Lentopalloilija Saara Tyrkkö tähtää kesän EM-turnaukseen

Keskitorjujana pelaava Saara Tyrkkö palasi sunnuntai-iltana U17-vuotiaiden EM-karsinnasta Slovakiasta. Viikonlopun turnaus sujui hyvin: Suomen joukkue sijoittui neljänneksi ja tähtäimessä ovat seuraavat EM-karsinnat huhtikuussa.
Valkoisessa paidassa pelaava Saara Tyrkkö (oik.) Slovakian EM-karsinnassa. (Kuva: Jani Koivuniemi)

Suomi otti tiiviissä turnauksessa voitot Tsekistä, Kyproksesta ja Slovakiasta, mutta hävisi ensimmäisen välierän Slovenialle sekä tiukan 5-eräisen pronssiottelun Tsekkiä vastaan 2–3.

Tyrkkö on tyytyväinen turnaukseen ja omaan suoritukseensa.
– Aika lailla syöttö ja torjunta onnistuivat aika hyvin, hän sanoo.

Joukkueella jäi kuitenkin petrattavaa syötön tarkkuuteen ja hyökkäyksen monipuolistamiseen.

Kilpailu maajoukkuepaikoista on kova. Maajoukkueen valintaringissä on useita keskitorjujia ja kuhunkin turnaukseen heitä valitaan kolme. Uudet pelaajavalinnat ovat edessä ennen seuraavaa EM-karsintaa.

– Aika luottavaisin mielin lähden seuraavaan turnaukseen, 15-vuotias Tyrkkö kertoo.

Seuraava EM-karsintaturnaus käydään huhtikuussa. Sen pitopaikkaa ei ole vielä päätetty. Tyrkön tavoitteena on pelata heinäkuun EM-turnauksessa, jonka järjestämisvastuun jakavat Serbia ja Unkari.

Lentopalloa ja koulunkäyntiä

Yhdeksättä luokkaa Kauraslammen koulussa käyvä Tyrkkö kertoo, että koulun ja lentopallon yhteen sovittaminen onnistuu hyvin, mutta juuri muuta ei päiviin mahdu. Suunnitelmissa siintävät lukio-opinnot.

15-vuotias Saara Tyrkkö tähtää heinäkuussa käytävään lentopallon EM-turnaukseen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Toista vuotta Vammalan Lentopalloa, VaLePaa, edustava YPAn kasvatti pelaa B-tyttöjen ja naisten 2-sarjan joukkueissa. Harjoituksia on kolmesti viikossa ja näiden lisäksi yksi kuntosalitreeni. Harjoitukset ovat Sastamalassa, ja isä Petri Tyrkkö onkin usein kuskin hommissa.

– Se on se vanhemman rooli kuskata ja kannustaa, hän sanoo.

Ylöjärveltä käy kolme muutakin tyttöä samoissa harjoituksissa, joten kuljetusvuoroja pystytään jakamaan vanhempien kesken.

– Pelejä on melkein joka viikonloppu. Joskus on viikollakin naisten kakkossarjan pelejä, Saara kertoo.

SM-sarjaa pelaavan VaLePan B-tyttöjen joukkue pelaa seuraavan turnauksensa ensi viikonloppuna Kokemäellä. Maajoukkueturnauksia ja leirityksiä Tyrköllä on kahdesta kolmeen vuodessa.

Seitsemisen vuotta lentopalloa harrastaneen pitkänhuiskean Tyrkön yksi vahvuus pelaajana on periksiantamattomuus.

– Hyökkäys on se millä teen ehkä eniten pisteitä.

Isän mukaan tyttären kehityskaarta pelaajana on ollut hieno seurata.

– Itsekin saa hyvää mieltä onnistumisista.

EM-karsintaa hän seurasi kotona striimin välityksellä.
– Jänniä pelejä. Ei malttanut istuakaan koko aikaa, Petri Tyrkkö sanoo ja tunnustaa, että desipelitkin saattavat pelejä seuratessa nousta.