muistutti.

Koulutuksen päätteeksi osallistujat olivat väsyneitä mutta onnellisia sekä vakuuttuneita siitä, että mnämä opit otetaan käyttöön omalla salilla.

Kurssilaisten kommentit kuvastivat kurssin onnistumista:

– Kurssi auttoi todella lisäämään tietoisuutta ja varmuutta toimia sovelletun ryhmän ohjaajana.

– On ollut mukava nähdä soveltuvan opetuksen rakentamista. Kuinka ensin opetetaan perustaitoja ja kuinka päästään alkuun (esimerkkien kautta). Oikein hyviä opetusmateriaaleja ja harjoituksia.

– Tämä oli oikein hyvä kurssi ja antoi paljon työkaluja sovellettuun opetukseen.

TARJA KORHONEN

Näkövammaisen oppilaan ohjausta. (Kuva: Markku Rantanen)
Kurssilaisten ryhmäkuva. (Kuva: Markku Rantanen)