Hyvää tekevä metsäretki

Lauantaina 19.11. AhlmanEdun luonto-ohjaajaopiskelijat tutustuttavat kiinnostuneita Tiitiäisen satumaiseen metsään Ylöjärvellä.

Ylöjärvellä Pikku-Ahveniston lähellä sijaitseva Tiitäisen metsä on perustettu vuonna 2020, ja suunnitelmissa on hankkia sille laajennusosa kunnioittamaan edesmenneen runoilija Kirsi Kunnaksen muistoa.

Laajennusosan myötä metsän suojeltu kokonaisuus kasvaisi lähes kuuteenkymmeneen hehtaariin, mikä loisi runsaasti turvapaikkoja uhanalaisille lajeille. Luonnonperintösäätiö kerää parhaillaan varoja Tiitiäisen metsän laajennusosan hankintaan. Retken osallistujamaksuna toimiikin lahjoitus Luonnonperintösäätiön laajennuskeräyskampanjaan.

– Tiitiäisen metsäretken toteutus on osa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon opintojani, Janette Hiltunen kertoo.

Janette Hiltunen (vas,) ja Jonna Lampinen ovat tällä hetkellä opintovapaalla ja opiskelevat luonto-ohjaajiksi. He toivovat, että voivat tuottaa luontolähtöisesti hyvinvointia ihmisille tulevaisuuden työtehtävissään. (Kuva: Jenna Salonen)

Hiltunen valmistuu ensi vuonna luonto-ohjaajaksi ja toimii yhtenä retken ohjaajana.

– Meillä AhlmanEdulla opitaan erilaisia projekteja toteuttaen, Hiltunen selvittää

– Meillä ei ole opinnoissa valmiita sisältöjä, vaan jokaisen opinnon sisällöt mukautuvat oman kiinnostuksenkohteiden mukaan. Tiitiäisen metsäretken lisäksi olemme tänä vuonna toteuttaneet esimerkiksi luontoaiheisen hyvinvointipäivän vapaaehtoistyöntekijöille, hyvän mielen metsäretken osana Helvetinjärven kansallispuiston 40-vuotistapahtumaa sekä osallistuneet erilaisiin luonnonhoitotalkoisiin, Hiltunen jatkaa.

– Metsäretken aikana tutustumme yhdessä marraskuiseen metsänelämään ja siihen, miten luonto valmistautuu talven tuloon, kertoo puolestaan Jonna Lampinen, toinen retken ohjaajista.

– Marraskuu ei välttämättä ole lempiretkeilyajankohta monellekaan, minkä vuoksi halusimmekin toteuttaa retken juuri nyt, Lampinen sanoo.

– Luonto tekee meille hyvää kuitenkin kaikkina hetkinä vuodenajasta ja säästä riippumatta. Retkellä pääsemme aistimaan metsän tuoksuja ja värejä sekä opimme luonnontilaisen metsän merkityksestä. Ehkäpä tapaamme metsän eläimiä tai Kunnaksen runoista tuttuja keijuja, peikkoja tai muita sadun olentoja. Kuulemme ainakin paljon tarinoita, sekä satuja että tosia, Lampinen lupaa. sopii niin aikuisille kuin lapsille, ja siellä kuljetaan suhteellisen helppokulkuisia polkuja pitkin parin kilometrin pituinen matka.

Retken suositushinta on 20 euroa aikuiselta ja 5 euroa lapselta. Hinta sisältää ohjelman, lämmintä juotavaa piparkakkujen kera sekä arvokkaan lahjoituksen luonnon hyväksi. Kuitti omasta lahjoituksesta Luonnonperintösäätiölle toimii retken pääsylippuna.

– Tämä on hyvä tapa tehdä hyvää niin itselle kuin metsälle, Hiltunen ja Lampinen toteavat.

– Metsä rauhoittaa mieltä ja hermostoa sekä tuo iloa ja inspiraatiota, Lampinen jatkaa.

Retken järjestävät toivovat ennakkoilmoittautumisia sähköpostitse osoitteeseen niina.rosenberg@luonnonperintosaatio.fi. Vastauksena saa tarkemmat tiedot tapaamispaikasta ja maksuohjeista.

JUSSI KYTÖMÄKI