Surkeita pölyhuiskia ja ihan liikaa stressiä – Some-siivooja Auri Kananen kertoo, miten teet siivoamisesta mahdollisimman vaikeaa ja ikävää

Siivousjulkkis Auri Kananen kannustaa ihmisiä siivoamaan välillä hutiloiden. – Mielestäni ihmiset stressaavat liikaa, että on pakko siivota tai muuten tapahtuu jotain kamalaa. Kuva: Auri Kananen ja Suvi Roiko

Oman kodin siivoaminen on taito, jossa voi oppia paremmaksi. Joskus omiin siivousrutiineihin pääsee kuitenkin pesiytymään turhia tai jopa haitallisia työvaiheita ja -tapoja. Sosiaalisen median siivousvideoistaan tunnettu puhtausalan ammattilainen, tamperelainen Auri Kananen antaa omat vinkkinsä siihen, miten kotisiivousta ei ainakaan kannata tehdä.

1. Pidä imuri aina täysillä

”Moni kuvittelee, että täysillä oleva imuri keräisi enemmän pölyjä ja roskaa, mutta se vain liimaantuu lattiaan ja imuroinnista tulee tosi työlästä. Kun imuria laittaa vähän pienemmälle, se soljuu lattiaa pitkin.”

2. Haali huonoja välineitä

”Jos pöydällä on kuivunutta ruokaa, moni hinkkaa sitä pyyhkeellä. Minä käytän skrapaa, jolla lian saa irti sekunnissa. Panostan ylipäätään paljon välineisiin.

Myös pölyjä pyyhitään usein pyyhkeellä. Minä suosittelisin ottamaan heti käyttöön huiskan. Sillä pölytys on tosi nopeaa. Huiskia on kaikentyyppisiä. Esimerkiksi strutsinsulasta tai muovista tehdyt levittävät pölyä ympäriinsä. Muovista 80-luvun huiskaa en käyttäisi lainkaan. Mutta lampaanvillaiset ja mikrokuituiset ovat todella hyviä.”

Vähillä pesuaineilla ja laadukkailla välineillä pärjää pitkälle, vinkkaa Auri Kananen. Kuva: Auri Kananen ja Suvi Roiko

3. Käytä liikaa ja turhia pesuaineita

”Minulta aina kysytään, mitä aineita käytän siivoamiseen. Aine on kuitenkin vain noin puolet siivoustehosta. Käytän itse tiskiainetta, yhtä emäksistä ja yhtä hapanta ainetta sekä puhdistuskiveä. Enempää en tarvitse.

Lian voi jakaa kahteen luokkaan: on kovaa likaa, kuten ruostetta ja kalkkia, ja sitten on pehmeää, tahmeaa rasvalikaa. Kovaan likaan toimii hapan aine, kuten etikka, ja rasvalikaan emäksinen aine, kuten uuninpuhdistusaine. Kuluttajille markkinoidaan erikseen olohuoneen, eteisen ja keittiön puhdistajia, vaikka ne voivat olla kaikki ihan samaa tavaraa. Itse pesen tiskiaineella niin kylpyhuoneen, keittiön kuin muutkin huoneet.”

4. Täytä kaikki pinnat ja nurkat tavaralla

”Jos kotona on tosi paljon tavaraa, siivoaminen on aina hankalaa, kun ensin pitää raivata tiensä siivoamaan. Tavaroiden karsiminen on aika hyvä kikka tehdä siivoamisesta mukavampaa.”

5. Ole perfektionisti ja stressaa, ettet tee tarpeeksi

”Mielestäni ihmiset stressaavat liikaa, että on pakko siivota tai muuten tapahtuu jotain kamalaa. Siivota voi silloin kun haluaa. Hutilointisiivous on ihan okei. Vessassa on ihan ok pestä vain pesuallas muttei koko vessaa, tai imuroida vain keittiö muttei koko asuntoa. Sen sijaan, jos hinkkaat yhtä nurkkaa 100 vuotta, et saa siitä yhtään tyydyttävää oloa. Siivoamisen mielekkyys perustuu siihen, että saat nopeasti näkyviä tuloksia aikaiseksi.

Ohjeistan joskus ihmisiä laittamaan ajastimeen 15 minuuttia. Siinä ajassa sitten siivotaan niin paljon ja niin nopeasti kuin ehtii. Oikealla tekniikalla siivoamisesta tulee tosi tyydyttävää ja sitä tulee tehtyä enemmän. Siivoamiseen voi myös liittää vaikkapa hyvää ruokaa tai perheen tai kavereiden kanssa yhdessä oloa.”