YIlvekselle syksyn kymmenes voitto – joulutauolle sarjakärkenä

Koskaan aikaisemmin Ylöjärven Ilves ei ole päättänyt syyskauttaan Naisten Futsal-Liigan kärkipaikalla. Ero seuraavaan on neljä pistettä ennen viimeisiä otteluita.

Raisio Futis taipui YIlvekselle kotonaan maalein 2–4 (2–3). Ottelu oli ylöjärveläisten viimeinen ennen joulutaukoa. Vain sarjakakkosella MuSaFutsalilla oli tällä ottelukierroksella mahdollisuus uhata YIlveksen kärkipaikkaa. Viime kauden mestari MuSaFutsal menetti kuitenkin mahdollisuutensa tasapisteiin ylöjärveläisten kanssa hukattuaan varman kolmen pisteen voittonsa ottelun loppuhetkillä Vaasassa. FC Sport latoi kolme maalia 21 sekunnissa ja vei ottelun jatkoajalle ja myös voittomaalikilpaan asti häviten kuitenkin lopulta. Sarja on vielä muiden kuin YIlveksen osalta kesken ja valmistuu ensi viikonloppuna.

Sini Sutinen (17) rakentaa syötöllä tilannetta hyökkäyspäässä. (Kuva: Saara Viitanen)

Raisioon YIlves pääsi laajalla kokoonpanolla pelaajien terveystilanteen säilyttyä hyvänä koko kauden. Joukkueen maalivahdeista torjuntavuoron sai valmennuksen luottopelaaja, paljon syksyllä myöskin opintoihin panostanut Helena Unkuri. Kotijoukkue tuli vieraiden lailla otteluun ilman merkittäviä poisjääntejä parhaalla kokoonpanollaan.

Ensi jakson alku oli hermostunutta kamppailua, mutta pallollinen peli kääntyi heti YIlveksen pitkiin syöttöketjuihin RaiFun puolustaessa maaliaan. Kotijoukkueen maalille syntyi kymmenkunta maalitilannetta ennen kuin ottelussa nähtiin avausmaali. Valitettavasti kotijoukkue otti sen nimiinsä ajassa 6.01, kun Mirena Pihl laukoi hyökkäyspään rajapotkutarjoilun juonikkaalla tsippipallolla Unkurin yli maaliin.

Kauan ei RaiFu saanut nauttia sarjan kärkijoukkueen yllättämisestä. Jo vajaan minuutin kuluttua ajassa 6.50 Senni Viren laukoi keskialueelta matalan laukauksen, joka päätyi kotijoukkueen puolustuksen kautta verkon perukoille. Jenna Oksasen maskityöskentely oli ratkaisevassa roolissa.

Elisa Ilottu (13) laukoo pallon kohti RaiFun maalia. (Kuva: Saara Viitanen)

Maalin jälkeen YIlveksen pallollinen hallinta ei johtanut kyllin vaarallisiin tilanteisiin, jotta tulostaululle olisi päästy. Kotijoukkue sen sijaan oli tehokas ja iski toisen maalinsa ajassa 7.53 Tiiu Lehtosen viimeistellessä kulmapotkun jälkitilanteesta pallon maalin takanurkkaan.

Ajassa 12.20 YIlves järjesteli näyttävän kuvion, jossa Jenna Oksanen pelattiin vapaaksi takatolpalle. Varma viimeistely tyhjiin tasoitti ottelun.

YIlveksen jatkuva pallonhallinta painosti kotijoukkueen rikkeisiin. Raisiolaisten virhetili täyttyi ja kuudes rikkomus kirjattiin ajassa 19.35.
Seurauksena YIlveksen kapteeni Riia Seppälä laukoi kympin pisteeltä ylöjärveläiset johtoon kovalla ylänurkkalaukauksella. Lisämaaleja ei jaksolla syntynyt, joten tauolle siirryttiin vieraiden komennossa.

Tilanteiden valossa toinen jakso ei eronnut ensimmäisestä, mutta jaksolla kirjattiin vain yksi osuma. Ajassa 28.42 oli Rosa-Maria Sirenin taidonnäytteen vuoro. Kuljetus hyökkäyspäässä laidalta parhaaseen maalintekosektoriin ja tarkka alanurkkalaukaus kaukaa ohi maalia vartioineen Eveliina Koskelan oli hallittu huippusuoritus.

Viimeisen kympin aikana kirjattiin vain kourallinen maalitilanteita YIlvekselle. Vieraat siis painottivat puolustuspelaamista johtoasemassa.
Koska lisämaaleja ei tullut edes lopussa lentävän maalivahdin ollessa pelissä, nappasi YIlves syksyn päätösittelustaan täydet kolme sarjapistettä mukaansa. Ensimmäinen puolisko kaudesta on nyt siis YIlveksen osalta ohitse.

YIlves juhlii vierasmaalia Raisiossa. (Kuva: Saara Viitanen)

Vain yksi tappio niskassaan yhdestätoista pelatusta ottelusta on huikea suoritus aiempiin kausiin verraten. Minkälaiset näkymät huikea syksy sitten tarjoaa kevään otteluille, kun tie pudotuspeleihin on käytännössä varmistettu?

Sarjassa piste-erot ovat melko pienet ja sijoitukset putoavat tappioiden myötä nopeasti. Kevätkauden mielenkiinto kohdistuu siihen, millaiset asemat YIlves voi pudotuspeleihin saada. Ehkä kotietu ja mieleinen vastustaja käyvät tavoitteesta.
Sarjan neljä parasta nappaavat kotiedun ja parhain kohtaa heikoimman. YIlveksen kannattaa siis edelleen tavoitella voittoja. Etenkin varsinaisella peliajalla otettu kolmen pisteen voitto on arvokas.

Miksi YIlves on tällä kaudella joulutauolla sarjan kärjessä?

Jos pelaajia kuuntelee niin joukkueen yhteishenki ja hyvä fiilis ovat ne jutut. Tilastoista voi kuitenkin kaivaa hieman konkretiaa. YIlves on tehnyt maaleja lähes edellisvuoden alun tahtiin (3,5 tehtyä maalia ottelua kohden). Viime kaudella YIlves keikkui keskikastissa alkusyksyn kuuden ottelun (1,6 tehtyä maalia ottelua kohden) tappioputken vuoksi. Hyvä maalijyvä ei siis kelpaa syyksi.

Entäpä puolustuspää? Kuuden ottelun mittainen nollasaldo näkyy viime kauden alkusyksyn maalitilastoissa. Tästä löytyy ero viime kauteen verrattuna. Tällä kaudella YIlves on päästänyt vain 1,4 maalia ottelua kohden edellisvuoden vastaavan jakson 2,6 maaliin verraten. Joukkue on siis tiivistänyt puolustuksensa ja kohdistanut hyvän fiiliksensä vastustajan maalitilanteiden blokkaamiseen.

Senni Viren palkittiin YIlveksen parhaana. (Kuva: Saara Viitanen)

Oman maalin varjeleminen on edelleen avainkysymys keväällä, mutta kilpa kiristynee. Tehtyjen maalien määrässä YIlves on keskikastia.
Kovin paljon maalijyvää tei tarvitsisi terävöittää, jotta tiukkenevat ottelut kääntyvät yhä voitoiksi. Yksi maali enemmän tehtynä kuin vastustajalla on edelleen se olennaisin asia.

Päävalmentaja Vesa Parviainen oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen ja tavoiteltujen perusasioiden onnistumiseen Raisiossa. Maalien taustalla näkyi monia harjoiteltuja juttuja.

– Kaikki pelaajat tekivät hyvin oman roolinsa ja maalitilanteita luotiin riittävästi. Tavoiteltu voitto ei livennyt, vaikka pariin otteeseen jäätiin takamatkalle. Pelaajilla on nyt luotto omaan tekemiseen. Joulun aika huilataan ja harjoitellaan vasta, kun on ensin ladattu akkuja muutama peräkkäinen päivä, Parviainen kertoi.

YIlves pelaa seuraavan kerran loppiaisena 6. tammikuuta kello 15 kotisalissaan. Vastassa on torniolainen FTK, joka on syyskaudella ollut vaikeuksissa ja pelkää jopa sarjapaikkansa puolesta.