Koko joulupöytä ylöjärveläisistä lähituotteista? – Kotimainen kinkku on vuodesta toiseen joulupöydän kunkku

Kukapa ei haluaisi joulun aikaan tukea lähituottajaa. Mutta millaisen joulupöydän saa aikaiseksi pelkästään Ylöjärvellä viljellyistä tai kasvatetuista tuotteista?

Jos haluaisi koota koko jouluaterian Ylöjärvellä viljellyista ja kasvatetuista tuotteista, pöydässä olisi vaikkapa perunalaatikko Mäkkylän perunoista, Ylöjärven Vehnämyllyn jauhoista leivottua leipää ja piparkakkuja, Oinon kananmunia, paikallista naudan- tai lampaanlihaa, hunajaa ja pakastemarjoja. Mahdollisesti mukana olisi myös lanttu- ja porkkanalaatikot sekä rosolli, jos olet hoksannut ostaa juureksia kesällä pientuottajalta kellariin tai pakastimeen asti.

Lähiruuan suosiminen on usein myös eettinen valinta. Lähiruokakinkku voi tulla esimerkiksi Urjalasta Paijan tilan pihattosikalasta, jossa possut kasvavat mahdollisimman vapaasti ja stressittömästi. (Kuva: Henna Paija)

– Ylöjärvellä tuotettuja juureksia ja vihanneksia on haastava löytää. Vihannes- tai kasvihuonetuotanto on vähäistä ja pienimuotoista. Enimmäkseen Ylöjärven pelloilla kasvaa viljaa, nurmea ja perunaa, ProAgrian Etelä-Suomen palvelupäällikkö Sari Hiltunen arvioi.

Hiltunen vinkkaa, että paras paikka löytää mahdollisimman lähellä tuotettuja juureksia joululaatikoihin ovat Facebookin välityksellä toimivat REKO-lähiruokarenkaat. Niihin tuotteet tulevat suoraan viljelijältä. Jos ei ihan omalta paikkakunnalta niin kenties naapurista.

Kauppoihin lantut, porkkanat ja punajuuret tulevat tähän aikaan vuodesta usein Vihannes-Laitila Oy:sta. Yritys pitää päämajaansa Kalannissa, ja sen tuotteet viljellään 250 osakas- tai sopimusviljelytilalla Vakka-Suomessa. Ei kovin kaukana sekään, jos vertaa vaikkapa Espanjasta tuotuihin tomaatteihin.

Onneksi lähiruoka-sanaa voidaankin käyttää kaikesta Pirkanmaalla ja vaikka koko Suomessa kasvaneesta ruuasta. Näin joulun lähiruokapöytään saadaan kaikki tarvittava.

Kotimainen kinkku on vuodesta toiseen joulupöydän haluttu kunkku. Pirkanmaalainen kinkku tulee Paijasta Urjalasta. Satakuntalaista kinkkua on saatavilla hiukan paremmin, ja varsinainen kinkkumaakunta löytyy naapurista eli Pohjanmaalta.

Joulun lantut, porkkanat ja punajuuret ovat lähiruokaa parhaimmillaan.

– Valikoimastamme löytyy kotimaista harmaasuolattua kinkkua. Teemme yhteistyötä Kivikylän Kotipalvaamon kanssa, eli harmaasuolattu kinkkumme tulee Huittisista, nippa nappa Satakunnan puolelta, Mattila Brosin toimitusjohtaja Tero Sivula kertoo.

Hän huomauttaa, että kotimaista kinkkua ei riitä kaikille. Lähilihan ystävän pitää tehdä kinkkutilauksensa ajoissa.

Muiden jalostamiensa tuotteiden raaka-aineet Mattila Bros ostaa Atrian tai HK:n kautta. Esimerkiksi naudanliha on aina kotimaista ja tulee Pohjanmaalta, jonne Atria on keskittänyt nautojen teurastuksen. Naudanlihan suhteen ylöjärveläisillä on toki muutenkin yltäkylläinen tilanne, sillä tilanaudan tarjonta on monipuolista. Suoraan tiloilta saa niin luomua, kyyttöä kuin ylämaankarjan lihaakin. Muutamalta tilalta saa myös lammasta, jos haluaa vaihteeksi joulupöytään kinkun tilalle lampaanpaistin tai -viulun.

Kalkkunantuotanto Suomessa on keskittynyt Länsi-Suomeen, Euran ja Säkylän siipikarjanteurastamoiden ympäristöön. Joulukalkkunakin voi siis olla melko lailla lähiruokaa.

Lähellä tuotetun ohella lähiruoaksi voi ajatella myös lähellä valmistetun. Silloin joulupöytään kelpuutetaan Mutalassa valmistetut Suojärven suklaatilan tuotteetkin, vaikkei kaakaopapu näillä korkeuksilla kasvakaan. Puhumattakaan ylöjärveläisestä ruis- tai hapanjuurileivästä, jotka leivotaan kotimaisesta viljasta.

Jotakin lähiruuan kiinnostavuudesta kertoo se, että Ylöjärven REKO-rinkiin kuuluu 4500 jäsentä.

Joskus lähiruoka voi livahtaa pöytään salaakin. ProAgrian Sari Hiltunen tietää kertoa, että esimerkiksi tunnetuin kaurapuurobrändimme Elovena tehdään Raison Myllyn Nokian tehtaalla, ja luomukaura sinne tulee Nokian lähikunnista. Luomukaurapuuro saattaa siis olla hyvinkin lähellä kasvaneesta viljasta.

Vaivattomin tapa valmistaa lähiruokajoulu on etsiä Facebookista Sari Hiltusen mainitsema REKO-rinki. Sieltä saa hankittua jouluksi lähiseutujen possua, villisikaa, nautaa, lammasta, laidunkalkkunaa, luomukanaa, kananmunia, perunaa, juureksia, leikkopapuja, sokerimaissia, nahkiaisia, mehuja, hilloja, leipää ja jopa valmiit joululaatikot sekä karjalanpiirakat.

Ylöjärven REKO-rinkiin tuotteet tulevat Ylöjärveltä, Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Jämijärveltä, Mouhijärveltä, Sastamalasta, Virroilta, Visuvedeltä, Orivedeltä, Vampulasta, Urjalasta, Punkalaitumelta, Nakkilasta, Tampereelta ja Närpiöstä.

Viimeinen REKO-jakelupäivä ennen joulua on näillä näkymin torstai 15. joulukuuta. Hapanjuurileivät ja laatikot pitää tilata tuottajalta pari päivää aiemmin, liha- ja vihannestilauksen voi yleensä jättää vielä edellisenä päivänä.

Jos et halua liittyä REKO-rinkiin, mutta etsit lähiruokaa, kannattaa kurkistaa nettiosoitteet parastapirkanmaalta.fi ja aitojamakuja.fi.

Sitten voikin keskittyä nauttimaan leppoisasta lähiruokajoulusta hyvällä omatunnolla. Olet tukenut kotimaista ruuantuotantoa ja ilmasto kiittää, kun juhlaruokiasi ei ole rahdattu pöytään maailman ääristä.