Salme Nummela uhosi saavuttavansa mustan vyön taekwon-dossa, kun täyttää 82 vuotta – Lupaus piti ja nyt Ylöjärvellä on tehty historiaa

Ylöjärvellä tehtiin joulukuussa historiaa, kun Salme Nummela saavutti 1. danin mustan vyön 82-vuotiaana taekwon-dossa.
82-vuotias Salme Nummela pitää tärkeänä itsepuolustusta, joka on yksi taekwon-don osa-alueista. Nummela sanoo, että on joskus nuorempana joutunut tilanteeseen, joissa itsepuolustustaidoista olisi voinut olla hyötyä. – Olin siihen aikaan Tampereella töissä ja kävelin iltavuorosta kotiin. Pimeällä Hipposkentän polulla joku tarttui takaapäin kiinni. Sain huudetuksi isolla äänellä, minkä jälkeen se joku irrotti otteensa ja minä pääsin juoksemaan pakoon minkä kintuista lähti.

Salme Nummela saavutti 1. danin mustanvyön joulukuun alussa seuransa Taekwon-Do Centerin Tatamisalilla yhdessä seurakaverinsa Jukka Lassilan kanssa.

Nummelan suorituksesta tekee ällistyttävän paitsi se, että hän jo 82-vuotias mutta myös se, että hän aloitti rakkaan kamppailuharrastuksensa vasta seitsemän vuotta sitten 75-vuotiaana.

Ari Kairala Suomen ITF-Takewon-Do ry:n viestinnästä kertoo, että Nummelan saavutus on historiallinen ainakin Suomen tasolla, ellei koko maailman mittakaavassa

– Hän on varmuudella vanhimpana ITF-tyylisuunnan taekwon-don mustan vyön kokeeseen osallistunut ja 1.dan suorittanut Suomessa. Tätä hän on kenties myös maailmalla. Lajin kansainvälinen kattoliitto International Taekwon-Do Federation nimittäin kommentoi, että vanhempaa ei ole tiedossa. Joskin järjestön iän ja lajin juuret huomioiden asiaa ei pystytä varmistamaan tietokantojen avulla. Joka tapauksessa poikkeuksellisesta suorituksesta on kysymys, joka on herättänyt huomiota lajin piireissä myös ulkomailla.

Lue myös:  Usko tai älä! Kahdeksankymppiset Salme ja Terttu pitävät itsensä kunnossa kamppailu-urheilulla: ”Se kehittää tasapainoa ja parantaa nivelten liikkuvuutta”

Mustanvyön kokeeseen kuului muun muassa laudan murskaus, ottelu, itsepuolustus ja kuntotesti. (Kuva: Markku Rantanen)

Seuraavaksi kakkosdani

Vuosi sitten talvella Ylöjärven Uutiset vieraili Nummelan ja tämän seurakavereitten Harmonia-ryhmässä, jossa Nummela uhosi saavuttavansa 1. danin mustan vyön, kun täyttää 82 vuotta. Lupaus piti, vaikka nainen ei itse muista lausuneensa lehdelle tavoitteistaan.

Hän kertoo olevansa ylpeä saavutuksestaan, sillä yli kahdeksankymppiselle mikään ei tule ilmaiseksi.

– Liikesarjojen harjoittelu oli työn takana, ja erityisesti se, että muistaa ne kokonaan. Kaikki yhdeksän liikesarjaa pitää olla hallinnassa, kun mustaa vyötä tekee. Kokeeseen kuului myös ottelu, itsepuolustus, kuntotesti ja laudanmurskaus. Koe vaati tiukkaa keskittymistä – ja tuotti isoa itsensä haastamisen iloa.

Mikä mahtaa olla Nummelan seuraava tavoite?

– Kakkosdani on seuraava. Puolitoista vuotta olis aika hurja aika, mutta luulen, että sen saaminen vaatii ainakin kaksi vuotta. Siihen mulla on tasapainon kanssa tekemistä, samoin jalan nousun kanssa, että mahdanko tästä enää ylemmäs saada. Mutta yritän sitäkin.

Salme Nummela harjoittelee Taekwon-do Centerillä kolmesti viikossa, minkä lisäksi hän ohjaa yli viisikymppiseten Harmonia-ryhmää. (Kuva: Markku Rantanen)

Salme kokeili ja jäi koukkuun

Kuten sanottu, löysi Salme Nummela tiensä tatamille vasta pitkälle yli seitsemänkymppisenä. Innostajina taekwon-doon toimivat hänen omat lapsenlapsensa.

– Itse istuin salin reunalla, kun lapsenlapset treenasivat. Se oli kivan näköstä ja ajattelin, että olispa kiva saada omakin kroppa liikkeelle. Laji näytti monipuoliselta, joten kokeilin ja jäin koukkuun. Nautin siitä edelleen ihan hirveästi.

Nummela treenaa itse Taekwondo-Centerin aikuisten ja nuorten ryhmässä kolmesti viikossa. Maanantaisin hän vetää seuran Harmonia-ryhmää, joka on tarkoitettu yli viisikymppisille harrastajille.

Nummela markkinoi paitsi seuraansa myös Harmonia-ryhmää juhlallisin sanankääntein.

– Taekwondo-Centerissä on tosi hyvä fiilis ja vahva yhteisponne. Siellä on todella hyvät ohjaajat, jotka tekevät työtä ilosta ja sydämensä halusta. Sen tuntee, kun on itse ohjattavana.

– Harmonia-ryhmä on siitä erityinen, että sinne voi tulla kuka ja minkäkuntoinen vaan, eikä tarvitse olla kokemusta etukäteen. Myös Harmonia-ryhmään kuuluu itsepuolustus, joka on todella tärkeä taito. Harjoittelemme otteluita ja tilanteita, joissa oppii, miten uhkaavista tilanteista voi selviytyä.

Nimestään huolimatta Harmonia-ryhmässä on vahva tekemisen maku, eikä taekwon-doa harrasteta ryhmässä ”vähän sinne päin”-mentaliteetilla.

– Ollaan ruvettu tekemään Harmoniassa myös laudan murskausta. Ja mikä ilo siitä tulee, kun sai laudan halki!

Viime talvena Harmonia-ryhmä treenasi ulkotiloissa koronan vuoksi. Tähän aikaan Salme Nummela uhosi saavuttavansa mustan vyön, kun täyttää 82 vuonna 2022. Lupaus piti.

Ihmisillä riittää ihmettelemistä

Salme Nummela sanoo, että minne ikinä hän meneekin, ja kun puheeksi nousee hänen harrastuksensa, kohoavat ihmisten kulmakarvat väkisinkin.

– Kyllähän ihmiset hämmästelevät ja naureskelevatkin. Mutta kyllä itsekin naureskelen. Taekwon-do on todella hauskaa!

Ja myös hyvää liikuntaa. Nummela jos joku on esimerkki siitä, että myös vanhemmalla iällä itsensä voi pitää kunnossa, vaikkapa juuri kamppailemalla. Missä kunnossa Salme itse on?

– Tosi hyvässä. Jos haluat hyvään kuntoon, tule harrastamaan taekwon-doa.

Nummela huomauttaa, että itse asiassa taekwon-do on erinomainen keino myös muistin kehittämiseen.

­– Luulen, että mun muisti on alkanut olla parempi vuosien mittaan. taekwon-dossa tulee jatkuvasti opittavaksi uusia liikesarjoja ja niihin kuuluvia liikkeitä.  On samalla tiedettävä, mikä on jalan asento, mikä käden. On myös mielenkiintoista opettaa kropalle tasapainon ylläpitoa. Ja tyytyväisyys nousee aina, kun huomaa onnistuvansa. Aivojen toiminta pysyy siis näin monipuolisesti vireänä.