Ravivalmennus Teivosta Hämeenkyröön? – Mutta säilyykö ravirata Teivossa? – ”Olemme jo päässeet eteenpäin”

Sasky koulutuskuntayhtymä, Tampereen Ravirata Oy ja Hämeenkyrön kunta selvittävät mahdollisuutta aloittaa ravivalmennustoiminta Osaran maaseutuopetusyksikössä, kun Teivo-Mäkkylään suunnitteilla oleva kaava on nielaisemassa Teivon Tallinmäen kerrostaloasutukselle.
Teivon ravirata Oy:n toimitusjohtaja Päivi Lehtonen puhui medialle Teivon Ravikeskuksessa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Sasky koulutuskuntayhtymä, Tampereen Ravirata Oy ja Hämeenkyrön kunta järjestivät perjantaina Teivossa yhteisen tiedotustilaisuuden suunnitelmista aloittaa ravivalmennustoiminta Saskyn Osaran maaseutuopetusyksikön yhteydessä.

Valmennuskeskus on tarpeen sijoittaa uudelleen viimeistään nykyisen vuokrasopimuksen päättyessä Teivossa vuonna 2035.

Teivon-Mäkkylän yleiskaava on luonnosvaiheessa ja siitä on esitetty kaksi eri vaihtoehtoa. Vaihtoehdossa 1 kavioura jäisi nykyiselle sijainnilleen ja ravitoiminta säilyisi alueella nykyistä suppeampana. Vaihtoehdossa 2 kaviouran tilalle rakennettaisiin tapahtumapuisto. Molemmissa vaihtoehdoissa nykyinen Teivon Tallinmäki, joka on valmennustoiminnan keskipiste, korvataan asuinrakentamisella.

Vaihtoehto 1 perustuu ravitoiminnan säilymiseen alueella siten, että nykyiset ravitoiminnot sijoittuvat tiivistetysti nykyistä suppeammalle alueelle raviradan välittömään läheisyyteen, sen pohjoispuolelle, jossa myös hevosklinikka säilyy (toisin kuin oheisessa v. 2020 kuvassa). Yleisötilat sijoittuvat uuteen monikäyttörakennukseen radan koillispuolelle. Vaihtoehdossa 2 ravitoiminta siirtyy alueelta kokonaan sen tulevissa rakentumisvaiheissa, jolloin raviradan alue osoitetaan asuinrakentamiselle ja koko Teivon alueen virkistystoiminnoille. Entisestä raviradan alueen keskiosasta muodostetaan asuinalueen keskuksena toimiva monitoimintainen keskuspuisto. (Kuva muokattu Ylöjärven kaupungin materiaaleista / Teivo-Mäkkylä -osayleiskaava valmisteluvaihe 5.9.2022 selostus)

Tampereen Ravirata Oy on etsinyt uutta sijoituspaikkaa valmennustoiminnalle Pirkanmaalta. Nyt vaihtoehdoksi on noussut Saskyn Osaran maaseutuopetusyksikkö.

Sasky koulutuskuntayhtymän kuntayhtymäjohtaja Antti Lahden mukaan Osarassa on yhteensä noin 300 hehtaaria metsää ja peltoa.

– Sieltä olisi joko vuokrattavissa tai ostettavissa tarvittava maa-alue tähän valmennuskeskuksen kokonaisuuteen ja siirtää sadan hevosen talli Osaran maille.

Valmennuskeskuksen siirtoa Osaraan tukisi hänen mukaansa paikallinen hevososaaminen. Osaralla on jo olemassa noin kolmenkymmenen hevosen talli, osaava henkilökunta, maneesi ja ratsastuskenttä.
Teivon Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Päivi Lehtosen mukaan Osaraan pitäisi rakentaa vielä harjoittelupaikkoja, kävelytyskoneita ja tarhoja.

– Kilparataa ei tarvitse tehdä. Riittää että siellä on erilaisia paikkoja: suorat ja kaarteet. Ja jos saadaan rakennettua erilaisia pohjia, että on joku vähän pehmeämpi paikka ja (joku) vähän kovempaa.

Taustalla siintävä Teivon Tallinmäki aiotaan kaavoittaa asutuskäyttöön. (Kuva: Sanna Hillberg)

Koulutusyhtymä hakee Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä hevostalouden perustutkinnon järjestämisoikeutta.

– Toivotaan, että ensi kevään kynnyksellä semmoinen Saskylle tulee ja uskomme siihen, että tämä Teivon kokonaisuus parantaa sitä mahdollisuutta.

Tällä hetkellä Sasky tekee koulutusyhteistyötä muun muassa sote-puolen eri työnantajien kanssa.

Tällä hetkellä Teivon ravirata Oy:llä on vuokramaata 30 hehtaaria. Kaavaluonnoksen mukaan se supistuisi 18,5 hehtaariin.

– Olemme aloittaneet keskusteluita ja olemme jo päässeet eteenpäin siitä, että kavioura tulevaisuudessakin saisi tässä olla ja voitaisiin pidentää Teivon vuokrasopimusta 2055 asti, Lehtonen paljasti.

Lue myös: Teivo-Mäkkylän kaava: Asuinalueesta tehty kaksi erilaista luonnosta – toisessa raviratatoiminta jää nykypaikalleen osittain asutuksen keskelle

Teivosta tapahtumakeskus?

Jos luonnosvaihtoehto 2 toteutuu, voitaisiin Lehtosen mukaan Mikkolantien varteen Tampereen Hevosklinikan viereen rakentaa uudet katsomotilat, tapahtuma- ja liikekeskus.

– Jotta ravit tulevaisuudessa säilyvät, meidän tulee päästä sellaisiin nykyaikaisiin tiloihin, missä ravit ovat yksi osa tapahtumakeskusta ja siellä on myöskin paljon muuta tapahtumaa kaupunkilaisille.

Yhdistämällä toimintoja alue saataisiin tehokkaaseen käyttöön. Teivossa on järjestetty isoja ulkoilmatapahtumia ja Lehtosen mukaan useamman hehtaarin ulkotapahtuma-alueelle on Pirkanmaalla kysyntää.

– Tampereellakin Hakametsä taitaa olla viimeisiä, mikä on käytössä ja sekin ruvetaan rakentamaan täyteen.

Tavoitteena on myös tuoda hevoset lähelle ihmisiä ja päinvastoin.

Hevosklinikka on Lehtosen mukaan pohjoismaisittain ja eurooppalaisittain huipputasoa niin tehokkuudessa kuin osaamisessa.

– Hevosklinikka on kaikissa suunnitelmissa tuossa paikalla. Heillä on vuokrasopimus vuoden 2035 loppuun.

Koska ravikoulu on oleellinen osa ravikeskusta, Lehtonen toivoo sen toiminnan jatkuvan alueella.

– Se olisi merkittävä osa tapahtumakeskusta.

Suunnitelmien toteutus ja aikataulu riippuu valittavasta osayleiskaavasta.

Lue myös: Teivon ravikoulu valittiin vuoden ravikerhoksi – Koulussa tarjotaan ajo-opetusta ja hevoselämyksiä lapsille ja aikuisille

Teivon ravirata Oy:n toimitusjohtaja Päivi Lehtonen, Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius, Tampereen Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Asko Koskinen ja Sasky koulutuskuntayhtymän kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti. (Kuva: Sanna Hillberg)

Edessä selvityksiä

Valmennustoiminnan jatkosta on suuri huoli. Lehtonen näkee yhteistyössä Osaran kanssa ”valtavan paljon mahdollisuuksia”.

– Seuraava vaihe on varmaan se, että päästään pala palalta eteenpäin ja päästään tekemään kunnon selvitys näistä asioista ja sitten päästään miettimään, että miten tämmöinen kaikki rahoitetaan.

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius kertoi, että Osaran maaseutuopetusyksikön uudistamista ja rakennuskannan saneeraamista lähdettiin suunnittelemaan jo muutama vuosi sitten. Hämeenkyrön kunta on rahoittanut näitä investointeja noin kolmella miljoonalla eurolla.

Valmennustoiminnan aloitus Osaralla on saanut Aleniuksen mukaan varauksettoman tuen Hämeenkyrön kuntapäättäjissä.

– Tämmöisen hevosharrastuksen vieminen enemmän koulutuksen kautta elinkeinojen puolelle sopii täysin Hämeenkyrön omaan kuntakuvaan ja tavoitteisiin. Tässä näkyy selviä aluetaloudellisia merkityksiä.

Lehtonen sanoo, että suunnitelmat valmennustoiminnan siirtämisen suhteen etenevät sen jälkeen, kun kaviouran kohtalo selviää. Valmennustoimintaa Teivossa harjoittavat ovat yrittäjiä.

– Emme voi heitä pakottaa siirtymän mihinkään. Jos asiat lähtevät Osaralla liikkumaan, niin luulen että löytyy uusiakin yrittäjiä, jotka ovat niistä kiinnostuneet, hän toteaa.

– Toivomme, että ennen juhannusta oli sellainen masterplan tehty, jolla päästään etenemään kokonaisuudessa, sanoo Lahti.

Miljoonien investoinnit

Teivon Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Asko Koskisen mukaan investoinnit liikekeskuksen osalta tehdään osakeyhtiömuotoisena yksityisrahoituksella. Suunnitteilla on ravintola-, hotelli- ja muuta liiketoimintaa.

– Se on investointina ehkä kymmeniä miljoonia.

Varikkoalue olisi puolestaan Tampereen Ravirata Oy:n investointeja. Varikkoalue kustantaa noin viisi miljoonaa euroa.

– Sitä emme pysty nykyisillä raviurheilun investointien rahoitusjärjestelmällä tekemään.

Raviurheilun vuosittainen investointituki on 1,2 miljoonaa euroa ja se jaetaan usean toimijan kesken.

Koskinen visioi, että uusien varikkotilojen ja niiden nykyaikaisten sosiaali- ja muiden tilojen myötä Teivossa voitaisiin tulevaisuudessa järjestää vaikkapa hiihdon Suomen mestaruuskilpailut.

Tulevaisuudessa Teivo voisi olla monen muunkin lajin käytössä hevosharrastuksen lisäksi. (Kuva: Sanna Hillberg)

Lue myös: Kaupunki ostaa jälleen yhden tontin omakotitaloineen arvokkaalta Teivon pientaloalueelta – Ilmakuva näyttää, mitkä kaikki kiinteistöt kaupunki jo omistaa