EDUSKUNTAVAALIT 2023: Vasemmistoliiton vaihtoehto kristallisoituu lakko- ja leikkausvaaleissa

Toiminnanjohtaja Veera Kiretti nauttii palosta, jolla Pirkanmaan Vasemmistoliiton tuhatkunta jäsentä ja parikymmentä puolueosastoa ovat jo eduskuntavaalityössä. Intoa voimistavat laskelmat, joiden mukaan puolue on vakavasti kisaamassa kahdesta kansanedustajanpaikasta. Vasemmistojohtaja tunnistaa, että huhtivaaleista tulee lakko- ja leikkausvaalit. Teemat kirkastavat puolueen perinteisiä arvoja ja tavoitteita.

Veera Kiretin helmi- ja maaliskuu ovat tavallistakin työntäyteisemmät. Hänen hoteissaan ovat Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirin lisäksi Keski-Suomen ja Pohjanmaan piirit. Ne avaavat puoluetyöntekijälle kolme toisistaan hyvin erilaista ikkunaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Pirkanmaalla Vasemmistoliitolla on perinteisesti vahva ja näkyvä asema.

Puolueet taistelevat Pirkanmaan vaalipiirissä 20 kansanedustajan paikasta. Kiretti tietää, että puolueella on realistiset mahdollisuudet saada kaksi ehdokastaan huhtivaaleissa valittavaan eduskuntaan.

– Jos neljä vuotta sitten käydyissä eduskuntavaaleissa olisi ollut jaossa jo 20 paikkaa, olisimme jääneet vain 400 äänen päähän toisesta kansanedustajan paikasta. Koska silloin oli jaossa 19 paikkaa, jäimme kauemmaksi. Tämä lisää vaalityötä tekevien ihmistemme nälkää tehdä historiallinen tulos.

Kiretti tunnistaa poliittisessa ilmastossa sähköistymistä.

– Oman puolueemme väki on aktivoitunut kiitettävästi. Porukkamme on valmiina turuille ja toreille. Kansalaisten kohtaamiset keskusteluineen ovat hyvin merkityksellisiä. Odotamme teltoillemme paljon kävijöitä.

Kiretti arvostaa istuvan kansanedustajan Anna Kontulan työtä. Toiminnanjohtajan mielestä Kontula on hyvin aikaansaapa parlamentaarikko.

– Kaiken kaikkiaan olemme onnistuneet kokoamaan täyden ehdokaslistan, jonka vaihtoehdot muodostavat poikkeuksellisen kiinnostavan ja monipuolisen kattauksen. Ehdokkaidemme laaja kirjo tarjoaa profiileja joka lähtöön. Kun ideologia kolahtaa, niin muuta samaistumispintaa on tarjolla roppakaupalla. Erilaisuus osoittaa vahvuutensa muun muassa silloin, kun lähetämme edustajiamme erilaisiin paneelikeskusteluihin ja vaaliväittelyihin.

Pirkanmaan Vasemmistoliiton tähtäimessä on kaksi kansanedustajan paikkaa. Toiminnanjohtaja Veera Kiretti kiittelee puolueensa kenttäväkeä ahkeruudesta vaalityössä. – Nyt erilaiset tapahtumat, kuten toritilaisuudet, saavat ihmiset liikkeelle. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Vasemmistoliiton tähtäimessä on kaksi kansanedustajan paikkaa. Toiminnanjohtaja Veera Kiretti kiittelee puolueensa kenttäväkeä ahkeruudesta vaalityössä. – Nyt erilaiset tapahtumat, kuten toritilaisuudet, saavat ihmiset liikkeelle. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Valtakunnallista vaaliohjelmaa rikastutetaan paikallisesti

Veera Kiretin mielestä Vasemmistoliiton valtakunnallinen eduskuntavaaliohjelma on kattava. Ohjelma tunnistaa monimutkaisen ajan haasteet, ongelmat, odotukset ja voimavarat.

– Reilumpi huominen kaikille – ei harvoille, hyvää työtä kaikille, reilun siirtymän Suomi, yhteisen ympäristön puolesta, luonnolla ja eläimillä on itseisarvo, turvallinen arki, rauhantyö on tekoja, ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle sekä hyvinvointireformimme ja budjettimme.

Kiretin mukaan Pirkanmaan maakunta on kuin pienoismalli koko Suomesta. Kaikki teemat saavat vastakaikua kasvavasta ja kehittyvästä maakunnasta.

– Uskon, että jotkin paikalliset ilmiöt herättävät voimakastakin keskustelua eduskuntavaalitantereilla. Esimerkiksi Suomi-rata eli tunnin juna Helsinkiin on asia, johon ehdokkaat pääsevät ottamaan kantaa. Myös niin kutsuttu Puskiaisten oikaisu on kuuma peruna, josta äänestäjät haluavat kuulla ehdokkaiden kantoja.

Kiretti sanoo, että energia- ja vesiasiat pysyvät tiukasti tapetilla. Kimmokkeina ovat niin epävakaat energiamarkkinat kalliine sähkölaskuineen kuin vesimaksujen tulevaisuus. Tampereen kaupungin päätös yhtiöittää Tampereen Vesi herättää asukkaissa oikeutettua huolta.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus toi tämän vuoden alussa toimintansa aloittaneet hyvinvointialueet. Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus herättää monenlaisia kysymyksiä. Niitä varmasti puidaan eduskuntavaalikentillä.

Kiretti toteaa, että hyvinvointialueiden rahoitus on ollut näkyvästi esillä uutisissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

– Kansanedustajaehdokkailta perätään varmasti euroja korkeatasoisten sote- ja pelastustoimen palvelujen rahoittamiseksi.

Kiretti kiteyttää vasemmistoliittolaisten yhteisen toiveen, jonka mukaan tulevan hallituksen kululeikkuri ei saa kajota hyvinvointialueiden rahoihin.

– Nyt kaikkien puolueiden olisi toimittava vastuullisesti, jottei valtava sote- ja pelastustoimen uudistus valuisi Kankkulan kaivoon.

Kiretti muistuttaa, että huhtivaaleissa moni Arkadianmäelle pyrkivä kansanedustajaehdokas on hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Hyvinvointialueen realiteetit ovat hallussa.

Jälleen kerran leikkausvaalit!

– Kuinka monennen kerran käymme leikkausvaaleja?

Veera Kiretti korostaa, että vasemmistoliiton tarjoama vaihtoehto ja edustamat arvot kristallisoituvat voimistuvia leikkausvaatimuksia vasten.

– Leikkauslistoja kootessa helposti unohtuu, että rahaa on myös saatavissa järkevillä toimilla. Sellaisia ovat muun muassa työllisyysasteen nostaminen ja verotusoikeuden mahdollistaminen hyvinvointialueille.

Kiretti toivoo, että rahasta ja taloudesta käytäisiin tosiasioihin perustuvaa syvällistä poliittista keskustelua, jotta eri vaihtoehdot tulisivat aidosti esille.

– Voimakas inflaatio on kurittanut jo kuukausien ajan myös suomalaisia. Korkea inflaatio vaikuttaa kurjistuttavasti jokaisen elämään. Inflaation laukka tyhjentää etenkin pienituloisten rahakukkaron, mutta inflaation peikko kummittelee jo keskituloistenkin lompakoilla.

Kiretti sanoo, että lakkouhkat tuovat omat mausteensa lähestyviin eduskuntavaaleihin. Myös lakot tarjoavat vasemmistoliitolle mahdollisuuden puhua isosti muun muassa työoloista ja työnantajan velvoitteista.

– Esille nousevat minimipalkat ja ulkomaisen työvoiman olot. Molemmista on paljastunut räikeitä väärinkäytöksiä.

Kiretti herättelee suurta yleisöä, ettei työtaisteluista syyteltäisi työntekijöitä.

– Esimerkiksi ruokakauppojen sulkeutumisuhka on nostattanut joidenkin ihmisten keskuudessa pelkoa elintarvikkeiden saatavuudesta. Päivänselvää on, ettei ruoka lopu. Kauppoja on liki kaikilla kulmilla.

Onneksi ei saada Nato-vaaleja!

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan leimaa voimakkaasti koko maailman jokapäiväistä elämää. Veera Kiretti sanoo ykskantaan, ettei onneksi eduskuntavaaleista tule Nato-vaaleja.

– Vasemmistoliitto käsitteli puolustusliittoasian viime talvena ja keväänä, kun Ukrainan sodan jatkuminen käynnisti maassamme Nato-keskustelun. Sen lopputulos on kaikilla tiedossa. Odotamme jäsenyyttä.

Kiretti miettii, että Euroopan turvallisuus voi synnyttää uusia kysymyksiä.

– Koska presidentti Vladimir Putin ei vain lopeta sotaansa, maanosassamme on aito uhka.

Äänestäminen on tuiki tärkeää

Veera Kiretti kannustaa pirkanmaalaisia aktiivisesti vaaliuurnille. Jokaisella äänellä on merkitystä.

– Vaikka meillä on ollut todellinen vaaliputki kunta- ja alue- sekä seurakuntavaaleineen, eduskuntavaalit on koko hyvinvointiyhteiskunnan kannalta ratkaisevan tärkeät vaalit. Eduskunta linjaa Suomen tulevaisuutta.

Kiretin mukaan vasemmistoliittolaiset kiertävät aktiivisesti perusmeiningillä Pirkanmaan vaalipiiriä.

– Menemme paikkoihin, joissa ihmiset ovat. Torit ja kauppakeskusten edustat ovat otollisia paikkoja kohdata äänestäjiä.

Kiretti uskoo, että vasemmistoliiton mukanaolo nykyisessä hallituksessa sataa puolueen laariin. Lista myönteisistä hallituksen teoista ja saavutuksista on ilahduttavan ja kiitettävän runsas.

– Vasemmistoliitto on pieni puolue, mutta esimerkiksi opetusministeri ja sote-ministeri ovat saaneet vaikuttavasti sanomansa yleiseen tietoisuuteen.

MATTI PULKKINEN