Sähköpula ei uhkaa joulunviettoa, mutta arkena saunominen kannattaa jättää mahdollisimman myöhäiseksi

Alkanut talvi voi tuoda elämäämme kiertävät sähkökatkot, jos sähkön kulutus ylittää saatavuuden. Joulun juhlintaa sähköpula tuskin uhkaa, sillä joulun aikaan sähköä kuluu vähemmän kuin tavallisena viikonloppuna.

Kinkku uuniin aamuyöstä, päivällä laatikot perään, illansuussa sauna päälle. Kuulostaako tutulta? Monessa suomalaisessa perheessä jouluaatto noudattelee edelleen perinteisiä kaavoja. Kinkunpaisto ja joulusaunan lämmittäminen aiheuttavat varmaan isot piikit sähkönkulutukseen – uhkaako meitä jouluna sähköpula?

Leppäkosken Sähkön käyttöpäällikkö Jukka Rajala neuvoo hankkimaan led-tekniikkaan perustuvia jouluvaloja. Ne kuluttavat hyvin vähän sähköä. (Kuva: Leppäkosken Sähkö Oy)

– Ei uhkaa. Jouluna ei kulu erityisen paljon sähköä – kulutus on itse asiassa alle normaalin viikonlopun. Suurin osa sähköstä kuluu normaalisti teollisuudessa, jossa lomaillaan pyhien aikana. Kotitalouksille riittää kyllä jouluna sähköä, Leppäkosken Sähkön käyttöpäällikkö Jukka Rajala sanoo.

– Vain poikkeuksellisen kova pakkanen voisi aiheuttaa pienen riskin.

Käyttöpäällikkö kertoo, että jouluaattona sähkön kulutus on melko tasaista aamukahdeksasta iltayhdeksään. Isoja piikkejä tai kuoppia ei synny. Jos maksaa sähköstä pörssihintaa, pientä säästöä voi toki syntyä sillä, että paistaa kinkun yöllä ja laittaa laatikotkin uuniin heti aamuvarhaisella. Tämä tasaa sähkön kulutusta eli on hyvä asia etenkin siinä tapauksessa, että jouluaatolle osuu kova pakkanen.

Takkatuli tuo lämpöä ja tunnelmaa joulunviettoon. Samalla säästyy merkittävästi sähköä, jos talossa on sähkölämmitys.

Lämmityksen ohella suurin sähkösyöppö jouluna on sähkösauna. Jos kiuas on päällä kaksi tuntia, se kuluttaa helposti 10 kilowattituntia, mikä nykyisillä sähkön hinnoilla merkitsee neljän euron kustannusta. Tällä hetkellä sähköyhtiöiden tarjouksissa yhden kilowattitunnin hinta pyörii 40 sentin tuntumassa.

Jos saunoo pörssisähköllä, arkena saunominen kannattaa jättää mahdollisimman myöhäiseksi. Jouluaattona tuntihinnoissa tuskin on kovin suurta vaihtelua, joten joulusaunaan voi mennä silloin, kun se päivän ohjelmaan sopii.

Kynttilät tuovat joulun tunnelmaa, ja ne voivat hyvin olla sähkökynttilöitä.

– Etenkin uudemmat led-valot kuluttavat vain yksittäisiä kilowattitunteja koko talvena. Vanhat polttimopohjaiset valoköynnökset ja kyntteliköt kuluttavat vähän enemmän, mutta jos niitä polttaa joulun ajan, ei siinäkään monesta eurosta puhuta, Jukka Rajala laskee.

Led-valoja saa myös kruunukynttilän mallisina. Vanhat, kauniit kynttilänjalat pääsevät taas aktiiviseen käyttöön.

Elävästä tulesta kannattaa nauttia myös takassa ja saunoa puilla lämmitettävällä kiukaalla, jos suinkin mahdollista. Toki polttopuutkin jotain maksavat, jos niitä ei ole voinut tehdä omasta metsästä. Verkkosähköön verrattuna ne tuottavat kuitenkin edullista energiaa.

Vaikka sähköpula ei jouluruokia tai -saunaa uhkaakaan, kiertäviin sähkökatkoihin talven mittaan varaudutaan nyt tosissaan. Pitkät pakkasjaksot voivat aiheuttaa tilanteen, jossa sähköä ei pystytä tuottamaan eikä tuomaan niin paljon kuin sitä kuluu.

Jukka Rajala kertoo, että vaikein tilanne on tyynenä pakkaspäivänä. Silloin lämmitykseen kuluu paljon sähköä ja tuulivoimalat seisovat.

– Tuotannon näkökulmasta tuulinen keli on on hyvä. Suomessa tuotetaan tuulivoimalla yli 4000 megawattia sähköä. Leutona ja tuulisena päivänä pörssisähkön hinta voi olla nollassa koko päivän. Pörssihinta seuraa tarkasti sähkön tuotantoa, Rajala toteaa.

Kuluttajan kannattaa toivoa joulun aikaan paitsi tuulisia päiviä myös Olkiluodon kolmosreaktorin tuotannon käynnistymistä. Vaikka sähkön futuurihinnat eli sähköyhtiöiden varauksistaan maksamat takuut ovat jo hiukan laskeneet kesän huippulukemista, vasta Olkiluodon tuotannon vakiintuminen tuo merkittävämpää helpotusta Pohjoismaiseen sähkökurimukseen.