Teivon Päivi Lehtonen kertoo irtisanoutumispäätöksestään: ”Nyt ajattelin itsekkäästi vain itseäni”

Päivi Lehtonen sanoo pohtineensa ratkaisuaan jo pitkään. Päätöksessä painoivat erityisesti oma jaksaminen ja perhesuhteet. Hevosurheilu ei kuitenkaan Lehtosella jää, vaan se jatkuu rakkaana harrastuksena.
Päivi Lehtonen on toiminut Teivon Ravikeskuksen toimitusjohtajana yli seitsemän vuoden ajan. Hän siirtyy ensi keväänä lääketieteellisen teknologian pariin.

Päivi Lehtonen ilmoitti irtisanoutumisestaan Tampereen Ravirata Oy:n hallitukselle viime viikolla pidetyssä kokouksessa 20. joulukuuta. Hän kertoo, että päätöksen taustalla ovat erityisesti henkilökohtaiset syyt.

– Oma jaksaminen ja perhesuhteet tässä painavat. Mietin asiaa pitkään, mutta piti punnita ja vähän katsoa. Ja sitten toisaalta, kun työssä eteen tulee jotakin semmoista, että asia pitää vain hoitaa, niin sitä koittaa vain puristaa, Lehtonen sanoo.

Lehtonen jatkaa tehtävässään maaliskuuhun asti.

– Yllätyin, miten paljon keskustelua tämä (irtisanoutuminen) herätti. Sen ymmärrän, että nyt ei ollut paras hetki irtisanoutua. Mutta onko sellaista edes? Nyt ajattelin itsekkäästi vain itseäni, hän toteaa.

Kommentillaan Lehtonen viittaa ravikeskuksen tämänhetkisiin sekä tuleviin haasteisiin. Marraskuussa Teivo lopetti lounasravintola Trotterin toiminnan kannattamattomana. Ravintola toimii edelleen ravipäivinä.

– Oli pakko katsoa totuutta silmiin, että rahkeet eivät enää riitä. Usean ravintola-alan yrittäjän kanssa ollaan tätä keskusteltu, että tämmöisten hiukan syrjäisten lounaspaikkojen pyöritys on haastavaa. Muutosneuvottelut ovat käynnissä ja odotamme, miten asiat ratkeavat. Olisi hienoa, jos tähän (ravintolaan) löytyisi ulkopuolinen yrittäjä.

Lue myös: Ravivalmennus Teivosta Hämeenkyröön? – Mutta säilyykö ravirata Teivossa? – ”Olemme jo päässeet eteenpäin”

Lehtonen sanoo, että uudella toimitusjohtajalla on suuret saappaat täytettävänä, sillä työnsarkaa riittää. Sen lisäksi, että Teivon kaviouran tulevaisuus on uuden osayleiskaavan vuoksi vielä epävarmaa, elää koko raviurheilu murroksessa. Alan yhteinen ongelma on se, miten ihmiset saataisiin korona-ajan jälkeen takaisin yleisöön seuraamaan raveja paikan päällä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Suurin huoli kaviouran tulevaisuus

Suurin huoli Teivossa on kuitenkin se, saadaanko kavioura säilytettyä tulevaisuudessa. Ylöjärven kaupunki valmistelee Teivo-Mäkkylän osayleiskaavaa, joka tuo tulevaisuudessa alueelle tuhansia uusia asukkaita. Kaavasta on julkaistu kaksi luonnosta, joista toisessa Teivon kavioura pysyy paikallaan, toisessa ei.

Lehtonen uskoo, että asiat Ylöjärven kaupungin kanssa ratkeavat lopulta parhain päin.

– Mulla on kyllä positiivinen mieli asian suhteen. Toivon, että kavioura pysyy paikallaan ja että tästä saataisiin rakennettua tapahtumakeskus, joissa ravit olisivat vain yksi osa.

Synkempi skenaario on se, että Teivon raviradan toiminta päättyisi sen vuokrasopimuksen loppuessa vuonna 2035. Lehtosen mukaan raviradan alasajo olisi kuolinisku koko Pirkanmaan raviurheilulle.

– Toivon ettei kukaan päättäjä ole semmoista päätöstä tekemässä.

Lehtonen korostaa, että kaviouran yhdistäminen asumiseen on täysin mahdollista. Hänen mielestään hevoset olisivat alueella vetovoimatekijä.

­– Kaikki suunniteltu kyllä mahtuu tontille. Teivoon suunnitellaan puistoaluetta, joten miksei siellä olisi raviratakin. Kaviouran keskellä voisi turvallisesti pelata jalkapalloa ja talvella siellä voisi harrastaa jääurheilua. Lähtisin brändäämään tätä eläinystävien ja ulkoilijoiden asuinalueena.

Lehtonen näkee, että Teivon suunnitelmat tapahtumakeskuksesta ja kilparadasta ovat malli myös muille Suomen raviradoille tavasta, jolla raviurheilu säilyy elinvoimaisena.

– Pelkkä ravikeskus isoissa kaupungeissa ei ole mahdollinen tulevaisuudessa, koska 30 hehtaaria maata tarvitaan tehokkaampaan käyttöön. Myöskään nykyiset katsomorakennukset eivät ole monikäyttöisiä.

Lue myös: Teivo-Mäkkylän kaava: Asuinalueesta tehty kaksi erilaista luonnosta – toisessa raviratatoiminta jää nykypaikalleen osittain asutuksen keskelle

Raviurheilu ei katoa Päivi Lehtosen elämästä minnekään. Hän omistaa kaksi vuotiaan ravivarsan, joka on  Teivon Tallinmäellä Joni-Petteri Irrin tallissa. Kotona hänellä asustelee pari hevosta, puoliverinen ratsu ja siitoskäytössä oleva ravitamma. (arkistokuva)

Seuraajalta vaaditaan visiota ja uudistushalua

Lehtonen sanoo, että tulevalla Teivon uudella toimitusjohtajalla on suuret saappaat täytettävänään, sillä työtä riittää.

– Tästä on glamour kaukana. Tässä joutuu tekemään paljon arjen rutiinitöitä ravien järjestämisen lisäksi.

Lehtonen kertoo seitsemänvuotisen toimitusjohtajan pestin olleen erinomainen oppikoulu, jossa paineensietokykyä on koeteltu. Tätä vaaditaan myös hänen seuraajaltaan.

– Toimitusjohtaja tekee kaikki mahdolliset hommat, ja osaamista on oltava laidasta laitaan: pitää ymmärtää hevosista, tapahtumista, henkilöstö- ja taloushallinnosta, valtionavustuskäytännöistä, ravintolasta, kiinteistönhuollosta… hän luettelee.

Lehtosen näkemys on, että Teivon tulisi toimia tulevaisuudessa tapahtumakeskuksena, ja tästä syystä uudella toimitusjohtajalla tulisi olla visioita ja uudistushalua.

– Ei siis mitään vanhanliiton ravimeininkiä. Uudella henkilöllä pitää olla tapahtuma-alan osaamista ja uskallusta tarttua asioihin. Tarvitaan ihminen, jolla on kädet savessa. Mitä enempi hänellä on kykyä saada tänne uutta liiketoimintaa, sitä parempi.

Lue myös: Hippoksen uudelta toimitusjohtajalta kiitoksia Teivolle: ”Ravikoulutoiminnan tulokset näkyvät niin nuorten kuin aikuisten keskuudessa”

Lehtonen sanoo, että hänen Teivo-uraltaan mieleen jäävät erityisesti tapahtumat, joita on järjestetty menestyksekkäästi pienellä porukalla. – Tosi ylpeä oon siitä, että mitä tällä väellä saadaan aikaseksi. Moni luulee, että täällä on iso orkesteri tekemässä asioita, mutta meillä on pieni porukka. Kaikki osaa hommansa ja väki on uskollista. (arkistokuva)

Raviurheilu ei jää

Lehtosella on jo uusi työsopimus allekirjoitettuna, ja hän kertoo siirtyvänsä takaisin lääketieteellisen teknologian alalle. Ennen Teivon toimitusjohtajan pestiä Lehtonen on ollut mukana lääketeollisuudessa ja hän on ollut rakentamassa muun muassa Suomen ensimmäisiä pieneläinlääkäriasemaketjuja.

Uusi työpaikka on kasvavassa tamperelaisyritys Injeq Oyj:ssä, joka valmistaa älyneuloja lumbaalipunktioihin eli lannepistoihin.

– Yritys tavoittelee kansainvälistä kasvua, jota minun pitäisi viedä eteenpäin. Yksi sivupolku on selvittää, onko tuotteille käyttöä eläinpuolella.

Hevosurheilua Lehtonen ei kuitenkaan jätä, sillä se on hänelle ennen kaikkea rakas harrastus.

– Jatkan ilman muuta siis aktiivisena raviharrastajana. Mulla on kaksivuotias varsa, joka on Teivon Tallinmäellä Joni-Petteri Irrin tallissa. Kotonani asustelee pari hevosta, puoliverinen ratsu ja siitoskäytössä oleva ravitamma.

Lue myös: Teivon ravikoulu valittiin vuoden ravikerhoksi – Koulussa tarjotaan ajo-opetusta ja hevoselämyksiä lapsille ja aikuisille