Vuorentaustassa ja Asuntilassa pääsee ruokkimaan talvilintuja kuka tahansa – Yleisille ruokintapaikoille voi tuoda siemeniä, pähkinöitä ja talipalloja

Ylöjärveläiset pääsevät ruokkimaan talvilintuja nyt yleisillä linnunruokintapisteillä Vuorentaustassa ja Asuntilassa. Ylöjärven Luonto ry kartoittaa paikkaa myös kolmannelle talvilintujen lähiruokintapisteelle: mikä olisi mielestäsi sille sopivin paikka?
Vuorentaustassa lintuja pääsee ruokkimaan Mastontien läheisessä metsässä, Harjutien risteyksen bussipysäkin kohdilla. Paikalle pääsee helposti kävellen esimerkiksi Vuorentaustan K-Marketilta.

Vuorentaustalainen Ylöjärven Luonnon aktiiveihin kuuluva Eero Jurvelin kiikuttaa perjantaina isoa metallipönttöä pitkin Vuorentaustan raittia. Toisessa kainalossa hänellä on iso siemensäkki.

Pienen matkaa Vuorentaustan K-Marketilta kohti Soppeenmäkeä kuljettuaan hän poikkeaa polulle metsään ja asettaa kantamuksensa maahan: tässä olisi sopiva paikka yleiselle ruokinta-automaatille, jossa jokaisella ylöjärveläisellä on mahdollisuus päästä ruokkimaan talvilintuja.

– Pohdimme ylöjärveläisten lintuaktiivien kesken, että kun moni haluaisi ruokkia lintuja talvisin, mutta siihen ei ole mahdollisuutta esimerkiksi oman pihan puuttumisen takia. Keksimme, että voisimme laittaa lähiasutuskeskuksien liepeille metsään yleisiä linnunruokintapisteitä, johon ihmiset voivat tuoda ruokaa talvilinnuille, Jurvelin kertaa.

Kuka tahansa voi tuoda automaattiin siemeniä ja pähkinöitä talvilinnuille. Ruokintapaikka on pidettävä siistinä, eikä ruokia saa laittaa maahan.

Ylöjärven Luonto ryhtyi tuumasta toimeen ja pani projektianomusta Ylöjärven kaupungin hyvinvointilautakunnalle, joka myönsikin yhdistykselle 450 euron avustuksen.

– Sillä rahalla saamme laitettua kolme ruokinta-automaattia. Yksi on Vuorentaustassa, yksi tulee Asuntilaan ja kolmannelle paikka on vielä hakusessa. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Ruokintapaikkojen tarkat sijainnit ovat nähtävissä Ylöjärven Luonnon Facebook-sivulla, jonne voi jättää oman ehdotuksensa kolmannen paikan tulevasta sijainnista. Ehdotuksensa voi antaa myös sähköpostitse osoitteesen ylojarvenluonto(at)gmail.com. Samalla voi ehdottaa vastuuhenkilöä, joka käy tarkistamassa ruokintapaikan siisteyden ja tarvittaessa lisää siemeniä. Ylöjärven luonto tarjoaa siemenet.

Ruokinta-automaatissa on kansi, joka nostetaan pois. Siemenet saa kaadettua helposti sisään.

Tervetuloa hömötiaiset, kuusitiaiset ja työhtötiaiset

Yhteen ruokintapaikan automaattiin mahtuu yhteensä 12 kiloa siemeniä. Jurvelin täyttää Vuorentaustan automaatin kuorituilla auringonkukan siemenillä. Paikalle saa tuoda myös pähkinöitä ja talipalloja.

Jurvelin painottaa, että ruokintapaikka täytyy pitää siistinä, eikä ruokia saa laittaa maahan.

– Joka tapauksessa luulen, että ystävämme kurre löytää paikalle. Vaikka automaatti ei ole lähellä maata, niin orava pääsee varmaan hyppäämään sinne.

Jurvelin näyttää puhelimestaan Vuorentaustan ruokintapaikan tarkan sijainnin, joka on merkitty karttaan vihreällä palluralla. Paikka sijaitsee metsässä Mastontien varrella, lähellä Harjutien risteystä ja bussipysäkkiä.

Jurvelinin henkilökohtainen toive on, että ruokintapaikalle löytäisivät metsätiaiset eli uhanalaiset hömötiaiset, kuusitiaiset ja töyhtötiaiset, joiden määrä on edelleen vähenemään päin.

– Teemme joka vuosi talvilintulaskentaa Takamaalla ja olemme huomanneet, että keltaisissa tiaisissa on suurimmat lajimäärät. Niihin kuuluvat muun muassa sinitiainen ja talitiainen, jotka valtaavat reviirejä harvinaisemmilta metsätiaisilta.

Lintuja pääsee ruokkimaan sekä Vuorentaustassa että Asuntilassa. Kolmas paikka on vielä hakusessa.