Kotiseutumme Pohjois-Kuru -julkaisu vie historiaan ja kertoo tästä päivästä

Viime vuoden lopussa ilmestynyt 70-sivuinen Kotiseutumme Pohjois-Kuru -julkaisu sisältää kiinnostavia, ennen julkaisemattomia tekstejä ja henkilötarinoita.

Teoksessa on muun muassa juttu ainoasta aureslaisesta Suomen sodan veteraanista, Rommin Juusesta, jonka elämäntarinan kotiseutulehteen on kirjoittanut Itä-Aureen Lassilasta syntyisin oleva Ikaalisten sivistysjohtaj Marjo Heikkilä.

Vuosijulkaisu Kotiseutumme Pohjois-Kuru on ilmestynyt jo kymmenennen kerran. Taistelijan talo-palveluyhdistys on vuosijulkaisun lisäksi julkaissut myös Pohjois-Kurun kyliä esittelevän kuvaseinäkalenterin vuodelle 2023.

Itä-Aurelainen Maire Konttinen puolestaan kirjoitti äitinsä Rauhan elämästä. Rauha tuli nuorena tyttönä myymälänhoitajaksi Luoteen kylään ja sittemmin avioiduttuaan hän siirtyi emännäksi Rajalaan Itä-Aureeseen .

Tietokirjailija Pekka Kuusela on puolestaan löytänyt jälleen monia entuudestaa tuntemattomia kurulaisia persoonallisuuksia juttujensa aiheiksi.

Julkaisu kertoo myös Heikki Mettälän Sormusen mäelle Itä-Aureeseen kunnostamassa riihimuseosta, jossa on paljon vanhaa maatalouden esineistöä ja työkoneita. Sormusen talo on noin 300 vuotta vanha ja siellä on tehty viime vuosina paljon entisöintitöitä.

Vuosijulkaisussa on tänä vuonna paikallisten kirjoittajien lisäksi historia-asiantuntijoiden kirjoituksia.

Riuttasen kesäasukas Ulla Wahlman muistelee lehdessä aikaansa terveyssisarena Itä-Aureen terveystalossa, jossa hän myös asui. Lisäksi Paula Kovanen kirjoittaa julkaisussa Emil Edvard ja Auroora Kovasen lastenlasten sukutapaamisesta Salosen metsästysmajalla viime kesänä.

Julkaisussa kerrotaan myös Amerikanterveisiä Minnesotasta sekä Allan Reedin vuoden 2022 työprojektista Afrikan Kamerunissa.

Edellisvuosien tapaan julkaisusta voi lukea myös kyläyhdistyksen toimintakertomuksen ja katsella valokuvia vuoden tapahtumista. Julkaisua voi tialta kyläyhdistykseltä osoitteesta taistelijantalo@gmail.com tai Anne Kivimäeltä numerosta 050 3657230